Tredun nuoret yrittäjät: Yrittäjyys kasvattaa rohkeutta

Kolmen tredulaisen Nuori yrittäjyys -yritys Shameless valmistaa personoituja, monenlaisille vartaloille sopivia urheiluhousuja. Shameless on osallistunut useaan yrittäjyyskilpailuun menestyksekkäästi ja voittanut mm. Paras myyntitiimi -palkinnon kansallisessa yrityskilpailussa.
Tredun Shameless-yrittäjät Sara Lehtimaa, Elli Tamminen ja Jenna Karvonen.
Shamelessin perustajat Sara Lehtimaa, Elli Tamminen ja Jenna Karvonen.

Nuoret ratkovat ongelmaa: tarvitaan kaikille sopivia urheiluhousuja

Ylöjärven Pallotien toimipisteessä liiketoimintaa opiskelevat Sara Lehtimaa, Elli Tamminen ja Jenna Karvonen alkoivat kehittää yritysideaansa jo heti opintojen alkaessa. Liikeidea syntyi, kun kaikki kolme kohtasivat saman ongelman; urheiluhousuja ei ole saatavilla eri lahkeenpituuksilla. Asiakas saa valita kolmesta eri lahkeenpituudesta itselleen sopivan. Lisäksi voi valita housuihin normaalikorkuisen tai korkean vyötärön.  

– Ajatuksemme on, ettei kenenkään tarvitse kokea häpeää omasta kehosta. Toivomme, että jokainen voisi tuntea olonsa itsevarmaksi. Ihmisen ei kuulu mahtua vaatteeseen, vaan vaatteen kuuluu mahtua ihmiselle, sanoo Lehtimaa.

Tuotekehitys meneillään

Shameless-urheiluhousut valmistetaan Nokian Väliaseman ompelimolla, joka työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja perehdyttää heidät perusteellisesti ompelijan työhön. Housukangas tulee kotimaiselta Lempikangas-yritykseltä.

Parhaillaan yrittäjät tekevät housujen tuotekehittelyä. He haluavat tuoda housut loppuun hiottuina markkinoille.
– Olemme tehneet monet prototyypit jo. Haluamme myydä vain tuotetta, jonka takana voimme seisoa sataprosenttisesti, Karvonen sanoo.

Vaikka idea tuotteesta oli jo aluksi vahva, Karvosella, Tammisella ja Lehtimaalla ei ollut aiempaa kokemusta vaatesuunnittelusta. Ensimmäisiä versioita ommellessa syntyi ymmärrys, että suunnittelu- ja ompelutaitoa tarvitaan ulkopuolelta. Yrittäjät ovat tehneet paljon taustatyötä ja ottaneet vastaan kaiken avun, mitä on ollut saatavilla. Tukea ja tietoa he ovat saaneet liiketoiminnan opettajilta, Tredun yrityskoordinaattorilta, Tredun tekstiilialan opettajalta sekä vierailuilta eri kangastukkuihin ja Pirkanmaan Uusyrityskeskukseen.

Kokemusta kilpailuista

Shameless on jo ehtinyt osallistua useaan yrityskilpailuun. Yritysidea voitti Pirkanmaan Uusyrityskeskuksen järjestämän nuorten yrityskilpailun vuonna 2023. Sieltä saadun palkinnon yrittäjät käyttivät prototyyppien kehittämiseen. Huhtikuussa 2024 Shameless osallistui kansallisen Uskalla yrittää -kilpailun finaaliin, missä yritys voitti Paras myyntitiimi -palkinnon. Shameless-yrittäjät veivät voiton olemalla aktiivisia ja asiakaslähtöisiä. He kontaktoivat koko messutapahtuman ajan asiakkaita myyntipisteen edessä ja ottivat kaikki ohikulkijat huomioon.

– Olemme oppineet paljon rohkeammiksi kuin olisimme uskoneetkaan, nuoret yrittäjät kertovat. – Kilpailuista olemme saaneet paljon liidejä, ideoita ja neuvoja. Kun kuulee tuntemattomien ihmisten suusta, että tuotteelle on oikeasti tarve, niin tekee todella mieli jatkaa.

Kilpailussa tehtiin myös neljän minuutin mittainen yritysesittely elokuvateatterin lavalla. Hyvin mietitty ja harjoiteltu myyntipuhe tuotti tulosta.

– Olemme todella ylpeitä yritysesittelystä. Katsoimme sen jälkeenpäin videolta ja siitä emme olisi muuttaneet mitään, Lehtimaa kertoo.

Seuraavan askeleen Shameless pääsee ottamaan kesäkuussa, kun he esittelevät yritystään Porin SuomiAreenassa, jonka MTV televisioi.  

Yrittäjyys vaatii rohkeutta ja heittäytymistä

Yritystä perustaessaan nuoret eivät osanneet kuvitellakaan, mitä kaikkea yrittäjyyteen liittyy. Välillä on ollut vaikeaa ja haltuun otettavaa on ollut paljon. Yhdessä yrittäminen ja yrittämisen lukeminen osaksi opintoja on kuitenkin auttanut jaksamaan.

Shameless-yrittäjät kertovat, että tärkeimpiä yrittäjyyden oppeja ovat olleet rohkeus, uskaltaminen ja heittäytyminen. Esiintyminen on muuttunut helpommaksi ja he uskaltavat tarttua yhä isompiin haasteisiin.
– Kun aloitin opiskelun, en olisi ikinä uskaltanut tehdä tallaista, Lehtimaa sanoo.

Yrittäjien mielestä on myös tärkeää, ettei ota muiden arvostelua itseensä vaan tekee sitä, mikä itselle on tärkeää.
– Ei kannata miettiä mitä muut ajattelevat, vaan mitä voit saada aikaan, kun uskallat, Tamminen sanoo.

Tulevaisuudessa Shameless haluaisi olla osakeyhtiö. Yrittäjät haluavat kehittää Shamelessille tunnistettavan, visuaalisen brändin ja tuotteen.

Shameless-vahvuudet pähkinänkuoressa

  • Jenna: Harkitsevainen, pohtii pitkään.
  • Elli: Ideoiva, luova.
  • Sara: Täsmällinen, realistinen.
  • Yhteisvahvuus: Tasapainoinen tiimi, josta löytyy erilaisia vahvuuksia ja jossa tuetaan toisia. Kaikki ovat sitoutuneita ja tekevät sen, mitä ovat luvanneet.

     

Teksti: Eeva Kaura
Kuvat: Eeva Kaura
Jaa sosiaalisessa mediassa