Pyynikintie kakkosen arvokiinteistö on remontin jälkeen viihtyisä tila oppimiselle ja opettamiselle

Pyynikintie kakkonen eli vanha teku on peruskorjattu opetuskäyttöön. Se toimii parhaillaan väistötiloina Tampereen lyseon lukiolle eli Rellulle ja Lamminpään koulun 4.–6. luokille. Vuonna 2026 sinne muuttaa pysyvästi Pyynikin lukio, ja osaa kiinteistöstä käytetään edelleen perusopetuksen väistötiloina. Lukiolaiset ja alakoululaiset sopivat erinomaisesti saman katon alle, koska yhteiset pelisäännöt on sovittu hyvissä ajoin.
Kolme nuorta juttelee keskenään pöydän ääressä. Kuvassa oikealla on koulurakennuksen pienoismalli.
Leo Rimpisalo, Elisa Heinänen ja Miro Isotalo suorittavat lukio-opintojaan Pyynikintie kakkosen peruskorjatuissa väistötiloissa. Opintojen lopulla olisi silti hienoa päästä palaamaan vanhan Rellun kiinteistöön ja valmistua ylioppilaaksi siellä.

Elisa Heinänen, Miro Isotalo ja Leo Rimpisalo opiskelevat ensimmäistä vuottaan Tampereen lyseon lukiossa. He ehtivät aloittaa lukio-opintonsa Pyynikintorin laidalla olevassa vanhassa Rellussa, mutta siirtyivät jo viime marraskuun lopulla väistötiloihin Pyynikintie kakkoseen.

– Oli tosi mielenkiintoista ja hauskaa päästä uuteen, vastaremontoituun ympäristöön, jonka taustaan liittyy vielä niin paljon historiaa, Heinänen sanoo.

– Remontin takia historia ei varsinaisesti näy täällä sisällä. Mutta kun meillä oli marraskuussa tutustumispäivä, historianopettajan kanssa kyllä juteltiin siitä, mitä kaikkea täällä on ollut, Isotalo kertoo.

Lukion opiskelijat kiittävät Pyynikintien rakennuksen valoisuutta: isoja ikkunoita ja kirkkaita valoja. Käytävillä olevat sohvat ja penkit tarjoavat mukavia mahdollisuuksia oleskeluun ja opiskeluun, luokkien kalusteet ovat enimmäkseen toimivia, ja opiskelijoiden käytössä on riittävästi lukollisia lokeroita. Kritiikkiä saa joidenkin luokkien äänieristys ja pistorasioiden vähäinen määrä.

– Melkein kaikki opiskeluun liittyvät asiat ovat koneilla. Kun koneesta loppuu akku, pitää taktikoida, missä luokassa sen saa ladattua uudelleen, Rimpisalo kertoo.

Hallinnon taustatyö saa arjen sujumaan

Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen kertoo, että Pyynikintie kakkosen tiloista tulee pääasiassa hyvää palautetta. Opetus väistötiloissa on pyörähtänyt liikkeelle vaivattomasti, ja opettajat ja opiskelijat viihtyvät. Lamminpään koulun apulaisrehtori, luokanopettaja Sami Hulkko on samaa mieltä.

– Juuri äsken kyselin muutamilta meidän kuudesluokkalaisiltamme viihtymisestä, ja palaute oli enimmäkseen myönteistä. Liikuntasali ja piha-alue toki ovat pienemmät kuin mihin meillä Lamminpäässä on totuttu, Hulkko kertoo.

Rehtori ja apulaisrehtori testaavat koulun pingispeliä mailat käsissään. Pallo on korkealla ilmassa.
Lukion ja peruskoulun yhteistyö on sujunut Pyynikintiellä hyvin, toteavat Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen ja Lamminpään koulun apulaisrehtori Sami Hulkko.

Pyynikintie kakkonen on käynyt läpi perusteellisen remontin, jossa se on peruskorjattu vastaamaan koulunkäynnin nykyvaatimuksia. Remontti ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, ja se pani väistötiloihin siirtyvien koulujen aikatauluja uusiksi kerran jos toisenkin. Väistötiloihin siirtyminen on ollut molemmissa kouluissa mittava urakka.

Nieminen ja Hulkko kertovat, että myös kiinteistön käyttöönotto on vaatinut kärsivällisyyttä, sillä esimerkiksi talon monitoimitila, kuntosali ja alakoulun teknisen työn tila ovat olleet keskeneräisiä. Käyttöönottovaiheeseen on kuulunut myös pitkäksi venynyt puutelista, kun talon tilat ovat olleet remontin jälkeen ensimmäisen kerran tosielämän testissä.

– Minulle rehtorina on kristallisoitunut se, mikä on hallinnon tehtävä: me olemme arjen mahdollistajia. Hallinnointi on taustatyötä, jolla saadaan kaikki toimimaan ja opiskelijoiden ja opettajien arki sujumaan, Nieminen sanoo.

– Pääasia on, että oppilaille mahdollistetaan oppiminen, viihtyminen ja turvallinen oppimisympäristö. Sitä vartenhan jokainen täällä töitään tekee, Hulkko vahvistaa.

Yhteiset säännöt tuovat turvallisuutta

Yksi osa hallinnon työtä on ollut se, miten Rellun lukiolaiset ja Lamminpään 4.–6.-luokkalaiset on saatu saman katon alle niin, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olo. Se on vaatinut ennakointia, aikataulutuksia ja tilaratkaisuja sekä varsinkin perusopetuksen puolella tärkeitä turvallisia rutiineja.

Rutiinit alkavat rullata joka aamu jo siinä vaiheessa, kun bussikuljetukset lähtevät Lamminpään koulun pihasta kohti keskustaa.

– Kun bussi tulee Pyynikintie kakkosen eteen, ohjaajat ohjaavat oppilaat sisään ja opettajat tulevat noutamaan oppilaansa luokkiin. Olemme myös merkinneet hyvin selkeästi, mitkä tilat täällä kuuluvat Lamminpään koululle, Hulkko kertoo. 

Pyynikintie kakkosen eli vanhan tekun punakeltainen rakennus ulkoa kuvattuna.
Pyynikintie kakkosen arvorakennus, vanha teku, on toiminut monenlaisessa opetuskäytössä. Sisällissodan aikana talossa sijaitsi punaisten päämaja, joten talon menneisyys nivoutuu tiiviisti Tampereen ja koko Suomen historiaan.

– Lukiossa pidettiin hiukan ennen Pyynikintielle siirtymistä muuttoinfo kaikille opiskelijoille. Materiaali on jaettu Wilmaan, mutta kävimme sen silti läpi ja sovimme yhdessä perussäännöt, Nieminen sanoo.

Sääntöihin kuuluu muun muassa se, että lukiolaiset ja alakoululaiset käyttävät eri sisäänkäyntejä ja tiloja. Eri oppilasryhmät ovat silti toisinaan tekemisissä keskenään, ja myös se on sujunut mainiosti.

– Lukiolaiset ovat olleet meidän pienille oppilaillemme hyviä malleja. Heidän käyttäytymistään on kyllä syytä kehua, Hulkko sanoo.

– Mukava esimerkki oli vaikkapa vanhojentanssipäivä, kun peruskoululaiset olivat ruokasalissa syömässä ja lukion opiskelijat hakivat heitä tanssimaan, Nieminen kertoo.

Keskeinen lenkki remonttien ketjussa

Pyynikintien talon alimmat kerrokset toimivat vastaisuudessakin väistötiloina. Lamminpäässä koulun uudisrakennus valmistuu tällä tietoa kesällä 2025, mutta sen jälkeen edessä on vielä koulun päärakennuksen remontti. Osalla Lamminpään oppilaista koulutie kulkee siis väistötiloihin vielä pitkään.

Kun Tampereen lyseon lukion remontti valmistuu, ylemmät kerrokset ottaa käyttöönsä Pyynikin lukioksi muuttuva Hatanpään lukio. Sen tilat puolestaan jäävät paikallisen peruskoulun käyttöön. Pyynikintie kakkonen on siis keskeinen lenkki koulukiinteistöjen peruskorjausten ketjutuksissa.
 

Rehtori nojaa kaiteeseen koulurakennuksen portaikossa vieressään Tampereen lyseon lukiolle eli Rellun mainos ja lukiolaisten kuvaamataidon töitä.
Tampereen lyseon lukion rehtori Jaana Nieminen painottaa, että Tampereen kaupunki on oikealla tiellä satsatessaan vanhojen koulukiinteistöjen peruskorjauksiin. Niiden säilyttäminen opetuskäytössä on hänen mukaansa kulttuuriteko.
Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa