Hoitoalan ammattilaisesta ICT-päälliköksi

Monet haaveilevat uramuutoksesta, mutta harva uskaltaa tarttua tilaisuuteen. ICT-päällikkö Terhi Suurosen työura on kulkenut hoitoalalta kohti ICT-alaa. 15 vuoden mittainen ura ICT-alalla onkin antanut eväitä kehittyä tietotekniikan rautaiseksi ammattilaiseksi.
Henkilö istuu työpöydän ääressä ja katsoo kameraan.
Terhi Suuronen työskentelee Tampereen kaupungilla ICT-päällikkönä.

Terhi Suuronen istuutuu kokoushuoneen pöydän ääreen hymyillen, valmiina jakamaan tarinaansa siitä, miten hän on päätynyt työskentelemään kaupungin tietohallinnossa ICT-päällikkönä.

Sairaalalta virastotalolle

Suurosen ura kaupungin palveluksessa alkoi jo 1980–90-luvun vaihteessa, kun hän otti ensiaskeleitaan työelämään nuorena laitosapulaisena.

Pian tämän jälkeen hän löysi kutsumuksensa sosiaali- ja terveysalalta ja haki mielenterveyshoitajakouluun Tampereelle. Suuronen aloitti työt mielenterveyshoitajana viihtyen alalla 15 vuoden ajan. Vaikka työ sairaalassa tarjosi mahdollisuuden auttaa muita ja tehdä merkityksellistä työtä, alkoi Suuronen tuntea kaipuuta uusia haasteita ja mahdollisuuksia kohti.

– Minulla oli nuorempana kaksi mielenkiinnon kohdetta, joihin halusin suunnata: terveysala ja ATK. Vaikka hain hoitajakouluun, teknisen alan kiinnostus jäi kuitenkin vaivaamaan mieltäni, Suuronen kertoo uransa alkuajoilta.

Suurosen kiinnostus siirtyi lopulta tietotekniikan maailmaan, ja hän alkoi suorittamaan ICT-tradenomin opintoja samalla kuitenkin jatkaen työskentelyä Hatanpään puistosairaalassa. Hyppy tuntemattomaan ja muutos mielenterveyshoitajan työstä kohti teknistä alaa oli jännittävää, mutta halu oppia sitäkin suurempi.

Vaikka alkuvaiheen työt eivät vastanneet täysin Suurosen hankkimaa koulutusta, lopulta hänen päättäväisyytensä ja sitoutumisensa palkittiin. Hänen polkunsa kohti ICT-alan ammattilaisuutta alkoi, kun hän aloitti työt sisällönhallinnan ja viestinnän ICT-palveluiden sovellusasiantuntijana.

Työskennellessään sovellusasiantuntijana Suuronen tiesi valinneensa oikein ja haluavansa laajentaa osaamistaan ICT-alalla. Töiden ohella hän aloitti jälleen opiskelun Tampereen ammattikorkeakoulussa ja suoritti tietojärjestelmäosaamisen ylemmän korkeakoulututkinnon. Kun Suurosen työtehtävät laajenivat entisestään, avautui hänelle mahdollisuus siirtyä ICT-palveluvastaavan rooliin.

– Uskon, että jatkuva kouluttautuminen auttoi minua etenemään urallani. Tietotyössä ei voi jäädä pitkäksi aikaa paikallensa makaamaan, ja menestyminen vaatii enemmän kuin pelkkää teknistä osaamista. On oltava avoin ja utelias mieli sekä uskallus tarttua haasteisiin.

Suuronen työskenteli ICT-palveluvastaavana muutamien vuosien ajan ja opiskeli samalla kauppatieteiden maisteritutkinnon Vaasan yliopistossa. Kun opinnot päättyivät, hän rohkaistui hakemaan paikkaa nykyiseen tehtäväänsä ICT-päälliköksi.

Henkilö seisoo työpöydän vieressä ja keskustelee työkaverin kanssa.
Terhi Suurosen mielestä parasta työssä ovat työkaverit ja työyhteisön yhteishenki. Kuvassa vasemmalla sovellusasiantuntija Eerik Saarijärvi.

Tavoitteena entistä sujuvammat palvelut

ICT-päällikkönä Suuronen vastaa kaupungin yhteisistä ohjelmistoista ja alustapalveluista. Työ koostuu monipuolisista työtehtävistä esihenkilötyöstä ongelmien ratkaisuun.

– Tämä askel tuntui urallani luontevalta. Työskentely esihenkilötehtävissä on ollut palkitsevaa ja olen iloinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden työskennellä juuri tämän tiimin kanssa, hän kuvailee.

Hänen tiiminsä tuottaa yhteisiä ohjelmisto-, projekti- ja alustapalveluita sekä on osa kaupunkitason kehittämistä. Esimerkiksi Tampere.fi-verkkosivut ja kaupungin intranet kuuluvat tiimin palveluihin. Suuronen huomauttaa, että heidän työnsä saattaa jäädä ulospäin näkymättömäksi, mutta sen toimivuus on olennaista organisaation sujuvan toiminnan kannalta. Esimerkiksi kun kaupungin verkkosivut toimivat ja ihmiset löytävät sieltä tietonsa, hommat onnistuvat.

– Työskentelemme tiiviissä yhteistyössä eri osastojen kanssa, ja tämä yhteistyö on ollut avain tavoitteiden saavuttamiseen, Suuronen korostaa.

”Työkaverit ovat parasta tässä työssä”

Työkaverit ovat olennainen osa jokaista työyhteisöä, ja Suuronen kertoo oppineensa, että yhteistyöllä ja avoimella kommunikaatiolla voidaan saavuttaa paljon enemmän kuin yksin puurtamalla.

– Mistään ei tarvitse selvitä yksin, vaikka kyseessä on asiantuntijatehtävä. On hienoa, että ympärillä on ihmisiä, joihin voi luottaa missä asiassa tahansa, hän toteaa.

Tietohallinnossa yhteishenki näkyy ja kuuluu. Tähän vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiryhmä, joka järjestää monipuolista toimintaa työarjen keskelle.

– Meidän työyhteisömme ja työkaverit ovat parasta tässä työssä. Avoin ja kannustava toimintakulttuuri lähtee meidän johdosta, joka kannustaa ja tukee sitä, Suuronen kiteyttää.

Teksti: Emilia Narmio
Kuvat: Emilia Narmio
Jaa sosiaalisessa mediassa