Päivisfutis liikutti jälleen alle kouluikäisiä tamperelaislapsia

Päivisfutis on kaupungin, tamperelaisten jalkapalloseurojen ja Varalan urheiluopiston yhteinen vuosittainen tapahtuma. Se kerää tuhat päiväkoti- ja esiopetusikäistä lasta Tampereen messu- ja urheilukeskukseen yhdeksi päiväksi liikkumaan leikin varjolla.
Lapsia rivissä urheiluvaatteissa nurmikentällä. Aikuinen sitoo yhden lapsen kengännauhoja.
Hyhkyn esiopetusryhmäläiset Max Perander, Arthur Tommila, Roosa Hannula, Miika Saukko, Minttu Kallunki ja Oliver Turppa (kuvassa vasemmalta lukien) valmistautuvat jalkapallohuumaan. Opettaja Mervi Saarelainen avustaa.

Parikymmentä lasta pitää kiinni värikkään kangasvarjon laidoilta ja yrittää liikuttaa sitä ylös ja alas samassa rytmissä. Toisella tehtävärastilla juostaan pallon perässä ja kolmannella pujotellaan palloa kuljettaen esteiden ohi. Kaikilta rasteilta kuuluu riemukasta kiljuntaa. Vuoden 2024 Päivisfutis-tapahtuma on pyörähtänyt käyntiin.

Jo parikymmentä vuotta järjestetty Päivisfutis on Tampereen kaupungin, Varalan urheiluopiston ja jalkapalloseurojen Ilveksen, TamU:n ja TPV:n yhteistyön hedelmä. Kaupunki koordinoi tapahtumaa ja seurat ja opisto ovat järjestäneet lapsille liikuntarastit.
- Palloliitto oli mukana järjestelyissä viime vuoteen asti, mutta nyt järjestämme tapahtuman puhtaasti tamperelaisin voimin.  Varhaiskasvatuksen opettaja Aila Vetikko ja Palloliiton Mikko Tulonen vastasivat järjestelyistä vuosikausia, mutta heidän jäätyään pois vetovastuu on nyt minulla, kertoo Päivisfutiksen koordinoija, suunnittelija Mikko Leikkanen Tampereen kaupungilta.

Rastinsa kullakin seuralla

Päiväkoti- ja esiopetusryhmät saapuvat urheilukeskukseen porrastetusti pitkin päivää. Jalkapallohallissa on viisi tehtävärastia, joilla kukin ryhmä viipyy kymmenisen minuuttia. Rastilta toiselle siirrytään oman opettajan johdolla.

Leikkanen kertoo, että kahta rastia hoitavat Varalan opiston liikunnanohjaajat ja Ilveksellä, TamU:lla ja TPV:llä on ohjattavanaan yksi rasti kullakin. Seurat ovat pitäneet keskenään palavereja, joissa rastitehtävät on jaettu.

TamU:n rastia pyörittävät Janan Georg, Elisa Salmela ja Riina Korhola, jotka kertovat olevansa iloisin mielin mukana. Ilveksen pallonkäsittelyrastilla puolestaan valvoo Anna Olmala. Hän kertoo itse saaneensa jalkapalloinnostuksen jo leikki-ikäisenä ja toivoo, että myös Päivisfutikseen osallistuvat lapset kokisivat samaa.

Hyhkyn Heinähatut innoissaan mukana

Kangasvarjoa heiluttamassa ovat ensimmäisenä tehtävänään myös Hyhkyn varhaiskasvatusyksikön esiopetuksen ryhmä, Heinähatut.

Lapset eivät ehdi touhuiltaan juuri kommentteja antaa, mutta hauskaa on ilmiselvästi. Jotkut ovat ehtineet havaita jo tuttujaan muista ryhmistä.
- Näin yhden mun kaverin, joka pelaa salibandya samassa joukkueessa, yksi pojista ilmoittaa.

Opettaja Mervi Saarelainen kertoo, että Hyhkystä on ollut aikaisempina vuosina paikalla päiväkotiryhmiä. Nyt kun paikalle saavuttiin julkisilla, päätettiin matkaan lähteä kahden esiopetusryhmän kanssa.
- Lapset ovat todella innoissaan. Bussimatkalla kyllä tietysti kyseltiin, koska ollaan perillä ja jalkapalloa seuroissa harrastavat olivat kummissaan kuullessaan, että täällä tehdään muutakin kuin pelataan futista, Saarelainen naureskelee.
 

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa