Mustametsän päiväkoti kokeilee sirkuksella rikastettua esiopetusta

Mustametsän päiväkodin esiopetuksen oppilaat ovat saaneet tutustua sirkusharrastukseen, kun päiväkodin esiopetusryhmät ja naapurissa toimiva Sorin Sirkus kokeilivat yhteistyötä vuoden 2023 keväällä ja syksyllä. Kokeilu jatkuu vielä kevätkauden 2024.
Lapset harjoittelevat sirkustemppuja jumppasalissa.
Monipuolinen liikkuminen virkistää. Suurin osa harjoituksista on tehty päiväkodin omassa salissa.

Ajatus yhteistyöstä oli herännyt niin Mustametsän päiväkodissa kuin Sorin Sirkuksessakin. Yhteistyö alkoi, koska alueen lähikoulussa eli Tampereen yliopiston normaalikoulussa oppilailla on mahdollisuus valita sirkusopetusta.

- Toivoimme, että sirkusopetus alkaisi jo esiopetuksesta. Lisäksi Sorin Sirkus toimii tässä lähellä lasten harrastuskohteena, kertoo Mustametsän päiväkodin johtaja Leena Laine.

Mustametsän päiväkodissa sirkustoiminta on suunnattu esiopetuksen oppilaille, joten toimintaa on kutsuttu tuttavallisesti sirkus-eskariksi. Toimintaan ovat osallistuneet päiväkodin neljän esiopetusryhmän kaikki oppilaat. Harjoittelu tapahtuu noin viidentoista lapsen ryhmissä.

Liikunnan ilo tutuksi jokaiselle lapselle

Syksyllä 2023 toteutetussa sirkus-eskarissa jokaisella ryhmällä oli 45 minuutin pituinen sirkuskerta kerran viikossa. Toimintaa järjestettiin ryhmälle syksyn aikana yhteensä yhdeksän kertaa, joista kuusi kertaa pidettiin Mustametsän päiväkodin omassa salissa. Sorin sirkukselta saatiin paikalle ohjaajat ja tarvittava sirkusvälineistö.

Jokaisella kerralla ryhmän toimintaa ohjasi kaksi Sorin sirkuksen ohjaajaa. Esiopetuksen oma henkilökunta toimi tarvittaessa apuohjaajina. Yksittäinen sirkuskerta alkoi aina esittelykierroksella, jossa katsottiin, keitä on paikalla. Sen jälkeen vuorossa oli lämmittelyleikki.
 
- Tämän jälkeen ohjaajat näyttivät, mitä kyseisellä kerralla tehdään. Radan jälkeen rauhoitutaan aina lepäämään lattialle. Aluksi ohjelmassa oli jonglöörauksen alkeita ja akrobatiaa, myöhemmin syksyllä myös ilma-akrobatiaa ja tasapainoilua, kuvailee varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Ojansivu.

 - Lisäksi kävimme eskareiden kanssa kolme kertaa harjoittelemassa sirkusjuttuja Sorin sirkuksen tiloissa. Joulukuussa yhteistyö huipentui sirkuksen omaan esitykseen täällä Mustametsän päiväkodissa, kertoo varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Jonna Tiirikainen

Kevätkaudella 2024 opetus jatkuu samaan tapaan. Opittuja taitoja harjoitellaan vielä lisää ja uusiakin juttuja saadaan keväälle mahtumaan.

Lapsiryhmä ja kaksi sirkusopettajaa istuu liikuntasalin lattialla juttelemassa.
Yhdessä harjoittelu kehittää lasten yhteistyötaitoja.

Sirkus innostaa kokeilemaan uutta

Päiväkodin henkilökunnan mukaan lapset ovat osallistuneet toimintaan innoissaan. He ovat uskaltaneet haastaa itseään uusissa ja myös jännittävissä toiminnoissa, kuten trapetsilla seisomisessa ja tasapainoilussa pallon tai kelan päällä.

Lapset ovat myös päässeet kokeilemaan monia erilaisia välineitä, jollaisia ei eskarista löydy.

- Monella lapsella oman kehon hallinta ja tuntemus ovat vahvistuneet. He ovat rohkeasti kokeilleet uutta ja saaneet oppimis- ja onnistumiskokemuksia. Sirkustoimintaa vetäneet ohjaajat ovat luoneet tilanteen, jossa liikunnan ilo koskettaa jokaista lasta. Sirkuskoulu-päivä on ollut odotettu tapahtuma, toteaa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Veikka Parviainen.

Mustametsän päiväkodin henkilöstö on saanut vanhemmilta myönteistä palautetta sirkustoiminnasta. Sirkustoiminnassa lapsi on päässyt helposti ja mukavasti tutustumaan lajiin tutussa ryhmässä. Päiväaikaan ajoittuva liikkuminen pitää lapset virkeänä ja kehittää esimerkiksi tiimityöskentelyn taitoja. Lisäksi esiopetusikäisille tarjottava sirkustoiminta on osaltaan tukenut lasten mahdollisuutta jatkaa sirkusharrastuksen parissa myöhemmin.

Lapset tasapainottelevat ikkunan edessä isojen rullien päällä.
Lapset ovat päässeet kokeilemaan erilaisia liikuntavälineitä.
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa