Tampereen kaupungin vanhus- ja vammaisneuvostot vastustavat Tampereen Pali-liikenteen palveluavustajien tehtävän lakkauttamista

Tampereen kaupungin vanhus- ja vammaisneuvostot vastustavat Pirkanmaan hyvinvointialueen tekemään päätöstä, jossa lakkautetaan Tampereen palveluliikenteen (Pali) palveluavustajien tehtävä. Neuvostot esittävät kannanotossaan, että avustettu palveluliikenne tuli päinvastoin laajentaa koskemaan koko Pirkanmaata. Näin voitaisiin tukea erityisesti iäkkäiden ja vammaisten pirkanmaalaisten itsenäistä kotona asumista.

Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) tiedotti 10.1.2024, että Tampereen palveluliikenteen (Pali) busseissa ei jatkossa enää saa apua liikkumiseen palveluavustajalta Pirhan muutosneuvottelujen tuloksena. Palveluliikenne on linja-auton ja taksin välimuoto. Kuljetuspalvelu on tarkoitettu kaikille, joille tavallisella bussilla liikkuminen on hankalaa. Autot voivat kutsujen mukaan noutaa asiakkaita kotoaan tavallisen bussimatkan hinnalla ja mahdollistaa kyydin harrastuksiin tai kauppaan. Pali-busseissa on autettu kyytiin nousemisessa sekä kyydistä poistumisessa esimerkiksi tavallisen pyörätuolin tai rollaattorin kanssa.

Tähän saakka palveluliikennettä on ajettu Tampereella 20 linjalla, ja matkoja on ollut vuodessa noin 190 000. Avustajia on ollut yhteensä 13. Palveluavustajien käyttö on Tampereen kaupungin luoma toimintatapa, jonka toteutus on siirtynyt hyvinvointialueelle. Muissa kunnissa vastaavaa palvelua ei ole ollut.

Jatkossa kuljettajan tulisi suoriutua yksin myös avustamisesta. Pirhan mukaan kyseessä ei ole niinkään säästämisestä, vaan tehtävien kohdentamisesta lakisääteisiin tehtäviin.

Vanhus- ja vammaisneuvostot eivät hyväksy Pirhan päätöstä

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto vaativat, että hyvinvointialue peruu huonon päätöksensä. Vaatimuksessa on mukana myös Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunta Vatenk. Päätöksen myötä ikäihmisten ja vammaisten tamperelaisten osallistuminen ja arjenhallinta heikkenevät selvästi. Avustetulla Pali-liikenteellä on ollut terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus.

Tampereen kaupungin vammaisneuvoston puheenjohtaja Katja Metsävainion mukaan päätös kuvaa juuri sellaista heikennystä, jota toiminta- ja liikuntaesteiset henkilöt hyvinvointialueelle siirryttäessä pelkäsivät.

– Oikeus lakisääteisiin, määräsidonnaisiin taksipalveluihin ei korvaa tätä hyvin toiminutta ja matkustajia huomioivaa järjestelyä. Vuosittaisten matkojen määrä kertoo Pali-liikenteen tarpeellisuudesta. Palveluavustajat ovat olleet ratkaisevassa roolissa, että vammaisten matkustajien asiointi on ollut sujuvaa, Metsävainio sanoo.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tulisi päinvastoin laajentaa avustettu Pali-liikenne koskemaan kaikkia Pirkanmaan kuntia. Tampereen kaupungin vanhusneuvoston puheenjohtajan Marja Civillin mielestä päätös voi eristää ikäihmisiä yhä enemmän koteihinsa.

– Pali-liikenne on ollut etenkin liikkumisessa apua tarvitsevien ikäihmisten suosiossa. Päätös on ristiriidassa ajatuksen kanssa, että itsenäisessä asumisessa ja kotona selviytymisessä kannustettaisiin, Civill sanoo.

Pirhan päätöksen pitäisi tulla voimaan kevään aikana. Myös palveluliikenteen linjoihin ja aikatauluihin voi tulla muutoksia.

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto kiittävät pormestari Kummolaa halusta etsiä keinoja ratkaista tilanne.

Lisätietoja

Katja Metsävainio
Tampereen vammaisneuvoston puheenjohtaja
Marja Civill
Tampereen vanhusneuvoston puheenjohtaja
Kuvat: Mikko Ala-Kapee
Jaa sosiaalisessa mediassa