Kipinää liikunnasta ja iloa luonnosta – luotsitoimintaa Tampereella jo kymmenen vuotta

Luotsitoiminta alkoi Tampereella vuonna 2013 kaupunkikulttuuriyksikön organisoimana. Mallia toimintaan otettiin tuolloin Jyväskylästä. Seuraavana vuonna mukaan kutsuttiin liikunta, ja yhteistyö liikunta- ja nuorisoyksikön kanssa alkoi.
Naiset kuntoilevat Luotsien kuntosalivuorolla.
Luotsien kuntosalivuoro on toiminut Kaukajärven vapaa-aikatalossa luotsitoiminnan aloittamisesta saakka. Kuntopyörällä polkee niin ikään alusta saakka ryhmässä mukana ollut Seija Leino ja vieressä luotsi Riitta Järvenpää.

Liikunnanohjaaja Sari Helminen on ollut mukana liikuntaluotsitoiminnassa sen perustamisesta lähtien. Hän koordinoi luotsiryhmien toimintaa ja luotsien koulutuksia.

– Toiminnan taustalla oli ajatus saavutettavuuden edistämisestä, sekä siitä, että kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä yhteinen ympäristö kuuluvat kaikille, hän kiteyttää.

Saavutettavuus liittyy liikuntaharrastuksiin siten, että liikunnan mahdollisuudet ovat kaikkien saatavilla ja käytettävissä riippumatta ihmisen fyysisestä, psyykkisestä, sosiaalisesta tai taloudellisesta tilanteesta.
  
Luotsitoiminta on kymmenessä vuodessa vakiintunut, ja se tunnistetaan kohtalaisen hyvin. Liikuntaluotseja on tällä hetkellä toiminnassa mukana reilut kolmekymmentä. Osa luotseista toimii säännöllisesti viikoittain kokoontuvissa kuntosali- ja kävelyryhmissä eri puolilla kaupunkia, ja osa on mukana järjestämässä Liikkeelle luontoon -tapahtumia, joita pidetään keväällä ja syksyllä. Pieni osa luotseista tekee kertaluotsauksia liikunnan pariin, ja yli puolet liikuntaluotseista toimii myös kulttuuriluotsina.

Luotsien kanssa kuntosalilla

Viikoittaisia luotsien tukemia kuntosaliharjoitteluvuoroja on neljällä kaupungin kuntosalilla, Nääshallissa, Tampereen uintikeskuksessa, Tesoman jäähallin kuntosalilla sekä Kaukajärven vapaa-aikatalossa, jossa luotsien kuntosalivuoro on toiminut jo koko kymmenen vuoden ajan. Salivuorolla on kolme vetäjää, joista Riitta Järvenpää on toiminut liikuntaluotsina seitsemän vuotta. 

Elämänmuutos kannusti häntä mukaan luotsitoimintaan.

– Ajattelin, että tämä olisi kivaa toimintaa. Samalla voisin myös saada itselleni virikettä eläkkeelle siirryttyäni, ja juuri silloin järjestettiin luotsikoulutuskin, hän muistelee. 

– Oma liikkuminenkin on luotsina toimiessa lisääntynyt, kertoo Riitta, joka luotsien kuntosalivuoron lisäksi on luotsannut myös Liikkeelle luontoon -tapahtumia Halimasjärvellä, ja tällä kevätkaudella vuorossa ovat kävelyretket Kaukajärvellä.

– Pidän siitä, että toiminta tuo rytmiä elämään ja tulee lähdettyä liikkeelle. Täällä on hyvä meininki. Tämä on tavallaan korvannut työyhteisönkin, ja kun on ollut näin kauan mukana, löytyy salilta tuttujakin. Lisäksi meillä on tapaamisia myös luotsiporukassa, kertoo Järvenpää.

Liikuntaryhmä vetää puoleensa

Luotsitoiminta tarjoaa fyysisen kunnon kohentamisen lisäksi myös henkistä virkistymistä ja sosiaalisia kontakteja sekä luotseille että luotsattaville. Vertaisohjaajana luotsi - vapaaehtoinen, joka ohjaa ja tukee toisia samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä - madaltaa kynnystä lähteä liikkeelle.

Kaukajärven kuntosalivuorolla luotsit avustavat saliharjoittelussa ja neuvovat laitteiden käytössä, ja lisäksi luotsit jakavat luotsattavilleen koulutuksista saatua uutta tietoa. Aikaa on myös rupatella harjoitusten välissä, ja kaikkiaan salissa vallitsee rento tunnelma. Ryhmässä käy noin kymmenkunta leidiä harjoittelemassa, ja mukana on sekä uusia kasvoja että vanhoja tuttuja.

Luotsien kuntosalivuorolle kuntoilemaan saapunut Seija Leino huikkaa iloisesti ohi mennessään, että hän on luotsien salivuoron vakituisia kävijöitä ja on ollut mukana ryhmässä sen alkamisesta asti.

– Salilla voi käydä koska vaan, mutta kyllähän se virkistää, kun täällä on alkujumpat ja loppujumpatkin, ja lisäksi se sosiaalinen puoli, hän kiteyttää.

Viikoittaisten kuntosalivuorojen lisäksi kaksi luotsia käy pari kertaa viikossa Tampereen stadionin omatoimisissa kuntosaliryhmissä kuntoilevien harjoittelua tukemassa.   

Kiinnostaako vertaisohjaajana toimiminen?

Luotsitoimintaan voi liittyä vapaaehtoisena vertaisohjaajana. Luotsiksi voi hakea ottamalla yhteyttä luotsinvälitykseen. 

– Luotsitoiminta on hauska ja hyödyllinen tapa aktivoitua ja tutustua uusiin ihmisiin. Toiminnan ytimessä on halu kannustaa muita liikkumaan ja tuoda liikunnan iloa ihmisten arkeen, kiteyttää Sari Helminen.

Luotsit voivat sitoutua toimintaan omien aikataulujensa mukaisesti ja ottaa luotsattavia silloin kuin itselle sopii. 

– Toiminta on maksutonta sekä luotseille että asiakkaille, kuntosalimaksua lukuun ottamatta. Luotsitoiminta on myös avointa kaikille täysi-ikäisille, Helminen kertoo.
 
Tampereen kaupunki tukee luotsitoimintaa tarjoamalla luotseille maksutonta koulutusta sekä tiloja ja välineitä. Liikuntaluotsikoulutus antaa perusvalmiudet toimia vapaaehtoisena vertaisohjaajana liikuntaryhmissä. Koulutuksessa käsitellään muun muassa liikkumisen vaikutuksia, liikkumissuosituksia, ikääntyneiden liikunnan ohjaamisen perusteita sekä voima- ja tasapainoharjoittelua. Lisäksi luotsit saavat ideoita ja vinkkejä liikuntaryhmien sisältöjen suunnitteluun ja toteutukseen.

Lisätietoja luotsien vetämistä kuntosaliryhmistä, Liikkeelle luontoon -retkistä ja kävelyryhmistä löytyy kaupungin Liikkeelle luotsin kanssa -verkkosivulta.
 

Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa