Västinginmäen energiatalokorttelin innovatiiviset ratkaisut

Lahdesjärven kaupunginosaan, Västinginmäen alueelle, haetaan energiatalokortteliin innovatiivisia ratkaisuja.

RECO2-hanke on ollut avustamassa kyseessä olevan Västinginmäen tontinluovutusohjelmoinnin tavoitteiden määrittelyssä sekä tulee olemaan mukana asiantuntijana arvioimassa valittavia ratkaisuehdotuksia. Tavoitteissa painotettiin energiainnovaatioita sekä ekosysteemimäistä ja konsortiolähtöistä yhteiskehittämistä. Tontinluovutusohjelmointiin kirjattiin seuraavat tavoitteet:

”Energia- ja vähähiiliset ratkaisut on onnistuttu kokoamaan selkeäksi kokonaiskonseptiksi, jossa hyödynnetään esim. hybridiratkaisuja, kuten kaukolämmön ja lämpöpumppujen yhteisratkaisuja. Kortteli mahdollistaa joustavan energian käytön siten, että kortteli toimii aktiivisena osana kaupunki- (ja) tai valtakuntatasoista energiajärjestelmää. Kortteliin toteutetaan ratkaisuja, jotka osallistavat asukkaat aktiivisesti energian tuottajiksi ja säästäjiksi ja optimoimaan energiankäyttöään kansallisen energian markkinatilanteen mukaisesti. Rakennus osaa älykkäästi toimia energiamarkkinoilla ja asukkaille on tarjolla mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kulutukseensa rakennuksen tarjoamien ratkaisujen avulla.”

Västinginmäen tonttien hakijoiksi toivotaan konsortioita, joissa on mukana sekä vapaarahoitteisen että kohtuuhintaisen asuntotuotannon toteuttaja sekä toimijoita, joilla on yhdessä kyvykkyys tuottaa ohjelmoinnin tavoitteiden mukaisia kokonaisuuksia (esimerkiksi energiapalvelutuottajia, ICT- ja datapalveluiden tuottajia tai muita toimijoita).

Tavoite on, että haettavina olevista tonteista yksi tai useampi luovutetaan konseptihaun perusteella, riippuen toteuttamiskelpoisten ja innovatiivisten konseptiehdotusten määrästä. Hakemus tulee olla jätettynä 2.2.2024 klo 15.45 mennessä.

Korttelit 6272 ja 6274 on kaavassa osoitettu kahdeksi tontiksi. Yhteisen pysäköinnin takia tontit on hankala toteuttaa erikseen, joten kortteleissa haussa olevat kaksi tonttia varataan useamman toimijan yhteenliittymälle.

Tampereella tontinluovutuksen tavoite on monipuolisen asuntojakauman ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon turvaamisen lisäksi toteuttaa Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartan toimenpiteitä ja tavoitteita. Näitä ovat hiilijalan- ja hiilikädenjälkiarviointi, nollaenergiarakentaminen, kestävän ja älykkään rakentamisen teemat, puurakentaminen ja hajautettujen energiajärjestelmien pilotointi.

RECO2.0-hanke työskentelee yllä mainittujen asioiden parissa. Kestävä kaupunkikehittäminen vaatii laajaa ja poikkitieteellistä yhteistyötä. Siksi kaupunki testaa ja kehittää kehitysalustaa, jossa systeemisiä ja monimutkaisia haasteita voidaan nostaa esiin ja hakea ratkaisuehdotuksia. Kehitysalustalla kaupunki ja yritykset yhdessä tutkimuslaitoksien kanssa pääsevät yhteistyössä kehittämään tulevaisuutta ja uutta elinvoimaa kaupunkiseudulle.

RECO2.0 saa osarahoitusta EAKR-rahoituksesta TEMin ekosysteemiohjelmasta, jota hallinnoi Pirkanmaan liitto.

Lisätietoja haussa olevista Västinginmäen tonteista löytyy sivulta Lahdesjärven tontit.

Ilari Rautanen
RECO2-hanke Projektipäällikkö
Puhelin:
040 806 3252
Jaa sosiaalisessa mediassa