Tampereelle arvostettu voitto maailman suurimmassa älykaupunkitapahtumassa

Tampereen kaupunki voitti suomalaisittain harvinaisen ykköspalkinnon Barcelona Smart City World Congresin palkintogaalassa 8.11.2023. Tampereelle osui voitto mahdollistavien teknologioiden kategoriassa, jonka muut finalistit olivat Taiwanin Kaoshiung ja Espanjan Libelium ja Zaragoza. Kaupunki sai tunnustusta tavastaan hyödyntää teknologisia ratkaisuja asukkaiden ja yritysten hyödyksi.
Palkintojenjakotilaisuus, jossa mies kävelee lavalle.
Voiton kaupungille toi älykkäiden ratkaisujen monistettavuus ja hyödynnettävyys, joiden ytimessä on sosiaalisen lisäarvon tuottaminen älyratkaisujen avulla.

Tampere palkittiin sen monipuolisista tavoista valjastaa älykästä teknologiaa sujuvoittamaan kaupunkilaisten ja yritysten arkea. Kilpailuesityksessä korostuivat kaupungin älykkään datakeskuksen eli IoT-alustan monet käyttötavat aina turvallisuusratkaisuista yritysten tukemiseen.

Tampereen kumppanina IoT-alustan hyödyntämisessä ja kehittämisessä toimii Wapice Oy. Järjestelmä pohjautuu Wapicen kehittämään IoT-TICKET-alustaan.

Kyseessä oli Tampereen kolmas vuosi kilpailufinalistina, mutta voitto on kaupungille ensimmäinen.

– Jo finaaliin pääsy näin kovatasoisessa sarjassa on merkittävää, ja voitto on todella hieno saavutus. Tämä on meille tunnustus siitä, että systemaattinen älykaupunkikehityksemme tuottaa tulosta ja tukee kaupunkia sen tavoitteiden saavuttamisessa, toteaa Tampereen kaupungin pormestari Kalervo Kummola.

Tamperelaista osaamista pystytään hyödyntämään myös muissa maailman älykaupungeissa

Voiton kaupungille toi älykkäiden ratkaisujen monistettavuus ja hyödynnettävyys, joiden ytimessä on sosiaalisen lisäarvon tuottaminen älyratkaisujen avulla. Tampereen älyratkaisujen reseptiin kuuluu julkisen sektorin ja yritysten välinen tiivis yhteistyö, olemassa olevan teknologia-infran innovatiivinen ja monipuolinen käyttö sekä yhteistyö niin kaupungin sisällä kuin maailman muiden älykaupunkien kanssa. 

Kilpailun arvioinnissa painotettiin sitä, miten Tampereen älykkäät ratkaisut eivät vastaa vain paikallisiin tarpeisiin tai ongelmiin. Esimerkiksi kaupungin monipuoliset tavat hyödyntää älykkäänä datakeskuksena toimivaa IoT-alustaa ovat monistettavissa myös muualle. Muun muassa kestävyyteen, turvallisuuteen ja yrityksille tarkoitettujen palvelujen oikeanlaiseen kohdentamiseen liittyvät haasteet ovat yhteisiä monille maailman kaupungeille. 

– Tampere on yksi maailman vetovoimaisimmista kaupungeista. Tampereella on johtavaa teknologiaa ja kaupunki näyttää myös suuntaa uusien metaverse-teknologioiden hyödyntämiseen. Tämä luo puitteet edistyneelle älykaupunkisuunnittelulle. Ansaitsette asemanne kärjessä, toteaa Länsi-Euroopan julkisen sektorin hallinnon teollisuusneuvoja sekä kaupunkien ja alueiden digitaalisesta muutoksesta Microsoftilla vastaava Jose Antonio Ondiviela Garcia.

Voitto ei olisi syntynyt ilman rohkeaa ajattelua ja rajat ylittävää yhteistyötä

– Teknologinen kehitys ja älykkäät kaupunkiratkaisut kuuluvat Suomen vahvuuksiin. Tampereen voitto Barcelonassa on osoitus tästä. Ihmislähtöisyys ja kestävät arvot näkyvät Suomen digistrategiassa, ja se puolestaan jalkautuu kansalliseen työhön, toteaa kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. 

Tampereella on tehty systemaattista kehitystyötä älykkäiden ratkaisujen hyödyntämiseksi jo vuosia.

– Esimerkiksi IoT- alustan kehitys oli pitkäjänteisen työn tulos. Nyt sen hyödyt lähtevät käyttäjistä: mahdollisuudet määrittyvät siitä, millaisilla keinoilla dataa hyödynnetään. Ei ole sattumaa, että Tampere poimittiin esiin maailman älykaupunkien joukosta, meiltä löytyy paljon konkreettista näyttöä ja olemme myös systemaattisesti jakaneet kokemuksiamme maailmalle, toteaa Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen. 

Tampere tekee aktiivista verkostoitumistyötä yritysten ja toisten kaupunkien kanssa ympäri maailman. Yhteistyö yritysten kanssa sekä Tampereen keinot hyödyntää älyteknologiaa näkyvät ensi kesänä myös Nokia Arenalla järjestettävässä Imagine Metaverse -tapahtumassa 11. – 12.6.2024.   
 

Lisätietoja

Teppo Rantanen
Johtaja
Puhelin:
040 023 5442
Outi Valkama
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
040 801 6423
Teksti: Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa