Tamperelaisia jo neljännesmiljoona – kaupungin vetovoima kasvaa

Tampere on Suomen vetovoimaisin kaupunki. Tilastokeskuksen huhtikuun 2023 ennakkotietojen mukaan asukkaita on nyt 250 353. Kaupunki kasvoi vuonna 2022 ennätyksellisesti 4786 asukkaalla. Nettomaahanmuutto Tampereelle on ollut kasvussa.
Trumpettien äänenjohtaja Xiang Guo seisoo Tampere-talon lasiseinän edessä trumpetti käsissään.
Xiang Guo muutti Tampereelle syksyllä 2022.

Tampere vetää puoleensa erityisesti opiskelijoita, ja suurin ikäryhmä Tampereella on 20–29-vuotiaat, kertovat tilastokeskuksen tuoreimmat ennakkotiedot (2023). Tamperelaisten keski-ikä on puolestaan 41,5 vuotta. Alle 10-vuotiaiden lasten osuus on pienentynyt viime vuosina, ja yli puolet asuntokunnista muodostuu yhdestä henkilöstä. 

Tampereella puhutaan jo ainakin 160 eri kieltä, joista kymmenen yleisintä ovat arabia, englanti, espanja, farsi, kiina, kurdi, ruotsi, somali, venäjä ja viro. Nettomaahanmuutto Tampereelle on ollut kasvussa. Vieraskielisten määrä on vuosikymmeniä noussut tasaisesti, ja heitä on tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia Tampereen väestöstä.

Viime syksynä Tampereelle muutti myös Xiang Guo. Hän on alun perin kotoisin Kiinan Qingdaosta ja työskentelee nyt Tampereen Filharmonian orkesterissa trumpetin äänenjohtajana. Hän kokee jo pitävänsä kovasti Tampereesta.

– Tulin Helsinkiin opiskelemaan vuonna 2014, jonka jälkeen työskentelin siellä Suomen Kansallisoopperan orkesterissa sekä sinfoniaorkesterissa, kertoo Guo. – Etsiskelin kuitenkin sinfoniaorkesterin trumpettien äänenjohtajan virkaa. Sitten Tampereella aukesi työpaikka, ja olin kuullut, että siellä filharmoninen orkesteri on hyvätasoinen.

Luonto lähellä sydäntä

Jo alle puolessa vuodessa Xiang Guo on löytänyt suosikkipaikkoja Tampereelta.

– Pidän kaikista puistoista, esimerkiksi Sorsapuistosta, joka sijaitsee työpaikkani vieressä. Myös Pyynikin näkötorni ja keskustan vanhan kaupungin tunnelma miellyttävät.

Tampereen kasvanut asukasluku on vielä pieni verrattuna Qingdaon väkimäärään.

– Kaupungeissa on täysin erilainen elämänrytmi! Qingdaossa on yli 9 miljoonaa asukasta ja se näkyy intensiteetissä, kuten kiireisessä tunnelmassa ja pitkissä välimatkoissa. Pidän Tampereesta erityisesti siksi, että luonto on aina lähellä, kun astuu ovesta ulos.

Xiang Guon normaali työpäivä alkaa aamulla puoli kymmenen aikaan. Orkesterin 97 jäsentä harjoittelee yhdessä iltapäivään asti, jonka jälkeen soittajat hiovat omia osuuksiaan itsenäisesti. Yleensä viikko huipentuu konserttiin perjantai-iltana. Vapaa-ajalla Guo harrastaa urheilua ja viettää aikaa musiikin parissa.

– Käyn kuntosalilla ja uin, mutta harrastan myös sulkapalloa kollegoiden kanssa kerran viikossa. Lisäksi aloitin juuri kiipeilyn. Pidän myös koripallosta, mutten ole vielä löytänyt sopivaa ryhmää. Tärkeää on myös ehtiä jutella ystävien kanssa ja kuunnella musiikkia.

Guo kuuntelee tietenkin klassista musiikkia, koska se kuuluu hänen työhönsä, mutta myös pop- ja jazzmusiikki menevät. Hänellä on aikaa käydä myös itseään kiinnostavissa konserteissa kuuntelijan roolissa. Hän on löytänyt Tampereelta muutamia ystäviä työpaikalta ja ravintoloista, mutta odottaa tutustuvansa lisää tamperelaisiin.

Keväällä 2023 toteutetun Tamperelaisten hyvinvointi -kyselyn tulosten mukaan kahdeksan kymmenestä tamperelaisesta kokee elämänlaatunsa hyväksi. Yhtä suuri osa tuntee olonsa turvalliseksi (86 %) ja viihtyisäksi (83 %) asuinalueellaan. Suurin osa tietää vaikutusmahdollisuutensa (96 %) ja kokee halutessaan voivansa osallistua alueen kulttuuritapahtumiin (92 %). Yhdeksän kymmenestä nauttii myös alueensa kävelyreiteistä. Yli puolet tamperelaisista mainitsee lempipaikoikseen viheralueet, kuten puistot ja metsät sekä vesistöjen rannat. Lähes kaikki harrastavat vapaa-ajallaan jotakin vähintään kerran viikossa, ja yksi viidesosa tekee vapaaehtoistyötä. Kooste hyvinvointikyselyn tuloksista julkaistaan toukokuun 2023 viimeisellä viikolla.

Tampereelle on aina muutettu eri puolilta Suomea ja muuta maailmaa. Kotimaassaan Tampere on tunnettu erityisesti aikaansaamisistaan. Kaupunki haluaa olla kestävä, turvallinen ja elinvoimainen siten, että jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään.

Tampereella on laadittu väestösuunnite, joka kuvaa kaupungin odotettavissa olevaa ja tavoiteltua väestönkehitystä. Väestösuunnitteen mukaan Tampereen asukasluku ylittäisi 300 000 asukasta vuoden 2040 lopussa.

Teksti: Tiia-Maria Angeli
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa