Liikuntapalvelujen nettijumpat tehdään yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa

Nettijumppa lähetetään Monitoimitalon 13:n näyttämöltä kotijumppaajien iloksi kerran viikossa ja jumppatallenteet ovat myös vapaasti kaikkien katsottavissa Tampereen kanavalla.
Liikunnanohjaaja ohjaa tuolijumppaa.
Liikunnanohjaaja Essi Koskinen on vetänyt nettijumppaa jo syksystä 2022 lähtien.

Liikuntapalvelujen suositut nettijumpat käynnistettiin tammikuussa 2022. Liikkuva Tampere YouTube-kanavan kautta tarjottu ensimmäinen lähetys keräsi yli 300 innokasta kotijumppaajaa ruudun ääreen aikana, jolloin koronarajoitusten vuoksi sisäliikuntaryhmiä ei voitu vielä järjestää.

Nettijumppa kerää edelleen mukavasti katsojia, määrä on vakiintunut 50–60 seuraajan välille, ja jumppatallenteita pääsee vapaasti katsomaan Tampereen kanavalla myöhemminkin.

Pajaston nuoret kuvaavat nettijumppaa

Nettijumpat lähetetään suorana joka torstai. LIVEjumppalähetys alkaa kello 12 ja tuolijumppa kello 13 nuorisopalveluiden kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n stagelta.

Lähetysten tekninen toteutus on ohjaaja Kari Lehtosen, nuoriso-ohjaaja Petja Valasvaaran ja kumppaneiden käsissä. Nettijumppia varten  rakennetaan lavastettu näyttämö, valaistus ja asennetaan melkoinen määrä laitteita kuvauksia varten. Valmistelut kestävät tunnista kahteen, ja paikalla häärää kuusi Pajaston työkokeilussa olevaa ”pajalaista” sekä Lehtonen ja Valasvaara, jotka vastaavat videon kuvauksesta ja äänestä.

Pajalaiset tutustuvat AV-pajalla kattavasti ääni-, valo- ja videotekniikkaan. Kevään työkokeilujakso alkoi helmikuussa, ja nuoret ovat jo päässeet kokeilemaan oppimiaan taitoja erilaisissa videoprojekteissa ja livestriimauksissa, esimerkiksi Stage 13 -illoissa sekä Metso Liven ja nettijumppien kuvauksissa.

Jumppien livelähetys tehdään YouTuben alustalle, ja se on katsottavissa samanaikaisesti myös Tampereen kanavalla. Parin viikon harjoittelun jälkeen pajalaiset ovat jo ottaneet videotekniikan mukavasti haltuun.

– Ääni, valo ja video, tiivistää Petja Valasvaara kolmella sanalla toiminnan ytimen.

Käytännön harjoittelun ohessa käydään läpi alaan liittyvää teoriaa, kuten akustiikkaa.

– Lisäksi nuoret tekevät näyttämöllä tarvittavan trussi-rakennelman näyttämöteknisiä laitteita varten ja hoitavat tavaroiden kuljettamisen, kertoo Valasvaara, joka luotsannut nuoria audiovisuaalisen tekniikan saloihin jo kymmenen vuoden ajan.

Maria Meinander on yksi pajastolaisista, jolla on jo kokemusta alalta kesäteatterista ja elokuvateatterista.

– Haluan opiskella tulevaisuudessa audiovisuaalista alaa. Aikaisemmin näytteleminen veti puoleensa, mutta nyt tekniikka kiinnostaa enemmän. Ja tänne pajalle on kiva tulla, hän huomauttaa.

Myös Milo Monthanilla on kokemusta alalta.

– Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut AV-tekniikasta, ja tein jo lukioaikana erilaisia alaan liittyviä projekteja. Olen myös hakenut Mediapolikseen ja TAMKiin alaa opiskelemaan, hän kertoo.

Ryhmässä on niitäkin nuoria, joilla ei ole entuudestaan alan kokemusta, mutta kuitenkin kiinnostusta audiovisuaaliseen tekniikkaan. Työkokeilu voi myös antaa kimmokkeen tulevilla opinnoille. Valasvaara kannustaakin nuoria hankkimaan pohjakoulutuksen esimerkiksi Mediapoliksessa, jos alalta haluaa itselleen ammatin.

– Täällä saa 15 viikon harjoittelun aikana hyvän näppituntuman alaan. Toki tämä harjoittelu tukee myös omia harrastuksia, pohtii Valasvaara.

Liikunnanohjaajat nettijumppien tähtinä

Nettijumpat ovat vakiinnuttaneet paikkansa ohjatun liikunnan kurssitarjonnassa. Liikunnanohjaaja Sari Helmisen mukaan liikuntapalvelujen ja nuorisopalvelujen yhteistyö on ollut palkitsevaa.

– Tallenteita on käyty katsomassa paljon ja siitä on tullut kovasti kiitosta. Lähetysten tekninen toteutus on alusta alkaen ollut aivan huippuluokkaa, AV-pajan nuoret olleet erittäin motivoituneita ja hoitaneet työnsä hienosti, hän summaa.

Kameran edessä nettijumppia on kevään aikana vetänyt kolme liikunnanohjaajaa vuoroviikoin. Jumpassa tehdään lihaskuntoliikkeitä ja kehitetään yleiskuntoa eri teemojen mukaan; kevätkaudella on nähty muun muassa kehonhuoltoa, villasukkajumppaa, kuntojumppaa ja keppijumppaa. Nettijumppa on katsojille maksutonta, ja se tarjoaa mahdollisuuden osallistua jumppaan kotona tai missä tahansa haluamassaan paikassa, yksin tai vaikkapa ystävän kanssa.

Nettijumppaan ilmoittaudutaan  osoitteessa uusi.kuntapalvelut.fi/tampere. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostiin osallistumislinkki ja lisätietoa tulevan jumpan sisällöstä.

Nettijumppia lähetetään kevätkaudella livenä 11.5. saakka, ja kesätauon jälkeen jumppakanavalle palataan jälleen elokuun lopussa.

AV-pajan nuoret Monitoimitalo 13 stagella.
Ville-Valtteri Järvinen, Maria Meinander ja Milo Monthan harjoittelevat ääni-, valo- ja videotekniikan hallintaa Monitoimitalo 13:n stagella.
Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa