Rasisminvastaiseen viikkoon onnistumisen kautta

Työelämä on täynnä arvioita ja ennakkoluuloja, jotka koskevat työnhakijan ikää, koulutusta tai työkokemusta. Maahan muuttaneilla voi kielitaito ja/tai kulttuuri olla vielä ylimääräinen seikka, jota työnantaja joutuu pohtimaan. Muunkielisten rekrytointiin on kuitenkin saatavissa asiantuntijatukea. Aiheeseen on hyvä syventyä rasismin vastaisella viikolla, jota vietetään 20.-26.3.2023. Tänä vuonna syvennytään erityisesti työelämän rasismiin.
Näyttelijät tanssivat ja laulavat teatterin esiintymislavalla. Kaikki ovat pukeutuneet leivoksiksi tai kuppikakakuiksi.
Jisook Kim on mukana Priscilla-musikaalissa.

Yksi haastavimmista toimialoista työllistyä maahan muuttaneena on kulttuuri ja taide. Alalla arvostetaan suomalaista koulutusta, ja lähes täydellinen suomen kielen taito on esittävässä taiteessa usein välttämätöntä. Mutta onko maahan muuttaneen mahdotonta työllistyä alalle? Millaisia ennakkoluuloja kulisseissa piilee? Ainakin ulkomaalaistaustaisten kerrotaan kohtaavan työuralla etenemisessä syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin koko muu väestö.

Sinnikäs kielen opiskelu auttoi Jisookin takaisin lavalle

Ennakkoluuloilta ei välttynyt myöskään kotimaassaan Etelä-Koreassa näyttelijäksi valmistunut Jisook Kim. Hän tuli Suomeen avioliiton myötä vuonna 2015.

Kotimaassani opiskelin näyttelijäksi Dongguk-yliopistossa ja toimin näyttelijänä elokuvissa, näytelmissä ja musikaaleissa sekä laulajana että opettajana. Urani huippuhetki oli naispääosan palkinto Jinhae-teatterifestivaaleilla, kertoo Jisook.

Jisookin mielestä  Suomessa kulttuurialalle työllistymisessä ylivoimaisesti tärkein asia on kieli. Vaikka täällä melkein kaikki osaavat puhua englantia, on suomen kielen osaaminen välttämätöntä, jotta voi todella uppoutua suomalaiseen kulttuuriin ja tuottaa sitä.

 – Esimerkiksi, kun saan käsikirjoituksen ja harjoittelen paljon yksin, saan entiseltä S2 eli suomi toisena kielenä -opettajaltani Terhiltä yksityiskohtaisia ​​neuvoja, miten saan aksenttini kuulostamaan enemmän suomalaiselta. Tiesin lahjakkuuteni ja uskoin, että jos vain osaisin suomea, pystyisin varmasti seisomaan lavalla uudestaan. Sen uskon varassa opiskelin kieltä kiivaasti, sanoo Jisook.

Ahkerasta kielen opiskelusta huolimatta Jisookin pääsy koe-esiintymisiin oli vaikeaa. Tuntui siltä, että seinä nousi aina vastaan. Hänen näyttelijän tutkintonsa ei ollut Suomesta ja kielitaitoa epäiltiin. Viisi vuotta uudessa kotimaassa oli jo kohta kulunut, eivätkä monet hakemukset koe-esiintymisiin olleet johtaneet tuloksiin. Kun ovet niihin viimein aukesivat, oli vastassa uusia ennakkoluuloja. Jisook päättikin hankkia toisen ammatin ja opiskella siihen Tampereen seudun ammattiopistoTredussa. Saman aikaan hän jatkoi sinnikkäästi kielen harjoittelua. Kun musikaalituottaja Samuel Harjanne huomasi Jisookin taidot, hänet rekrytoitiin Helsingin kaupunginteatterin suurmusikaaliin.

Jatkuva harjoittelu kouluttaa ja antaa itseluottamusta näyttelemiseen. Kun vihdoin sain astua lavalle, nautin siitä todella paljon. Harjoitus tekee mestarin. Minun on jatkuvasti tehtävä itsetutkiskelua ja mentävä eteenpäin uskoen itseeni. Itsestään huolehtiva, kunnioittava ja rakastava asenne on erittäin tärkeä, muistuttaa Jisook.

Tällä hetkellä Jisook Kimin voit nähdä Tampereen Työväen Teatterin Come From Away -näytelmässä ja Helsingin kaupunginteatterin Priscilla-musikaalissa. Myöhemmin hän siirtyy ammattinäyttelijäksi Lappeenrannan kaupunginteatteriin.

 – Olen niin onnellinen ja kiitollinen, koska nautin lavalla olosta. Haluaisin seistä lavalla loppuelämäni. Ja tulevaisuudessa haluaisin todella kuvata elokuvan. Työssäni tärkeää on kielen lisäksi keskittyminen ja energia. Vastuullani on aina selvittää, mitä minulta puuttuu ja panostaa siihen enemmän, jotta tulen hyväksi työssäni. Maailmassa on niin monia ihmisiä, joilla on ennakkoluuloja.  Itsellänikin saattaa olla ennakkoluuloja joillakin alueilla. Kaikki, mitä voit tehdä ennakkoluuloisen ihmisen hyväksi, on näyttää hänelle, että ennakkoluulo on väärä. Mielestäni rohkeus ei ole pelon voittamista, vaan sen kanssa eteenpäin menemistä. Jos jatkat näin, saavutat jossain vaiheessa haluamasi paikan, rohkaisee Jisook.

Nuoren naisen kasvokuva. Tummat, pitkät hiukset. Korvissa pitkät ja riippuvat korvakorut.
Jisook Kim

Työnantajille apua maahan muuttaneiden rekrytointiin

Tampereen kaupungin Kansainvälisen osaamisen palvelut palvelee myös työnantajia ja tuottaa laajassa yhteistyössä oikea-aikaisia palveluita moninaisiin maahanmuuton tarpeisiin.

Oikein tuettu kotoutuminen johtaa työllisyyden polulle työnhakijan lähtökohdista riippumatta. Näin myös puolisot ja kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa Tampereella, ja onnistunut asettautuminen kiinnittää tulijat onnistuneesti kaupunkiseudun elinvoimaa vahvistamaan. Tämän työn vastinpariksi tarvitaan rohkea ja vastaanottava työelämä, jossa ennakkoluulot korvautuvat faktoilla. Jos kansainvälinen rekrytointi on työnantajalle vierasta, arviointiosaamista saa asiantuntijoilta. Työllisyys- ja kasvupalvelujen Kansainvälisen osaamisen palvelut tukee muunkielisiä, työnantajia ja kotoutumisen toimijakenttää International House Tampereen tiloissa, osoitteessa Rautatienkatu 10.

Teksti: Kristina Kemi
Kuvat: Helsingin kaupunginteatteri/Robert Seger ja Studio Magio
Jaa sosiaalisessa mediassa