Olympiavoittaja Lydia Wideman sai muistomerkin Kaupin urheilupuistoon

Lydia Wideman, naisten hiihdon ensimmäinen olympiavoittaja, on saanut oman muistomerkin Kaupin urheilupuistoon. Wideman voitti kymmenen kilometrin hiihdon Oslon olympiakisoissa 1952, jolloin naiset pääsivät mukaan kansainvälisille arvokilpailuladuille ensimmäistä kertaa.

Vilppulassa syntynyt, pitkään Tampereella asunut Wideman oli jo omana aikanaan nuorempien naishiihtäjien esikuva. Ensimmäiset suuret kilpailunsa hän voitti Puijolla 1949. Wideman edusti huippuvuosinaan Tampereen Hiihtoseuraa ja aktiiviuransa jälkeen Tampereen Pyrintöä. Lyhyeksi jääneen aktiiviuransa päätyttyä hän edisti suomalaista naishiihtoa valmentajana ja toimi Suomen Hiihtoliitossa asiantuntijana.

Liikuntaneuvos Jarmo Hakanen kertoo, että ajatus muistomerkistä lähti itämään jo viime vuosikymmenellä, mutta Lydia itse pohti, että vasta satavuotissyntymäpäivän koittaessa.

– Lypy poistui joukostamme keväällä 2019 eli runsas vuosi ennen täyttä ikää. Kerroin saattoväelle muistotilaisuudessa, että Lypy, jos kuka, maailman ensimmäinen naishiihdon olympiavoittaja, ansaitsee  muistomerkin.

Hakanen teki jo tuolloin asiasta aloitteen kaupungille, ja muistomerkki toteutuu nyt opetus- ja kulttuuriministeriön, Pyrinnön ja Tampereen kaupungin myötävaikutuksella.

Hakanen, joka toimi Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtajana vuosina 1987–2021, muistelee Widemania lämmöllä. Wideman toimi Pyrinnössä vuosikymmeniä erilaisissa tehtävissä.

– Lydia oli  erinomainen seurahenkilö,  urheilu- ja tanssitapahtumien pääemäntä, josta kaikki pitivät. Hän oli tarkka ja teki aina jämptit talousyhteenvedot. Hän oli lämmin ihminen ja sydämellinen hyvänmielen levittäjä.

Widemanin muistomerkki, 2,4 neliön kokoinen reliefi muistolaattoineen, sijaitsee Kaupin urheilupuiston uuden huoltorakennuksen ulkoseinässä.

 

Lydia Widemanin elämäkerran lähteenä Kansallisbiografia

Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa