Nuorten treenit - keveämmin mielin kevättä kohti

Syyskausi osoitti todeksi sen, että nuoret, 16–29-vuotiaat, ilmoittautuvat liikuntapalveluiden järjestämiin liikuntaryhmiin siinä missä vanhemmatkin ”ikiliikkujat”. Tämä luo uskoa nuorten omatoimisuuteen ja siihen, että tietoisuus omasta hyvinvoinnista kasvaa, näin vaikeamman ajanjakson jälkeen, tai siitä johtuen. Oma hyvinvointi, liikkuvampi arki ja vapaa-aika ovat tärkeitä asioita meille kaikille, etenkin oman jaksamisen kannalta.

Liikunnanohjaajan työssä parasta on huomata, kuinka liikkuminen turvallisessa ryhmässä ja ympäristössä tuottaa nuorelle hyvää oloa ja mieltä. Onnistumisen tunne on merkillisen voimaannuttava asia, esimerkiksi kuntosalilla, padel-kentällä tai vaikkapa tanssitunnilla. Onnistumisten kautta kasvava itseluottamus voi olla epävarmalle nuorelle äärimmäisen tärkeä asia, joka vaikuttaa keskeisesti minäkuvan kehittymiseen kohti aikuisuutta mentäessä. Myös pieni kommellus liikkumisen lomassa voi tuoda iloa ja hupia meidän jokaisen päivään.

Nuorten treenit on onnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan tänä syksynä, eli palauttanut liikkumisen ja liikunnan monen nuoren arkeen ja vapaa-aikaan. Liikuntaryhmissä on näkynyt iloisia, hymyileviä ja energisiä kasvoja. Ryhmissä on käynyt hyvä määrä nuoria ja ennusmerkit viittaavat siihen, että kevätkaudella sama meno jatkuu.

Kevätkaudella mahdollisuus kertailmoittautumiseen

Kevätkauden 2023 ryhmiin ilmoittautumisessa tullaan ensimmäistä kertaa kokeilemaan kertailmoittautumista tiettyihin liikuntaryhmiin. Tällä toimenpiteellä koitamme madaltaa nuorten osallistumisen kynnystä entisestään. Aiempien kokemusten perusteella moni nuori kokee täyspitkälle ohjauskaudelle ilmoittautumisen ilmeisesti liian sitovaksi, mikä on ymmärrettävää mahdollisten koulu- ja työkiireiden lomassa. Näin ollen nuori voisi osallistua vain niille kerroille, jotka hänen kalenteriinsa varmuudella sopivat. Samalla liikuntaryhmissä olisi mahdollisimman vähän ”haamuosallistujia”, mikä on ollut toiminnan kannalta valitettava trendi, niin ryhmänohjaajien kuin järjestävän organisaation kannalta. Tyhjäkäyntiä ei onneksi ole ollut, ajoittain vajaita liikuntaryhmiä kylläkin.

Lajitarjonta on ollut nuorten kiinnostuksesta päätellen onnistunut, toki uusia lajeja, toimijoita ja yhteistyökumppaneita kartoitetaan edelleen. Ulkoliikuntaa pyritään edelleen kehittämään monipuolisemmaksi, olosuhteet huomioiden. Esimerkiksi matalan kynnyksen liikkumista jääkentillä pyritään lisäämään. Tämän mahdollistaa muun muassa jääkiekon MM-kisojen aikaan järjestetty talviliikuntaväline-keräys, jonka ansiosta liikuntapalveluilla on nyt lainamailoja vino pino monen jäälajin kokeiluun tai harrastamiseen.

Iso kiitos onnistuneesta syyskaudesta kuuluu liikuntapalvelujen väelle, joka on omalla työpanoksellaan edesauttanut asioiden sujuvaa etenemistä ja järjestämistä. Näillä tekijöillä on suuri merkitys nuorten liikuntaryhmien toteuttamisessa käytännön kannalta. Tämä kertoo luonnollisesti siitä, että nuorista ja heidän tulevaisuudestaan huolehtimisen on oltava meidän prioriteettimme numero yksi.

Kiitos kuuluu myös kaikille loistaville yhteistyökumppaneille ja muille toimijoille, joiden kanssa on paiskittu hommia koko syksy; ja kentällä homma toimii kuin rasvattu, kuten aina.

Nuoret ovat tulevaisuus, johon meidän kaikkien on lyötävä all-in! Liikunnallisempaa tulevaisuutta ja valoisampaa kevättä kohti siis, yhdessä.

Tuomo Sipinen
Lisätietoja Liikunnanohjaaja
Puhelin:
040 188 1589
Teksti: Tuomo Sipinen
Kuvat: Tuomo Sipinen
Jaa sosiaalisessa mediassa