Tamperelainen SURE-turvallisuusteknologia keräsi kansainvälistä huomiota Barcelonan Smart City Expossa

Paneelikeskustelijat Smart City World Expossa.
Barcelonan Smart City World Congressin paneelikeskustelu kaupunkien resilienssistä

Tampereella jo osaksi kaupunkiarkea muodostunut älyteknologia herätti runsaasti kiinnostusta Barcelonan Smart City Expo & World Congressissa, joka on yksi maailman suurimpia älykaupunkitapahtumia. Tampere osallistui tapahtumaan Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman sekä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Osana kehitysohjelmaa toimii tamperelainen SURE-hanke, jonka vetäjä Anniina Autero kutsuttiin yhteen Barcelonan messujen pääkonferensseista kertomaan Tampereen turvallisuusteknologisista ratkaisuista. Lisäksi SURE oli ehdolla Smart City Expon palkintotapahtumassa, jonne Tampere ylsi ainoana pohjoismaisena kaupunkina peräti kahdella ehdokkuudella. 

SURE-hanke kehittää kaupunki- ja tapahtumaturvallisuutta ihmislähtöisesti älyratkaisujen avulla. –Palvelulupaukseemme kuuluu vierailijoiden ja asukkaiden kokemus turvallisista ja sujuvista tapahtumista. SURE auttaa älyteknologian avulla viranomaisia ja tapahtumatuottajia suunnittelemaan, ennakoimaan ja testaamaan onnistuneiden ja turvallisten tapahtumien elementtejä. Valvonta tapahtuu kansalaisia häiritsemättä ja yksityisyyttä kunnioittaen, Autero kiteyttää hankkeen ytimen. 

Kaupunkiympäristö tarvitsee muutosjoustavuutta ja valmiuskykyä

Kaupunkien väkimäärän ja asumistiheyden globaali kasvu, ilmastonmuutoksen tuomat sääilmiöt ja pandemiat asettavat kaupungit uudenlaisten haasteiden eteen turvallisuusasioissa. Sana resilienssi nousee toistuvasti esiin teemojen ympärillä, sillä aikakauden ilmiöt pakottavat kaupungit tarkastelemaan valmiuttaan muutosjoustavuuteen. Konferenssissa Autero nousi lavalle keskustelemaan näistä aiheista yhdessä Euroopan komission edustaja Amaya Celayan, Ciscon järjestelmäsuunnittelun johtaja Mike Witzmanin ja Deloitten johtaja Rana Senin kanssa. Keskustelua johti RMIT Europen toiminnanjohtaja Marta Fernandez Bertos. 

Auteron mukaan muutosjoustavuus näkyy Tampereella esimerkiksi ennen tapahtumia tehtävänä ennakoivana työnä. – Ennen jääkiekon MM-kisoja toteutimme liikkumissuunnitelman kisa-ajan sujuvaa ja turvallista liikkumista varten. Resilienssityötä tehdään ennalta, jotta riskienhallinnalle jäisi vähemmän tehtävää. Voimme mahdollistaa turvallisuustoimijoiden vahvuuden ja joustavuuden tarjoamalla moderneja työkaluja turvallisuusjohtamiseen ja tilannekuvan muodostamiseen kaupunkitilasta, Autero kertoo. 

–Tampere kiinnostaa maailmalla, sillä kaupunkimme on hyvässä tilanteessa muutosjoustavuuden kehittämisestä ajatellen. Tämä johtuu osittain kaupunkimme kansainvälisesti korkeatasoisesta infrastruktuurista. Keskustelussa nousi esiin kyberresilienssi, joka on tärkeä osa myös Tampereen kaupunkiresilienssiä. Tässäkin työssä modernit apuvälineet ovat ensiluokkaisen tärkeitä, Autero jatkaa. 

Myös Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Outi Valkama tunnistaa Tampereen kansainvälisen kiinnostavuuden jo pidemmältä ajalta. –Barcelonan messuilla tuli jälleen hyvin näkyville, miten Tampere on kokoaan suurempi ja se huomataan maailmalla. Tampereella tehty pitkäjänteinen älykaupunkityö näyttäytyy nyt edelläkävijyytenä ja rohkeana yhdessä tekemisen meininkinä. Tästä on hyvä jatkaa! Valkama summaa. 

Tamperelainen älyteknologia erottuu edukseen maailmalla

Smart City Expo -tapahtumassa järjestettiin paneelikeskustelujen ja konferenssien lisäksi palkintojenjakotilaisuus, jossa palkittiin edistyksellisiä älykaupunkeja ja yrityksiä joka puolelta maailmaa. Tampere oli ainoana pohjoismaisena kaupunkina ehdolla tilaisuudessa. SURE edusti Tamperetta turvallisuus-kategoriassa ja Gofore lapsiperhedataa käsittelevällä projektillaan mahdollistavan teknologian kategoriassa. Tampereen kaupunki vastasi projektista ja oli yksi Goforen kuudesta kuntakumppanista.

Ehdokkuudet ja Tampereen suuri näkyvyys kertovat Tampereen maineesta älykaupunkina, vaikka voitto ei osunutkaan tällä kertaa kohdalle. –Tampereen pääsy finaaleihin on jo itsessään voitto, Autero toteaa. 
 

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Barcelona Smart City Expo & World Congress
Jaa sosiaalisessa mediassa