Artikkeli
10.11.2022 09.21
Kaupin uusi ulkokuntosali.
Kaupin urheilupuistossa on saatu käyttöön upouudet kuntoilulaitteet.

Kentällä tapahtuu – liikunnan olosuhteita kehitetään Tampereella vilkkaasti

Liikunnan olosuhteet kehittyvät Tampereella reipasta tahtia. Useiden rakennusurakoiden lisäksi on jälleen aika valmistella tulevaa talvikautta. Ulkoliikunnan olosuhteista vastaava liikuntapäällikkö Mikko Heinonen antoi tilannekatsauksen työn alla olevista kohteista.

Kaupin urheilupuiston uudella pesäpallostadionilla on päästy viimeistelytöihin, ja stadionilla on muun muassa viimeistelty alakattoa ja tehty alueiden laatoitusta. Työn alla on myös kilometrin mittainen uusi vesilinja Niihaman suuntaan lumitykkejä varten.

– Urheilupuistossa tehdään parhaillaan hulevesilinjaa pesäpallokentän takana, ja ulkoilijoita palveleva monitoimialue on viittä vaille valmis. Kaupin ulkokuntosali on uudistunut kauttaaltaan, ja kuntoilemaan pääsee nyt kahdessa eri paikassa upouusin laittein. Vajaat parikymmentä kuntoilulaitetta on varustettu toimintaohjeilla ja QR-koodeilla, joista löytää laitteiden käyttöön opastavan ohjevideon, Mikko Heinonen sanoo.

Mustavuoren uusi jousiammuntarata valmistuu kesäksi

Mustavuoreen rakennetaan uusi jousiammuntarata. Rata parantaa jousiammunnan olosuhteita  Tampereella huomattavasti. Mikko Heinosen mukaan rata valmistuu ensi kesäkuussa Tampereella käytävään European Masters Games -tapahtumaan, missä otellaan aikuisurheilun parissa yli 30 urheilulajissa.

– Vanhan jousiammuntaradan tilalle Kaupissa tehdään vuodelle 2024 pesäpallon harjoituskenttä, joka parantaa pesäpallon olosuhteita urheilupuistossa ja on myös toinen miesten mitoilla oleva kenttä Tampereella.

Tekonurmikentät entistä ympäristöystävällisempiä

Tampereen liikuntapalveluissa uudet tekonurmikentät tehdään maatuvilla täyteaineilla. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen tekonurmikentässä on käytetty jo usean vuoden ajan ympäristöystävällistä Bioflex-täyteainetta. Talven ajan pelaajia C-hallissa palvellut arvokas tekonurmi kierrätetään muille kentille, jolloin ulkona olevalla nurmimatolla on käyttöikää jopa yli kymmenen vuotta. Näitä uuden sukupolven tekonurmikenttiä on nyt käytössä kolme.

– Ahvenisjärven jalkapallokentälle on juuri asennettu TESC:n C-hallista siirretty tekonurmimatto. Aiemmat kentät on tehty Kaupin urheilupuistoon ja Ikuriin, ja jatkossa tavoitteena on tehdä uudet kentät uusiutuvalla täyteaineella. Tekonurmen täyteaineena käytetään oliivirouhetta, joka on pelaaja- ja ympäristöystävällistä sekä maatuvaa, kertoo Mikko Heinonen.

Tekonurmissa on käytetty perinteisesti täyteaineena kumia, joka on mikromuovien lähde. Koska kaikkien kumirouhekenttien muuttaminen ympäristöystävällisiksi kestää vielä muutaman vuoden, näiden kenttien ympärille laitetaan kumirouhepäästöiltä suojaavia rakenteita, kuten suodattimia. Heinosen mukaan myös toimintatapojen muutoksilla vähennetään mikromuovipäästöjä; kun kenttiä aurataan keväisin harvemmin, myös rouhetta kulkeutuu ympäristöön vähemmän. Kaupin urheilupuistossa on myös tehty aurauslumelle asfaltoitu, kerääjillä varustettu lumialue, josta rouhe saadaan kerättyä takaisin kentälle.

Hervannan hyppyrimäet aidattiin

Hervannassa sijaitsevien hyppyrimäkien alue on aidattu kesän aikana. Mikko Heinosen mukaan hyppyrimäet ovat kärsineet jatkuvasta ja laajamittaisesta ilkivallasta, muun muassa hyppyrimäkien alastulorinteitä on käytetty laskemiseen ja samalla rikottu niiden pinnoitetta.

Hyppyrimäet hoidetaan pääosin talkootöillä ja toiminta rinteillä on lisännyt harrastajien työmäärää valtavasti. Muutama vuosi sitten Helsingissä tapahtunut ikävä kuolemantapaus on saanut kaupungit kiinnittämään huomiota hyppyrimäkialueiden turvallisuuteen, ja tästä näkökulmasta on aitaaminen katsottu tarkoituksenmukaisesti.

– Ikävää tässä toki on liikkumisen estyminen alueella heillä, jotka ovat sitä asiallisesti ulkoiluun käyttäneet.

Talvikauden valmistelut etenevät

Vuoreksessa hiihdon olosuhteet paranevat, kun liikuntapuiston ja Suolijärven lenkin välinen valaistu yhdyslatu valmistuu alkavalle talvikaudelle. Samalla hiihtoladun linjaus Suolijärven lenkillä muuttuu, kun vaarallinen alamäki on poistettu latureitistöstä. Alamäki kierretään uutta reittilinjausta pitkin Suolijärven- ja Särkijärven välisellä alueella.

Keskustassa Koulukadun kentän valaistusremontti on valmistunut ja kenttää ryhdytään valmistelemaan talvikauden avaamiseen. Kalevan liikuntapuiston kesätoiminnot ovat asiakkaiden käytössä vielä sunnuntaihin 16.10. saakka, minkä jälkeen talvivalmistelut alkavat Kalevassakin.

Pirkkahalliin asennetaan tekonurmea.
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen C-halliin asennettiin tekonurmea marraskuussa 2021.

Artikkeli on julkaistu alunperin 13.10.2022

Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa