Artikkeli
1.11.2022 13.17
Viisi henkilöäö seisoo ja katsoo kameraa.

1,5 asteen muuttuja: muusikko Heikki Salo Tampereelta

”Meille kotitalomme koko on ongelma, niin kuin varmaan monelle muullekin ikäisellemme. Aina voi hommata lisää aurinkopaneeleja, mutta en tiedä ratkaiseeko se pulmaa kokonaan”, sanoo Miljoonasade-yhtyeestä tuttu muusikko ja lauluntekijä Heikki Salo. Muusikon ja hänen puolisonsa hirsitalon aurinkopaneelit tuottavat välillä niin paljon sähköä, että sitä riittää myytäväksi. Salo haluaa tulevaisuudessa vähentää asumisen päästöjä muun muassa vaihtamalla vesisähköstä tuulisähköön.

Ajatushautomo Demos Helsinki selvitti yhdessä Lahden, Oulun ja Tampereen sekä 12 kaupunkilaisen kanssa, että 1,5 asteen ilmastotavoite on saavutettavissa kaupunkilaisilla elämäntavoilla. Työn tavoitteena oli vastata elokuun alussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämään haasteeseen: suomalaistenkin hiilijalanjälkien täytyy laskea radikaalisti.

Tampereelta mukana olivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, muusikko Heikki Salo, luonnosta virkistyvä lähiöpariskunta Katja ja Ari Nieminen sekä pikkulapsiperheen isä Antti Lippo.

Tämä on Heikki Salon tarina.

Lähtötaso vuonna 2021

63-vuotias Heikki Salo asuu puolisonsa, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Sirkku Peltolan, kanssa 1900-luvun alussa rakennetussa kolmikerroksisessa, sähkölämmitteisessä hirsitalossa Tampereen Pispalassa. Salon hiilijalanjälki vuonna 2021 on noin 7,6 tonnia. Suurimmat päästöt syntyvät asumisesta ja ruoasta, jotka vastaavat melkein puolta hiilijalanjäljestä.

Heikin hiilijalanjälki laskee.
Aikajanan alussa Heikin hiilijalanjälki on 7,6 tonnia ja se vähenee 3,9 tonniin vuoteen 2030 mennessä.

Heikki Salo: "Teemme arjessa paljon, että hiilijalanjälkemme pysyisi mahdollisimman pienenä"

"Kotimme on täynnä tarinoita sadan vuoden ajalta. Puolisolleni Sirkulle ja minulle kodin sijainti, ikkunasta aukeavat näkymät ja toimivuus ovat todella tärkeitä asioita. Olemme aina asuneet kävelymatkan päässä keskustasta ja haluamme tulevaisuudessakin asua. Saamme maisemista paljon inspiraatiota ja liikumme melkein yksinomaan luonnossa. Pispala on siitäkin syystä meille hyvä paikka. Luonnon lisäksi viihdymme kotona ja teemme molemmat siellä myös töitä. Työskentelemme taiteen parissa, joten tarvitsemme omaa tilaa. Isossa talossa sitä riittää.

Muutimme nykyiseen kotiimme noin 15 vuotta sitten. Teimme silloin mittavan remontin ja asensimme poistoilmalämpöpumpun vähentämään lämpöhukkaa. Lisäksi meillä suhisevat tavalliset ilmalämpöpumput. Kuutisen vuotta sitten pystytimme aurinkopaneelit talomme katolle. Omat paneelimme tuottavat välillä niin paljon sähköä, että myymme ylimääräisen energian Tampereen sähkölaitokselle. Sähkölaskumme tippui neljänneksellä paneelien avulla. Ongelma on tietysti talven pimeä, tuulinen ja kylmä aika.

Nyt olemme Sirkun kanssa uudessa tilanteessa. Totuttelemme nimittäin asumaan ihan vaan kahden isossa talossa, kun lapsemme ovat muuttaneet omilleen. Tarvitsemme silti edelleen tilaa, koska lapset ja lapsenlapset tulevat välillä käymään pidemmiksi ajoiksi. Mutta kokonaisuus pohdituttaa.

Päästöjen näkökulmasta on ongelmallista, että kotimme on näin suuri. Vanhan talon lämmitys vaatii paljon energiaa ja se onkin yksittäinen suurin päästölähteemme. Onneksi lämmityskulumme ovat keskimääräistä pienemmät. Meillä on kuitenkin vielä varaa nipistää. Tuulisähköön vaihtamalla saisimme pienennettyä hiilijalanjälkeä merkittävästi. Olemme myös pohtineet aurinkopaneelien lisäämistä saunan katolle, mikä vähentäisi saunomisen päästöjä.

Meillä on jo vuosia ollut hybridiauto, josta emme voi työni takia luopua: keikkailu ja soittimien roudaaminen edellyttävät autoa. Ajan toisaalta vähän ammattiini nähden, vain 20 000 kilometriä vuodessa. Kuljen junalla aina, kun ei tarvitse roudata tavaraa. Voisimme vaihtaa hybridin sähköautoon ja tulevaisuudessa kokeilla sen tarjoamista yhteiskäyttöön jollakin sovelluksella, vaikka edes parina päivänä viikossa. Kaiken kaikkiaan näen ihan mahdollisena, että pääsisimme suhteellisen vaivattomastikin tuohon 2,5 tonnin tavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä.

Teemme arjessa paljon, että hiilijalanjälkemme pysyisi mahdollisimman pienenä. Yksi asia minua kuitenkin pohdituttaa, ja se on ruoka – erityisesti juustot. Miltä tuntuisi olla vegaani? Ei se varmaankaan olisi fataalia, mutta tarkoittaako se sitten, että tulevaisuudessa ei koskaan enää saa piimää? No, syömme jo nyt hyvin kasvispainotteisesti ja laitamme itse paljon ruokaa kotona. Käyn syksyisin hirvimetsällä ja siitä saamme riistaa koko vuodeksi. Kalastamme myös yhdessä. Silti vegaaniruoan lisääminen neljään tai viiteen päivään viikossa ei tuntuisi mahdottomalta muutokselta, kun sitten lihaa, piimää ja juustoja voisi syödä viikonloppuisin."

Päästöjen vähennys 2021–2030

Heikki pienentää hiilijalanjälkeään eniten näillä teoilla:

  • Vaihtamalla tuulisähköön -1260 kg
  • Syömällä useammin vegaaniruokaa -660 kg
  • Ostamalla yli puolet tarpeellisista tavaroista kierrätettynä -630 kg

Elämäntapamuutosten avulla Heikki ja Sirkku voivat vähentää hiilijalanjälkeään 3,7 tonnilla per henkilö. Näin heidän hiilijalanjälkensä olisi 3,9 tonnia, eli lähes puolet pienempi.

Artikkeli on julkaistu alunperin 1.11.2021.

Teksti: Otso Sillanaukee / Demos Helsinki
Kuvat: Kirmo Kivelä ja Miika Peltola
Jaa sosiaalisessa mediassa