Artikkeli
22.7.2022 12.57
Pyynikin uimarannalla uimavalvojan tuoli ja takki, vedessä ihmisiä uimassa.

Merkityksellisyyttä, vastuuta ja hyvää kokemusta – neljä kesätyöntekijää kertoo työstään kaupungilla

Tampereen kaupunki työllisti kesällä yli seitsemänsataa kesätyöntekijää ja -harjoittelijaa. Työtehtäviä oli sosiaali- ja terveyspalveluiden ja varhaiskasvatuksen parissa sekä esimerkiksi kulttuurin, hallinnon ja liikunnan aloilla. Neljä kesätyöntekijää kertoo omista työkokemuksistaan kaupungilla.

Jiska Kurkkio, 24, opiskelee toista vuotta sairaanhoitajaksi, ja hän on ollut Hatanpään psykogeriatrisella osastolla harjoittelussa ja kesätöissä aiemminkin. Psykogeriatrisella osastolla hoidetaan monisairaita ikääntyneitä, joilla on psyykkisiä ja fyysisiä vaivoja. Työssä saa soveltaa omaa osaamista laajasti, ja päiviin sisältyy potilaiden hoitamista, heidän kanssaan oleskelua ja läheisten kanssa viestimistä.

- Olen saanut paljon hyviä kokemuksia kesän ajalta. Parasta on huomata, miten huonossa kunnossa tullut potilas paranee hoidon aikana. Joskus muistisairaat potilaat myös muistavatkin minut ja hakevat turvaa esimerkiksi halaamalla tai pitämällä kädestä. Silloin ymmärrän erityisesti työni merkityksellisyyden, kertoo Kurkkio työstään.

Samalla osastolla hänen kanssaan on kuusi muutakin kesätyöntekijää. Lisäksi työtä tehdään moniammatillisessa tiimissä esimerkiksi lääkäreiden, lähihoitajien ja fysioterapeuttien kanssa. Jotkut päivät saattavat olla kiireisiä, mutta Kurkkio ei ole kokenut työtä liian kiireiseksi, ja hän muistaa myös kohdata potilaansa aidosti joka päivä. Monipuolisen työn lisäksi Kurkkio kiittelee osastoaan siitä, että kaikkia autetaan ja perehdytetään jatkuvasti uusiin tehtäviin. Lisäksi työvuoroissa otetaan huomioon toiveet vapaapäivistä sekä missä osastolla haluaisi työskennellä.

Sairaanhoitaja istuu tietokoneen ääressä ja katsoo kameraan hymyillen.
Jiska Kurkkio muistaa kohdata potilaansa aidosti joka päivä.

Kesäpäivistä voi nauttia rantavahtina

Näyttelijäksi opiskeleva Henriikka Heiskanen, 29, ei koronan takia saanut oman alansa töitä, joten hän kävi rantapelastajan koulutuksen ja haki kaupungille kesäksi rantavahdiksi töihin. Uimavalvontakausi on kesäkuusta heinäkuun loppuun arkisin klo 11–18, ja Heiskanen vaihtelee kahden rannan välillä toisen rantavahdin kanssa.

- Tämä on kiva kesätyö, koska saa olla ulkona ja veden äärellä. Kuitenkin helteillä työ on raskasta, joten päähine ja aurinkolasit on pakko olla, ja käyn uimassa tunnin välein. Lisäksi pitää syödä ja juoda koko ajan jotain, kertoo Heiskanen työpäivistään.

Rantavahdin päivään kuuluu rannan tarkastaminen ja pelastusvälineistä huolehtiminen. Heiskanen kertoo, että rantavahtina on tärkeää olla myös saatavilla, sillä työhön kuuluu paljon asiakaspalvelua ja ihmisten ohjeistamista. Muu aika menee tietysti rannan valvonnassa. Vielä yhtään vesipelastustilannetta ei ole ollut kahden kesän aikana, joten ennaltaehkäisy on toiminut hyvin. Heiskanen on käynyt rantapelastajakoulutuksen, vaikka rannoilla on työskennellyt myös monia uimavalvojaksi kouluttautuneita.

- Työ vaatii nimenomaan rantapelastajakoulutuksen, koska pelastustilanteessa olosuhteet ovat hyvin erilaiset. Koulutus on fyysisesti raskas, mutta siitä suoriutuessa on tarpeen tullen oikeat taidot ja kunto pelastaa toinen henkilö. Lisäksi tärkeää on kärsivällisyys vahtia rantaa tarkkaavaisesti, Heiskanen toteaa. 
 

Uimavalvoja punaisessa lippalakissa katsoo kameraa. Taustalla näkymä järvelle.
Henriikka Heiskanen pitää kesätyöstään, sillä hän saa olla ulkona ja veden äärellä.

Kesäsomettajana tarvitaan luovuutta ja hyvää meininkiä

Tobias Hellsten, 17, ja Eetu Lappalainen, 15, toimivat kesällä nuorisopalveluiden kesäsomettajina. He ovat yhden viikon Koilliskeskuksen nuorisokeskus Murussa ja toisen viikon Tesomalla. Nuoriso-ohjaajilla oli joitain alustavia ideoita pojille toteutettavaksi, mutta muuten Hellsten ja Lappalainen ovat päässeet vapaasti suunnittelemaan sisältöjä. Pojat ovat kuvanneet muun muassa videoita Koilliskeskuksen palveluista ja nuorisokeskuksesta Tiktok-kanavalle ja tehneet postauksia Instagramiin. He vastaavat sisältöjen suunnittelusta ja toteutuksesta, mutta saavat tarvittaessa apua nuoriso-ohjaajilta. Jokaiselle työpäivälle on aina tekemistä.

- Työ vaatii paljon motivaatiota, halua tehdä ja luovaa mielen käyttöä. Kannattaa kokeilla kaikkea avoimella mielellä. Mikään idea ei ole huono, vaan kaikki kannattaa kokeilla ja valita sitten paras. Tässä tarvitaan avointa mieltä ja hyvää meininkiä, pojat kuvailevat työtänsä.

Somemaailma on molemmille nuorille kesäsomettajille jo tuttu. Hellsten kertoo esimerkiksi tykkäävänsä kuvata harrastustaan moottoripyörien parissa, Lappalainen taas halusi tutustua ammattimaiseen somen tekemiseen. Työssä he ovat oppineet, että sisältöjen tekemisen julkisella kanavalla on eri asia kuin omalla profiililla. 

- Somen tekemisellä julkisella tilillä on oma vastuunsa, joten täytyy miettiä, mitä voi laittaa ja mitä ei. Työssä näkee myös somen toisen puolen eli ammattitason puolen, jossa on oma fiiliksensä. Täytyy ottaa hyviä kuvia ja kirjoittaa asiallisesti. Mutta kun me lyödään Eetun kanssa päät yhteen, tulee tehtyä hyvää jälkeä, Hellsten naurahtaa.
 

Kesäsomettajat istuvat sinisen taustan edessä ja katsovat kameraan.
Tobias Hellstenin ja Eetu Lappalaisen mielestä mikään idea ei ole huono, vaan kaikkea kannattaa aina kokeilla.
Teksti: Tiina Heikkilä ja Eevi Pitkänen
Jaa sosiaalisessa mediassa