Siirry sisältöön

Koronarokotukset

Koronarokotukset ovat alkaneet Tampereella. Nyt käynnissä ovat rokotukset ikäihmisten asumispalveluissa eli Koukkuniemen vanhainkodissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri koordinoi rokotuksia ja rokotteiden jakamista. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä omalla alueellaan. Tampereen kaupunki tiedottaa rokotusten käytännön järjestelyistä vaiheittain sitä mukaa kun rokote-erien toimitukset ja rokotusaikataulut tarkentuvat.

Rokotuksiin osallistuminen on maksutonta ja vapaaehtoista.

Missä järjestyksessä väestö rokotetaan?

Koronarokotetta tarjotaan kaikille 16 vuotta täyttäneille. Koska rokotteita on aluksi tarjolla vain rajoitetusti, annetaan rokotukset lääketieteellisin perustein eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä:

  1. Covid-19-tautiin sairastuneiden tai perustellusti sairastuneeksi epäiltyjen henkilöiden tutkimiseen, välittömään hoitoon tai huolenpitoon liittyvä tai muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitetun asumispalvelun ja laitoshoidon toimintayksikön henkilöstö ja asukkaat
  2. Yli 70-vuotiaat
  3. Henkilöt, joilla on vakavalle covid-19-taudille altistavia sairauksia
  4. Muut henkilöt

Rokotusten aikataulu Tampereella

Miten rokotukset etenevät Tampereella?
Rokotettava ryhmä AikatauluTilanne
Koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja
terveydenhuollon ammattilaiset
Rokotettu Valmis
Ikäihmisten asumispalvelujen ja
laitoshoidon henkilöstö ja asukkaat
Aloitettu
11.1.2021
Käynnissä
80-vuotiaat ja sitä vanhemmat* Arvioitu aloitus
helmikuussa
-
75–79-vuotiaat* Arvioitu aloitus
helmikuussa
-
70–74-vuotiaat* Arvioitu aloitus
helmikuussa
-
Sairauden vuoksi vakavan koronavirus-
taudin riskiryhmään kuuluvat
Arvioitu aloitus
helmikuussa
-
Muut tamperelaiset Arvioitu aloitus
maaliskuussa
-
*Myös samassa taloudessa asuvat omaishoitajat

Missä rokotuksia annetaan?

Ympärivuorokautisissa hoivapalveluissa rokotukset annetaan paikan päällä esimerkiksi vanhainkodissa tai ryhmäkodissa. Kotihoidon asiakkaiden rokottamisesta ja sen käytännön järjestelyistä huolehtii kotihoito.

Muiden tamperelaisten rokotukset järjestetään terveysasemilla ja massarokotuspaikassa.
Massarokotuspaikkaa valmistellaan Ratinaan Tampereen stadionin liikuntasaleihin. Rokotuksia Ratinassa ryhdytään antamaan, kun alle 70-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät, arviolta helmi-maaliskuun vaihteessa. Rokotuksen yhteydessä asiakkaalle annetaan aika tehosterokotukseen. Rokotuksia annetaan 10–15 linjastolla. Ratinassa pystytään rokottamaan vähintään 10 000 kuntalaista viikossa.

Rokotuksia annetaan sekä ajanvarauksella että jonotusperiaatteella. Rokotusaikaa ei voi vielä varata.

Tampereen kaupunki tiedottaa myöhemmin tarkemmin, milloin rokotetaan mitäkin väestöryhmää, missä ja milloin rokotuksia annetaan sekä miten rokotusaika varataan.

Rokotuksia on valmistelu jo pitkään, mutta haasteita suunnitteluun tuo se, ettei vielä tiedetä, mitä rokotteita, milloin ja kuinka paljon Tampere saa. Esimerkiksi ensimmäisenä Suomeen saatu rokote vaatii säilytyksen -70 asteessa eikä sitä voi kuljettaa laimentamisen jälkeen. Myös esimerkiksi rokotteiden tehosteannosten antamisvälissä on eroja.


Tietoa koronavirusrokotteista löytyy THL:n ja PSHPn sivuilta:

Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/koronarokotukset