Siirry sisältöön

Koronavirus

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin:

Koronaviruksen oireita voivat olla esimerkiksi yskä, nuha, kurkkukipu, kuume, päänsärky, hengenahdistus, ripuli tai haju- ja makuaistin katoaminen. Jos sinulla yksi tai useampi näistä oireista, ota yhteyttä terveyspalveluihin joko täyttämällä koronavirustautia koskeva oirearvio osoitteessa Ulkoinen linkkiomaolo.fi tai soittamalla:

  • Soita työterveyteen, omalle terveysasemallesi , opiskeluterveydenhuoltoon tai terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 10023 tai 03 5657 0023 (joka päivä klo 7–22). Kuulo- ja puhevammaiset voivat lähettää tekstiviestin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 040 639 7700 (joka päivä klo 7–22).
  • Kun terveyspalvelujen neuvonta on kiinni, soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 3116 5333 (avoinna ympäri vuorokauden). Hätätilanteessa soita 112.
  • Saat Omaolo-palvelussa oireidesi perusteella toimintaohjeet tai vastaavasti tarkemmat ohjeet puhelimessa.
  • Julkisessa terveydenhuollossa tehdyt koronavirustestit ovat maksuttomia. Yksityisten toimijoiden testit ovat maksullisia.
  • Jos perheestäsi useampi tarvitsee koronavirustestiä, kerro siitä varatessasi aikaa. Saat perheajan, jolle voi tulla kaksi henkilöä kerralla.
  • Älä mene koronavirusnäytteeseen bussilla tai muilla julkisilla liikennevälineillä. Ainoastaan poikkeustapauksessa, jos et muuten pääse näytteenottopaikalle, voit käyttää julkisia liikennevälineitä. Silloin edellytyksenä on, että et ole ollut kontaktissa koronavirustartunnan saaneen ihmisen kanssa ja käytät kasvomaskia matkan ajan. Tarvittaessa voit käyttää taksia (puh. 0800 98811), kun tilatessa kerrot, että olet menossa koronavirusnäytteeseen. Silloin taksissa on kuljettajaa suojaava pleksi. Noudata huolellista käsihygieniaa ja hyviä yskimiskäytäntöjä myös matkan aikana.
  • Jo varattu koronatestiaika on ehdottomasti peruttava, ellei sitä syystä tai toisesta enää tarvita. Koronavirustestiin varatun ajan voit peruaFimlabin sivuilla: Ulkoinen linkkiVihta-ajanvarausjärjestelmä . Ajan perumiseen tarvitset varausavaimen ja pin-koodin, jotka on lähetetty sinulle varausvahvistustekstiviestissä. Voit myös soittaa numeroon 010 808 515.
  • Koronaneuvontaa venäjäksi: puhelin 040 163 2858, ma ja to klo 9–15

Kuinka toimia, jos lapsella on hengitystieinfektio-oireita? Vanhemmille ja huoltajille suunnattu ohjeistus löytyy PSHPn sivuilta:

Koronanäytteenottopaikat ja saapumisohjeet
Huom! Koronanäytteenottoon ei voi tulla itse suoraan, vaan testi edellyttää lääkärin lähetteen ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemän ajanvarauksen. Tämä koskee myös drive in -pistettä.

Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, sinut määrätään eristykseen. Noudata tarkasti saamiasi ohjeita. Voit olla eristyksissä kotonasi, jolloin siellä saa olla vain saman talouden henkilöitä, ei ketään vierailijoita. Jos vointisi heikkenee, soita saamaasi puhelinnumeroon. Eristyksen kesto on vähintään seitsemän vuorokautta (7 vrk), mutta aina vähintään koko oireisen ajan ja 1–2 oireetonta päivää. Eristystä ei saa lopettaa itse, vaan se lopetetaan aina tartuntatautiammattilaisten arvion perusteella.


Koronavirukseen liittyvissä varotoimissa noudatetaan yhtenäistä linjaa koko Suomessa: Ulkoinen linkkiHallituksen linjaukset koronaviruksesta

Ajantasaista tietoa, toimintaohjeita ja materiaaleja koronaviruksesta ja siihen varautumisesta löytyy Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: Ulkoinen linkkiAjankohtaista koronaviruksesta

Lataa Ulkoinen linkkiKoronavilkku-sovellus :THL:n tuottama älypuhelinsovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi.

Valtakunnallisessa puhelinpalvelussa 0295 535 535 ja Ulkoinen linkkiKoronainfo-chatissa saat yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tee verkossa Omaolo-palvelun koronavirustaudin oirearvio.

Miten korona vaikuttaa kaupungin palveluihin?

Sovittuihin tapaamisiin ja vastaanotoille ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta kahden viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin. Rajoitus ulkomaanmatkoilta palattaessa ei koske niitä maita, joihin ei kohdistu paluuhetkellä valtioneuvoston voimassaolevaa linjausta rajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista. Lisätietoja THL:n sivuilta: Ulkoinen linkkiMatkustaminen ja koronaviruspandemia .

Peruthan tarvittaessa ajan tai tapaamisen. Huolehdi hyvästä hygieniasta eli pese kädet tullessasi palvelupisteisiin ja sieltä lähtiessäsi sekä pidä fyysistä etäisyyttä toisiin ihmisiin myös odotustiloissa.

Mistä tukea perheille? Kuinka huolehtia hyvinvoinnista?

Koronavirusaika on muuttanut lapsiperheiden arkea. Muutokset voivat olla suuriakin. Tampereella on monia toimijoita, jotka tukevat perheitä. Heihin kannattaa olla yhteydessä jo silloin, kun pulmat ovat vielä pieniä.

Tieto koronaviruksen leviämisestä voi aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Jos tuntuu, etteivät ystävien ja läheisten kanssa käydyt keskustelut tai mielekäs tekeminen lievitä omaa ahdistuneisuutta, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä kriisitukea tarjoaviin tahoihin.

Viittomakieliset videot

Coronavirus (COVID-19)

What you should do if you suspect you have contracted the coronavirus?
Information on Coronavirus in different languages: www.tampere.fi/coronavirus

Kielisymbolit kahdeksalle kielelle.

Tämän sivun lyhytosoite www.tampere.fi/koronavirus