Wilhelm von Nottbeckin puisto

Wilhelm von Nottbeckin puisto syksyllä, suihkulähde etualalla.
Wilhelm von Nottbeckin puisto on alkuaan Finlaysonin tehtaan omistaja Wilhelm von Nottbeckin vuonna 1848 rakennuttama maisematyylinen puisto, joka perustettiin entisestä polttimorakennuksesta kunnostetun asuinrakennuksen ympärille. Puisto on siirtynyt kaupungin omistukseen vuonna 1995.

Alue on edustava esimerkki tehtaanjohtajan yksityispuutarhasta, joka on säilynyt yhtenäisenä kokonaisuutena nykypäiviin asti. Puistossa on useita alkuperäisiä puita, vanhaa pensas- ja perennakasvillisuutta. Alkuperäisistä rakenteista ovat säilyneet muun muassa suihkukaivot, huvimajakatos ja puistovaasit. Puiston alueella on Finlaysonin palatsi, jossa toimii nykyisin ravintola.

Sijainti kartalla

Palatsinsilta

Finlaysonin palatsin kulmalta avattiin lokakuussa 2012 uusi yhteys Tammerkosken yli, kun Palatsinsilta valmistui. Kevyen liikenteen silta yhdistää Finlaysonin ja Tampellan alueet. Palatsinraitti alkaa Polttimonkadulta ja jatkuu sillalta Aleksandra Siltasen puistoon Keernakadulle.

Tallipiha

Puiston länsipuolella on omaleimainen Tallipihaksi kutsuttu alue, jossa on 1800-luvulla rakennettu koristeellinen tallirakennus ja Finlaysonin ajurien entisiä asuinrakennuksia. Rakennuksissa toimii kahvila ja pieniä myymälöitä. Tallipihan omenatarha ja piharakenteet istutuksineen uusittiin vuonna 2012. Omenatarhassa on lapsille pieni satupolku. Tallipihalla on myös leikkipaikka.

Päivitetty 4.8.2023