Näsinpuisto

Kaksi ihmistä ihastelemassa Näsipuiston suihkulähdettä.
Näsinpuisto sijaitsee Hämeenpuiston pohjoispään ja Näsijärven välissä. Puisto rajautuu pohjoispuolelta Pohjanmaan ja Porin rataan, alhaalla rannassa kulkee Paasikivenkatu. Puiston länsipuolella on Mustalahden satama.

Sijainti kartalla

Näsipuisto on kasvilajistoltaan kaupungin monipuolisimpia puistoja. Alueella on useita kivikkokasviryhmiä, puita ja perennoita sekä kauniita pulterikiviaitoja. Puiston länsilaidalla kasvaa muun muassa Suomen kookkain ruhtinaanpoppeli (Populus ’Rasumowskiana’), jonka ympärysmitta puolen metrin korkeudella vuonna 2008 oli 625 cm.

Puistosta avautuu hieno näkymä Näsijärvelle. Alueella on myös näköalapaviljonki, jonka esikuvana on paikalla aiemmin sijainnut paviljonki. Paviljongille löytää esimerkiksi uusia portaita pitkin, jotka lähtevät Tallipihan takaa. Lisäksi puiston korkeimmalla kohdalla on Peter von Nottbeckin vuonna 1898 rakennuttama Milavidaksi kutsuttu asuntopalatsi. Rakennuksessa sijaitsee nyt Museo Milavida.

Hämeenpuiston pohjoispäätyä korostaa Näsinpuiston eteläreunalla sijaitseva, kauppaneuvos Nikolai Tirkkosen lahjoittama Tammerkoskea kuvaava suihkulähde, joka on ollut aikanaan Tampereen ensimmäinen julkinen veistos. Näsinpuiston pohjoisosassa sijaitsee Yrjö Liipolan veistämä Kurun haaksirikon muistomerkki vuodelta 1940.

Puiston itäosassa Tammerkosken rannalla on Mältinrannan uimapaikka, jossa voi harrastaa myös talviuintia. Puiston kaakkoisosa rajoittuu Tallipihan alueeseen, josta löytyy kahvila ja puoteja.

Näsinpuisto rakennettiin 1900-luvun alussa lähes paljaalle kalliolle Mustalahden satamasta ruopatulla täytemaalla. 

Näsinpuiston hoito- ja kehittämissuunnitelma

Näsinpuiston hoito- ja kehittämissuunnitelma hyväksyttiin yhdyskuntalautakunnassa 29.9.2015. Hoito- ja kehittämissuunnitelman tavoitteena on vaalia puiston arvoja. Puistoa kunnostetaan perinteitä ja maisemaa vaalien. Paikkaa kehitetään myös virkistysalueena, jonka tärkeänä osana on peruskorjattu Näsilinna museoineen ja ravintoloineen. Hoito- ja kehittämissuunnitelma esittää kasvillisuuden ja rakenteiden pitkän tähtäimen kunnostustavoitteet.

Tiitiäisen satupuisto valmistui Näsinpuistoon marraskuussa 2013. Puisto on Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun runoihin perustuva teemaleikkipaikka, jossa yhdistyvät taide ja toiminnallisuus. Tiitiäisen satupuistoa kunnostetaan parhaillaan.
Päivitetty 19.6.2023