Pyynikin vatsatautiepidemian syynä oli norovirus

Viranomaiset ovat saaneet selville epidemiaan liittyvät taustatekijät. Uusia sairastapauksia on toukokuussa ilmennyt vain muutamia, joten epidemia katsotaan päättyneeksi. Epidemian syitä kartoittava kysely on suljettu.
Pylväsgrafiikka Pyynikin alueen vatsatautiepidemian sairastuneiden määrästä.
Luvut perustuvat alueen asukkaiden ilmoituksiin ja kuvastavat epidemian suuruusluokkaa ja kulkua.

Pyynikin vatsaepidemian aiheuttaja on kerättyjen tietojen mukaan pienelle alueelle rajoittunut norovirusepidemia.

Viranomaiset ovat selvittäneet epidemiaan johtaneet taustatekijät. Vaikka viranomaisilla on vahva käsitys tapahtumien kulusta, vatsatautiepidemian yksityiskohdista ei voida kommentoida tarkemmin yksilöivien tietojen ja salassa pidettävien terveystietojen suojaamiseksi

– Viranomaiset tietävät taustat, ja taudinlähde on selvinnyt. Terveystietojen takia emme voi kertoa enempää, sanoo epidemiaselvitystyöryhmän puheenjohtaja Merja Bojang.

Viranomaiset kiittävät aktiivisuudesta ja muistuttavat hyvästä käsihygieniasta

Epidemian syitä kartoittavaan kyselyyn saapui yhteensä noin 600 vastausta, joista sairastuneiden ilmoituksia oli hieman yli 500. Viranomaiset kiittävät vastanneita aktiivisuudesta ja kyselyyn vastaamisesta.

– Kiitämme kaikkia sekä sairastumisestaan kertoneita että taustakyselyyn vastanneita, kertoo Bojang.

Epidemiahuippu ajoittui 27.–28.4.2025 väliselle ajalle, jonka jälkeen uusia tapauksia on ilmennyt vain muutamia. Tutkimuksissa ei havaittu viitteitä epidemian elintarvike- tai vesivälitteisyydestä. Pääasiallisina oireina olivat voimakas oksentelu, ripuli ja kuume.

– Norovirukset voivat erittyä ulosteeseen vielä jonkin aikaa oireiden paranemisen jälkeenkin. On myös tavallista, että oireet pahenevat hetkeksi uudelleen sen jälkeen, kun ne tuntuvat jo hellittäneen. Tartuntojen leviämisen estämiseksi tulee huolehtia hyvästä käsi- ja wc-hygieniasta, sanoo Pirkanmaan hyvinvointialueen epidemiologi Sirpa Räsänen.

Tampereen kaupungin ympäristöterveys ja Pirhan tartuntatautien valvonta selvittivät vatsatautiepidemian syitä yhteistyössä terveydensuojelu-, elintarvike- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa.

Oikea käsienpesutekniikka

  • Poista sormukset, korut ja kellot pesun ja ruoanlaiton ajaksi
  • Kostuta kädet lämpimällä vedellä
  • Ota käsiin nestesaippuaa
  • Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia
  • Pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormuksien alustat
  • Huuhtele kädet puhtaiksi
  • Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen tai kangaspyyhkeeseen
  • Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä tarvittaessa käytä pesun jälkeen vielä käsien desinfioitiin tarkoitettua valmistetta

Lisätietoja

Merja Bojang
Epidemiaselvitystyöryhmän puheenjohtaja Eläinlääkintähuollon päällikkö
Puhelin:
050 521 5184
Sirpa Räsänen
Pirkanmaan hyvinvointialue Epidemiologi
Puhelin:
040 800 7562
Teksti: Aleksis Villanen/Merja Bojang
Kuvat: Pirkanmaan hyvinvointialue
Jaa sosiaalisessa mediassa