”Ilman tanssia en olisi elossa”

Pirkanmaan Tanssin Keskus tarjoaa mahdollisuuden nykytanssiin ammattilaisten lisäksi myös harrastajille. Osmo Kaikuvuo sekä tanssii itse harrastajaryhmissä, että käy seuraamassa tanssiesityksiä.
Mies mustaa taustaa vasten, vasen käsi ylhäällä taivutettuna pään päälle.
Osmo Kaikuvuo on harrastanut tanssia vuodesta 2016.

- Tanssiminen on ihanaa ja mahtavaa! Siinä tuntee elävänsä! Pääsee hetkeksi johonkin muuhun maailmaan ja murheet unohtuvat.

Osmo Kaikuvuo kuvailee tanssin merkitystä itselleen jopa dramaattisen tuntuisin sanakääntein, mutta dramaattisia ovat olleet hänen yhteisötanssiharrastuksensa vaiheetkin. Kaikuvuo aloitti Parkinsonin tautia sairastaneen vaimonsa houkuttelemana ja vaimon kuoltua kaksi vuotta sitten päätti jatkaa.

- Ilman tanssia en olisi elossa, Kaikuvuo toteaa.

Alun perin Kaikuvuo suhtautui penseästi koko ajatukseen tanssimisesta. Vaimo sai hänet kuitenkin puhuttua ympäri ja nykyään Kaikuvuo on mukana kolmessa harrastajien yhteisötanssiryhmässä ja käy lisäksi ahkerasti katsomassa tanssiesityksiä.

- Mutta en paritanssia, hän naurahtaa.  

Tanssia voi vaikka pyörätuolissa

Yhteisötanssi on tanssinopettaja Marjo Hämäläisen aikoinaan Tampereelle tuoma tanssimuoto. Siinä tanssijat tekevät liikkeitä ohjaajan opastuksella, mutta omien tuntemustensa mukaan. Ohjaaja kuulostelee ryhmän haluja ja tuntoja. Joskus mukana on myös säestäjä.

- Yhteisötanssissa kaikki osaavat tanssia, Kaikuvuo tiivistää.

Yli 60-vuotiaiden Vapaavarsi-ryhmässä osallistujilta ei odoteta minkäänlaista ennakko-osaamista tai notkeutta. Parkinson-ryhmässä taas osa tanssijoista on sairautensa vuoksi pyörätuolissa.

- Tanssia voi istuen, seisten tai maaten. Yhteisötanssissa käytetään päätä, Kaikuvuo kertoo.

Hän on ryhmiensä mukana esiintynyt myös yleisölle erilaisissa tapahtumissa ja välillä katsojatkin otetaan mukaan.

Avustukset mahdollistavat kohtuullisen hinnoittelun

Pirkanmaan Tanssin Keskus toimii alueellisena tanssikeskuksena, jonka jäsenenä on yli sata tanssin ammattilaista. Se kehittää tanssitaidetta ja tuottaa tanssiesityksiä ja myös kulttuurihyvinvointipalveluita esimerkiksi ikäihmisille ja mielenterveyskuntoutujille.

Esityksillä oli viime vuonna 15 000 katsojaa ja kulttuurihyvinvointi- ja yleisötyöllä 8 000 osallistujaa.

Kaupungin Tanssin Keskukselle myöntämä kulttuuri- ja taideyhteisöjen yleisavustus mahdollistaa myös edulliset lipunhinnat ja toisinaan jopa ilmaisesitykset. Liput tanssiesityksiin maksavat 10–20 euroa, harrastajien tanssiryhmään osallistuminen taas kahdeksan euroa kerralta. Tarjolla on myös maksa mitä pystyt -periaatteella hinnoiteltua toimintaa.

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa