Nuorisovaltuusto tuo nuorten ääntä kuuluviin Tampereella

Tampereen nuorisovaltuuston jäsenet Oliver ja Venla näkevät, että valtuustotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa oman kaupungin asioihin nuoresta alkaen. He haluavat edistää nuorten asioita ja tehdä Tampereesta vielä paremman paikan asua, elää ja kasvaa. Tavoitteena on kuulla mahdollisimman laajasti kaikkia kaupungin nuoria.
Venla ja Oliver istuvat selät vastakkain ja hymyilevät kameraan.
Venla ja Oliver hakivat nuorisovaltuustoon nähtyään Wilma-viestin täydennysvaaleista.

Tampereen nuorisovaltuusto eli Nuva on yhteensä 40 nuoresta muodostuva vaikuttajaryhmä, joka tuo nuorten ääntä esiin kaupungin päätöksenteossa ja pyrkii parantamaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Tällä kaudella nuorisovaltuuston varapuheenjohtajana toimiva Oliver Priimägi, 18, osallistuu kaupunginhallituksen kehittämiskokouksisiin nuorisovaltuuston edustajana. Lisäksi hän ohjaa edunvalvontatiimin toimintaa ja vetää tiimin kokouksia. Hänen mukaansa nuorisovaltuuston on tärkeää tarttua aiheisiin, joita nuoret nostavat esiin. 

Oliver kertoo olevansa ylpeä Tampereen kaupungin innovatiivisuudesta.

 ‒ Täällä uskalletaan ajatella isosti ja tehdä suuria hankkeita. Haluan olla kannustamassa sellaisiin myös tulevaisuudessa Nuvan kautta ja muutenkin, hän sanoo. 

Oliver Priimägi istuu kyykyssä kadun reunassa ja katselee hymyillen ylöspäin.
Oliver on ylpeä Tampereen kaupungin rohkeudesta, ja haluaa kannustaa siihen myös tulevaisuudessa.

Venla Vuorinen, 15, lähti nuorisovaltuustoon mukaan 2,5 vuotta sitten äitinsä kannustamana. Nyt hän suunnittelee järjestää nuorisovaltuuston tapahtumia ja edustaa valtuustoa kasvatus- ja opetuslautakunnassa. 

Hänen mukaansa parasta Nuvassa on muiden nuorten kohtaaminen ja heille tärkeiden asioiden edistäminen. 

‒ Mulle on tärkeää päästä kohtaamaan nuoria ja kuulemaan heidän mielipiteitään, ja viedä niitä sitten eteenpäin. Tässä pääsee vaikuttamaan kaikkien tamperelaisten nuorten ja täällä opiskelevien asioihin ja edistämään sitä, että Tampere olisi vielä kivempi paikka olla ja opiskella, Venla kertoo.

Venla Vuorinen seisoo kadulla ja katsoo kameraan.
Nuorisovaltuuston jäsenenä Venla haluaa olla mahdollisimman monessa mukana ja tuoda nuorten ääntä kuuluviin.

Tapahtumat ovat yksi keinoista, jolla valtuusto pääsee kuulemaan nuoria ja heidän tarpeitaan:

‒ Esimerkiksi ysiluokkalaisten Vaikuta-päivillä päästiin keskustelemaan ja kuulemaan muiden nuorten ajatuksia mielenterveydestä siitä, miksi mielenterveys on heikentynyt etenkin nuorten keskuudessa, Venla kertoo.

Tulevaisuudessa Oliver ja Venla haluavat jatkaa kaupungin asioihin vaikuttamista, ja kannustavat myös muita nuoria lähtemään rohkeasti mukaan politiikkaan. Kipinä osallistumiseen voi syttyä kotona tai koulussa, mielellään molemmissa. 

Venla ja Oliver istuvat pöydän ääressä ja hymyilevät kameraan.
Oliver ja Venla muistuttavat, että nuorten on tärkeää saada äänensä kuuluviin nyt, eikä vasta myöhemmin.

‒ Paljon kuulee puhuttavan, että nuoria pitää kuulla, koska me ollaan tulevaisuudessa ne veronmaksajat ja päättäjät. On tärkeää muistaa, että me ollaan jo nyt tärkeä osa tätä yhteiskuntaa ja vaikuttava ryhmä. Äänessä on oltava jo nyt, eikä vasta sitten meidän aikuisuudessa, Oliver sanoo.

‒ Jos vaan on halua ja kokee tarvetta muuttaa asioita ja vaikuttaa oman kaupungin asioihin, niin kannattaa lähteä. Aina löytyy joku paikka, missä voi vaikuttaa, lisää Venla.

Venlan mukaan aktiivinen vaikuttaminen yhteisiin asioihin lisää myös sitoutumista asuinkaupunkiin.

‒ Tavallaan pystyy muokkaamaan kaupunkia sellaiseksi että, että siellä olisi kiva asua, kasvaa ja mahdollisesti myös jäädä elämään aikuisena, koska se on niin kiva paikka ja sitä on päässyt kehittämään, hän kiteyttää.

Teksti: Ilona Reinikainen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa