Tampereen järvet ja luonto ovat tärkeässä roolissa Teiskossa kuvattavassa Mökkinaapurit -sarjassa

Tampereen Teiskossa kuvattiin elokuussa Mökkinaapurit-sarjaa, jonka tuotantoryhmä muodostuu tamperelaisista osaajista. Tampereen kaupunki on löytänyt av-alan tuotannoista uuden kanavan etsiä yhteistyötä ja näkyvyyttä Tampereelle ja paikallisille yrityksille. Käsikirjoitusvaiheessa kaupunki ja tuotantotiimi kerääntyivät työpajoihin pohtimaan yhteistyön mahdollisuuksia järvi- ja luontomatkailun teemoihin liittyen.
Kuvausryhmä tekee työtään kesäisen järven rannalla tv-sarjan kuvauksissa.
Mökkinaapurit-sarjaa kuvattiin kesäisissä järvimaisemissa Teiskossa.

Komediasarja Mökkinaapurit leikittelee nimensä mukaisesti mökkiasukkaiden naapurisuhteilla. Opettajapariskunnan naapurimökki on laitettu kesän ajaksi vuokralle, eikä pariskunta malta olla puuttumatta vuokralaisten elämään. Asetelma kommelluksille on valmis. Sarjan näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Pirjo Heikkilä, Timo Kahilainen, Mari Perankoski ja Heikki Silvennoinen. 

Sarjan miljöönä toimii Teiskon Kämmenniemen järvimaisemat, joissa sijaitsee juuri sarjan tarpeita vastaavalla etäisyydellä kolme naapurimökkiä erillisine rantasaunoineen. Sopivat mökit löytyivät kätevästi Film Tampereen avustuksella. 

– Me etsimme juuri tällaista lokaatiota sarjalle – paikka täyttää haastavat kriteerimme täydellisesti. Meidät on  otettu Teiskossa sydämellisesti vastaan. Esimerkiksi kun kuvattiin paikallisessa kioskissa, saatiin heti avustajia mukaan, ohjaaja Tommi Lepola kertoo. 

– Paitsi, että sarja tuo upeasti esiin Tampereen seudun vahvuuksia, erityisesti ilahduttaa, että kyseessä on paikallinen alkuperäisidea, joka vahvistaa sisältökehittämisen osaamista ja luo meille omia tarinoita, joista ammentaa kulttuurillisesti, taloudellisesti ja hyvinvoinnin näkökulmasta myös jatkossa, täydentää Film Tampereen asiakkuusvastaava Fanny Heinonen.

Tamperelainen av-alan osaaminen näkyy sarjassa

Mökkinaapurit sarjan tuotantotiimi koostuu kokonaan tamperelaisista osaajista. Sarjan vastaavana tuottajana toimii ICS Nordic ja osatuottajana Legenda Film & TV ja Porkkana Ryhmä. Lepolan mukaan oikeat tekijät löytyivät paikallisista av-alan verkostoista helposti. Valmiiden ammattilaisten lisäksi tuotantoprosessissa haluttiin hyödyntää myös tamperelaisten opiskelijoiden osaamista. 

– Kamera- ja äänitiimeistä löytyy harjoittelijoita, sekä tuotantopuolella on kaksi harjoittelijaa. Myös lavastus- ja rekvisiittapuolelta löytyy opiskelijoita. Meille on tosi tärkeää, että ala saa jatkuvasti uusia tekijöitä, Lepola toteaa.

Sarjan catering toteutettiin oppisopimuksena yhteistyössä Tredun kanssa.
 

Ohjaaja Tommi Lepola seisoo kuvassa vehreä maisema taustalla.
Ohjaaja Tommi Lepola pitää tärkeänä, että audiovisuaalinen ala saa uusia tekijöitä. Mökkinaapurit-sarjan kuvauksissa on tehty yhteistyötä tamperelaisten oppilaitosten kanssa.

Järvien, luonnon ja urbaanin ympäristön kuvauskaupunki

Tampereelle järvi- ja luontomatkailu on tärkeä osa alueen matkailutaloutta, jonka palveluita kehitetään jatkuvasti. Audiovisuaaliselle teollisuudelle vesistöjen ja luonnon läheisyys tarkoittaa monipuolisia kuvauspaikkoja. Lepola kertookin olevansa tyytyväinen siihen, miten erilaisia kuvausmiljöitä Tampereelta löytyy. 

– Tampereelta löytyy urbaanimpaa maisemaa ja sitten tätä kaunista järviluontoa. Uskomatonta, että emme ole tämän kauempana keskustasta. Järvi ja luonto elementteinä olivat meillä käsikirjoituksen alusta asti keskiössä. Nämä maisemat ovat tärkeässä roolissa sarjassa, Lepola miettii. 

– Tästä kun katsoo eteenpäin, voisi kuvitella olevansa myös meren rannalla. Tampere taipuu moneen, pohtii tuotantoyhtiö ICS Nordicin luova johtaja ja vastaava tuottaja Ilkka Hynninen. 

AV-tuotannot tuovat mahdollisuuksia paikallisille yrityksille

Tampereen kaupunki on myöntänyt Mökkinaapurit-sarjalle tuotantokannustinta. Vuodesta 2018 eteenpäin kannustimella on tuettu jo yli sataa Tampereella kuvattua elokuvaa tai sarjaa. Tampereen kaupunki, Visit Tampere ja Film Tampere järjestivät Mökkinaapurit-sarjan käsikirjoitusvaiheessa yhteisiä työpajoja tuotantotiimin kanssa järvi- ja luontomatkailun sekä kestävyysteeman parissa. Näissä työpajoissa etsittiin keinoja tuoda Tampereelle ja tamperelaisille toimijoille näkyvyyttä tuotannossa.

– Aihe toi luonnollisesti mukaan työpajoihin järvi- ja luontomatkailun sekä kestävyyden näkökulmat. Sauna oli totta kai myös keskusteluissa, ja osa ehdotetuista yhteistyökumppaneistakin liittyi siihen. Työpajoissa meillä oli tavoitteena katsoa, miten saisimme yhteisen ideoinnin kautta syötettyä näkyvyyden paikkoja Tampereelle ja tamperelaisille yrityksille. Se on parhaimmillaan helppoa ja hauskaa, kun tuotanto on avoin ja tekee myös omia ehdotuksiaan käsikirjoituksen raamien puitteissa, kertoo Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Heli Jokela. 

Sarjan tuottaja ja ICS Nordicin operatiivinen johtaja Erna Aalto on kokenut yhteistyön kaupungin kanssa hedelmällisenä.

– Jatkossa voisimme aloittaa yhteistyön vielä aikaisemmassa vaiheessa käsikirjoitusta. Nyt saimme työkaluja erityisesti tulevaan. Yhteistyöstä aukesi paljon näkökulmia, jotka auttoivat kirkastamaan meidän kärkeämme ja löytämään yhteisen markkinointikulman, Aalto kertoo.

Lepola jakaa Aallon kokemuksen yhteistyön sujuvuudesta.

– Yhteistyö ei ole missään vaiheessa ollut väkinäistä, vaan työpajoissa edettiin käsikirjoitus ja tarina edellä. Yhteistyö on syntynyt luonnollisesti ja perustunut avoimeen dialogiin: tällaista meillä on tarjolla ja tällaista teillä, ja asiat ovat lähteneet siitä eteenpäin, Lepola toteaa.

Tamperelaiset suhtautuvat positiivisesti kuvauksiin

Lepolan mukaan Tampereen valttikortti kuvauskaupunkina kiteytyy helppouteen. 

– Tuotannon näkökulmasta asiat onnistuvat Tampereella. Kun pyydetään asioita, niihin saadaan vastaus ja asioihin suhtaudutaan kannustavasti. Kaupunki ja Film Tampere ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Työryhmä, monipuoliset kuvauspaikat ja tamperelainen henki ovat ainutlaatuisia, Lepola tiivistää.

Näyttelijä Pirjo Heikkilä allekirjoittaa Lepolan havainnon tamperelaisten mutkattomasta suhtautumisesta kuvauksiin.

– Täällä on sellainen olo, että koskaan kuvaustilanne ei häiritse ihmisiä, vaikka kuvaisimme marketissa tai virastossa. Ei tule koskaan sellaista fiilistä, että olisimme jonkun tiellä, Heikkilä pohtii. 

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa