Hyppää sivuvalikkoon

Matonpesupaikat

Naiset pesemässä mattoja Suolijärven matonpesupaikalla.

Matonpesupaikat ovat auki

Kaikki Tampereen matonpesupaikat on avattu kesäksi 2024.

Tampereen kaupungin alueella on kuntalaisten käytettävissä 19 matonpesupaikkaa. Kaikki paikat ovat saavutettavissa autolla.  

Kaikilla matonpesupaikoilla on vakiovarustuksena pesualtaat pesulautoineen, mankeli veden puristamiseksi matoista sekä valutuspuomit. Pesupaikkojen pesuvesi otetaan matonpesupaikkojen viereisistä järvistä. Vain Halkoniemen ja Santalahden matonpesupaikoilla käytetään pesuvetenä vesijohtovettä. Kaikkien pesupaikkojen jätevedet ohjataan jätevesiviemäriin eikä niitä imeytetä maastoon.  

Matonpesupaikoilla on myös kierrätysmateriaalista valmistetut penkit, joilla voi vaikka nauttia eväitä. 

Matonpesupaikkojen aukiolo ja käyttö

Matonpesupaikat avataan toukokuun puolivälissä ja suljetaan noin syyskuun puolivälissä. Matonpesupaikkojen vedenpumppaus on säädetty siten, että altaita voi käyttää kello 5–21.

Altaissa saa pestä vain mattoja ja muita tekstiilejä. Koska kuivauspuomeja on vain muutamia, niillä voi ainoastaan valuttaa liiat vedet pois pestyistä matoista. Loppukuivatus kannattaa tehdä kotona. 

Vikailmoitukset ja kunnossapito

Matonpesupaikkoja huoltaa ja kunnossapitää Pimara Kunnossapito Oy. Heille voi tehdä kaikki vikailmoitukset matonpesupaikkoja koskien.

Puhelinnumerot vikailmoitusten ja ilkivaltakorjausten tekoa varten löytyvät matonpesupaikan infotaulusta.

Puhelinnumero 040 1588 706 (ensisijainen) tai 040 1588 907.

Kiireettömät ilmoitukset voi laittaa sähköpostilla [email protected].

Ympäristön huomiointi

Ympäristöystävällisintä on pestä matot siihen tarkoitetulla viemäröidyllä matonpesupaikalla.

Mattojen pesu vesistöissä on kielletty Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä. Mattoja ei saa pestä siis järvissä eikä muissa vesistöissä eikä maallakaan siten, että pesuvedet pääsevät suoraan vesistöön tai ojaan. Maton pesu järvessä likaa vesistöjä aiheuttaen muun muassa veden samentumista, rannan roskaantumista ja leväkasvuston voimistumista. Autojen peseminen matonpesupaikoilla on myös ehdottomasti kielletty. 

Matonpesupaikat kartalla

Jos haluat etsiä lähintä matonpesupaikkaa, valitse alta Karttanäkymä. Kirjoita osoitekenttään esimerkiksi kotikatusi.

Kohteita: 19

Listanäkymässä voit hakea matonpesupaikkaa nimellä ja rajata paikkoja alueittain. Karttanäkymässä voit hakea katuosoitteella lähimmät matonpesupaikat.

Päivitetty 16.5.2024