Siirry sisältöön

Tähtikatu – Walk of Fame Finland

Tampereella avattiin lokakuussa 2019 oma Tähtikatu. Tähtikatu on musiikkia, artisteja ja musiikintekijöitä kunnioittava katu Hollywoodin jalanjäljissä – ensimmäinen valtakunnallinen ja kansainvälinen Tähtikatu Suomessa. Tähtikatu rakentuu Åkerlundinkadulle Tullin alueelle.

Katu juhlistaa ja kunnioittaa kotimaisen ja kansainvälisen musiikkialan keskeisiä toimijoita Manserockin synnyinsijoilla Tampereella – niin alan ammattilaisia kuin artistitähtiä. Se elävöittää Tampereen katukuvaa ja tuo musiikin tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja.

Tähtikatu kartalla
Minne Tähtikatu sijoittuu? Katso keltainen merkintä kartalta. Klikkaa karttaa, niin näet sen isompana!

Tähtikatu tukee keskeisesti samalla Tampereen keskustan ja Tullin alueen kehittämistä. Viiden tähden keskustana tunnettu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma on pohja keskustan kaupunkiympäristön strategiselle, pitkäjänteiselle ja johdonmukaiselle kehittämiselle.

Kuka, mitä, miksi

Ensimmäiset nimet ikuistettu tähtiin syksyllä 2019

Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotettiin 11 tähteä. Niistä seitsemään yleisö pääsi vaikuttamaan keväällä 2019. Yleisöltä pyydettiin kyselyllä ehdotuksia musiikkialalla vaikuttavista henkilöistä tai yhtyeistä, joiden nimet he haluaisivat nähdä ikuistettuina Tähtikadun tähtilaattoihin.

Oman tähtensä kadulle saivat rap-artisti Cheek, manserockin pioneeri, muusikko Juice Leskinen, manserock-yhtye Popeda, laulaja Katri Helena, maamme kansallissäveltäjä Jean Sibelius, maamme kansainvälisesti menestynein nykysäveltäjä Kaija Saariaho ja musiikkialan yrittäjä Epe Helenius.

Jatkossakin yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa. Yleisöltä kerätään joka vuosi ehdotuksia esimerkiksi artisteista, yhtyeistä tai musiikkialalla ansioituneista ammattilaisista.


Tampere Music Award -voittajien tähdet

Muut neljä ensimmäisessä vaiheessa upotettua tähteä ovat musiikkialalla ansioituneita nimekkäitä henkilöitä. Heille on myönnetty elämäntyöpalkinto Musiikki & Media -tapahtumassa vuosina 2010–2019. Musiikki&Media on Tampereella jo 30 vuoden ajan järjestetty musiikin ammattilaistapahtuma, jonka yhteydessä Tampere Music Award jaetaan. Kuhunkin neljään tähteen upotettiin syksyllä 2019 kaksi nimeä. Nimet ovat:

- pohjoismaisen musiikkiviennin edistäjä Anna Hildur (2018) sekä virolainen kulttuurivaikuttaja Rein Lang (2010)
- menestynyt ruotsalainen musiikkikustantaja Pelle Lidell (2017) sekä suomalaisbändejä Japaniin vienyt Onta Shiroh Kawaguchi (2016)
- suomalaisen metallin sanansaattaja Holger Tiefenbach (2015) sekä Tallinn Music Weekin perustaja Helen Sildna (2014)
- indieyhtiöiden puolestapuhuja Jonas Sjöström (2013) sekä musiikkivalokuvaaja ja -toimittaja Jan Sneum (2012)

Jatkossa Musiikki & Mediassa elämäntyöpalkinnon saaneet saavat kadulle tähden joka kolmas vuosi. Yhteen tähteen upotetaan kolmen edellisen vuoden voittajien nimet.


Tampereen Tähtikatu sai kuusi uutta tähteä vuonna 2020 ja viisi uutta tähteä vuonna 2021

Tähtikatu sai kuusi uutta tähteä syksyllä 2020: musiikkivaikuttaja Tapio Korjus, manserock-yhtye Eppu Normaali, metalliyhtye Nightwish, sopraano Karita Mattila, muusikko Ismo Alanko sekä iskelmälaulaja Paula Koivuniemi.

Tähtikadulle ikuistettiin viisi tähteä lisää syksyllä 2021. Uudet nimet ovat muusikko Mikko Alatalo, suomirock-yhtye , nykykansanmusiikkia esittävä Värttinä, iskelmä- ja pop-laulaja Kaija Koo sekä kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

Tähtikadulle nimetyt tähdet edustavat Tamperetta musiikkikaupunkina laajasti, sillä ne edustavat monipuolisesti eri sektoreita ja genrejä, eivät pelkästään popmusiikkia, rockia tai mitään muutakaan yksittäistä musiikkilajia. Nimeämisessä on otettu huomioon monimuotoisuus, valtakunnallisuus sekä tasa-arvo esimerkiksi sukupuolten ja iän näkökulmasta. Tärkeätä on myös Tampereen musiikkiperinnön merkitys.


Miksi Tähtikatu Tampereelle?

  • Tampere on Manserock-ilmiön koti ja vetovoimainen kulttuuri-, musiikki- ja matkailukaupunki.
  • Tampereelta on noussut julkisuuteen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikintekijöitä.
  • Monet valtakunnallisesti merkittävimmät musiikkialan yhtiöt on perustettu Tampereella. Tähtikadun varrella sijaitsee mm. Headline Studio, jossa on äänitetty lukuisa joukko suomalaisen rockin merkkiteoksia.
  • Maailman kolmanneksi vanhin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan ja se on tuonut kaupunkiin lähes tuhat vierasta kotimaasta ja kansainvälisesti jopa 25 maasta levy-, kustannus-, live-, jakelu-, tuotanto- ja media-aloilta. Musiikki & Media onkin suomalaisen musiikkialan tärkein väylä kansainvälisille markkinoille.
  • Tampereella on Suomen aktiivisin musiikkiklubien yhteisö. Tästä kertoo, se että kaupungista tilitetään eniten Teosto-korvauksia.

Tähtikadun avajaiset 4.10.2019
Tähtikatu avattiin juhlallisesti 4.10.2019. Kuvassa Jean Sibeliuksen tähden paljastaja Aino Porra, Katri Helenan tähden paljastaja Tommi Liimatainen sekä Tampere Music Award -tähtien paljastajat Tapio Korjus ja Elif Tähtinen, Popedan tähden paljastanut Jouko Karppanen ja Tampere Music Award -tähden paljastanut Riku Salomaa. Kuva: Anna-Kaisa Noki.

Toteutus

Miten Tähtikatu on suunniteltu toteutettavan? Katso suunnitelmat:

Yhteystiedot

Tähtikadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy ja Musiikki & Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Hanke on osa Viiden tähden keskustan kehitysohjelmaa sekä Tullin alueen kehittämistä.

Tampereen kaupunki, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Kehitysohjelmat
Hankekehityspäällikkö
Markus Joonas
puhelin 050 345 0705
sähköposti [email protected]

Tampere-talo Oy
Tampere-talon toimitusjohtaja
Paulina Ahokas
puhelin 03 243 4100
sähköposti [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/tahtikatu


Yhteistyössä

Tähtikadun yhteinen logo
Tampere Music award logo
Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy, Musiikki & Media ja Bauer Media Oy