Siirry sisältöön

Tähtikatu – Walk of Fame Finland

Tampere saa syksyllä 2019 oman Tähtikadun. Tähtikatu on musiikkia, artisteja ja musiikintekijöitä kunnioittava katu Hollywoodin jalanjäljissä – ensimmäinen valtakunnallinen ja kansainvälinen Tähtikatu Suomessa. Tähtikatu rakentuu Åkerlundinkadulle Tullin alueelle.

Katu juhlistaa ja kunnioittaa kotimaisen ja kansainvälisen musiikkialan keskeisiä toimijoita Manserockin synnyinsijoilla Tampereella – niin alan ammattilaisia kuin artistitähtiä. Se elävöittää Tampereen katukuvaa ja tuo musiikin tarinat lähelle kaupunkilaisia ja turisteja.

Tähtikatu kartalla
Minne Tähtikatu sijoittuu? Katso keltainen merkintä kartalta. Klikkaa karttaa, niin näet sen isompana!

Tähtikatu tukee keskeisesti samalla Tampereen keskustan ja Tullin alueen kehittämistä. Viiden tähden keskustana tunnettu Tampereen kaupungin kehittämisohjelma on pohja keskustan kaupunkiympäristön strategiselle, pitkäjänteiselle ja johdonmukaiselle kehittämiselle.

Kuka, mitä, miksi

Keiden nimet tähtiin ikuistetaan?

Ensimmäisessä vaiheessa syksyllä 2019 katuun upotetaan 11 tähteä. Niistä kuuteen yleisö pääsi vaikuttamaan keväällä 2019. Yleisöltä pyydettiin kyselyllä ehdotuksia musiikkialalla vaikuttavista henkilöistä tai yhtyeistä, joiden nimet he haluaisivat nähdä ikuistettuina Tähtikadun tähtilaattoihin.

Jatkossakin yleisön ääni painaa Tähtikadun tähtien valinnassa. Yleisöltä kerätään joka vuosi ehdotuksia esimerkiksi artisteista, yhtyeistä tai musiikkialalla ansioituneista ammattilaisista. Musiikkialan ammattilaisista koostuva raati tekee tähtiin ikuistettavista nimistä esikarsinnan yleisön ehdotusten perusteella. Lopullisen päätöksen nimistä tekee Tampereen kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Kiitos kaikille Tampereen Tähtikadun kyselyyn toukokuun aikana vastanneille

Saimme teiltä yli 6 600 ehdotusta, ja ne ovat nyt raadin käsittelyssä. Kadulle ikuistettavat musiikkialan tähdet julkaistaan syksyllä 2019, kun Tähtikatu avataan yleisölle.

Ehdotuksia antaneiden kesken arvotaan lippupalkintoja Tampere-taloon. Arvontaan osallistuneille ilmoitetaan voitosta syksyn aikana.


Tampere Music Award -voittajien tähdet

Muut viisi ensimmäisessä vaiheessa upotettavaa tähteä ovat musiikkialalla ansioituneita nimekkäitä henkilöitä. Heille on myönnetty elämäntyöpalkinto Musiikki & Media -tapahtumassa vuosina 2010–2019. Musiikki&Media on Tampereella jo 30 vuoden ajan järjestetty musiikin ammattilaistapahtuma, jonka yhteydessä Tampere Music Award jaetaan. Kuhunkin viiteen tähteen upotetaan syksyllä 2019 kaksi nimeä.

Jatkossa Musiikki & Mediassa elämäntyöpalkinnon saaneet saavat kadulle tähden joka kolmas vuosi. Yhteen tähteen upotetaan kolmen edellisen vuoden voittajien nimet.


Miksi Tähtikatu tulee Tampereelle?

  • Tampere on Manserock-ilmiön koti ja vetovoimainen kulttuuri-, musiikki- ja matkailukaupunki.
  • Tampereelta on noussut julkisuuteen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä artisteja ja musiikintekijöitä.
  • Monet valtakunnallisesti merkittävimmät musiikkialan yhtiöt on perustettu Tampereella. Tähtikadun varrella sijaitsee mm. Headline Studio, jossa on äänitetty lukuisa joukko suomalaisen rockin merkkiteoksia.
  • Maailman kolmanneksi vanhin musiikkialan ammattilaistapahtuma Musiikki & Media on järjestetty Tampereella jo 30 vuoden ajan ja se on tuonut kaupunkiin lähes tuhat vierasta kotimaasta ja kansainvälisesti jopa 25 maasta levy-, kustannus-, live-, jakelu-, tuotanto- ja media-aloilta. Musiikki & Media onkin suomalaisen musiikkialan tärkein väylä kansainvälisille markkinoille.
  • Tampereella on Suomen aktiivisin musiikkiklubien yhteisö. Tästä kertoo, se että kaupungista tilitetään eniten Teosto-korvauksia.

Tähtikatu-hankkeen toimijoita
Tampereen Tähtikatu toteutetaan ensi syksynä kaupungin, Tampere-talon ja Musiikki & Median yhteistyönä. Tähtikadun ensimmäiset tähdet upotetaan Tampere-talon kulmalta alkavalle Åkerlundinkadulle. Kuvassa hankkeen toteutumiseen vaikuttaneet projektipäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta, toimitusjohtaja Elif Tähtinen Musiikki & Mediasta, Tampereen pormestari Lauri Lyly sekä toimitusjohtaja Paulina Ahokas ja kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto Tampere-talosta. Kuva: Anna-Kaisa Noki.

Toteutus

Miten Tähtikatu on suunniteltu toteutettavan? Katso suunnitelmat:

Yhteystiedot

Tähtikadun toteuttavat yhteistyössä Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy ja Musiikki & Media. Yhteistyökumppanina hankkeessa toimii Bauer Media Oy.

Hanke on osa Viiden tähden keskustan kehitysohjelmaa sekä Tullin alueen kehittämistä.

Tampereen kaupunki, Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue, Kehitysohjelmat
Projektipäällikkö
Markus Joonas
puhelin 050 345 0705
sähköposti [email protected]

Tampere-talo Oy
Tampere-talon toimitusjohtaja
Paulina Ahokas
puhelin 03 243 4100
sähköposti [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/tahtikatu


Yhteistyössä

Tampereen kaupunki, Tampere-talo Oy, Musiikki & Media ja Bauer Media Oy