Puistot ja viheralueet
Tampere on vihreä järvien ja harjujen kaupunki. Viidesosa kaupungin pinta-alasta on viheralueita, joihin sisältyvät rakennettujen puistojen lisäksi metsät ja avoimet alueet. Hyvin hoidetut viheralueet ovat olennainen osa kaupunkikuvaa ja parantavat tamperelaisten elämänlaatua. Tervetuloa nauttimaan Tampereen puistoista! Tampereelle valmistui loppuvuodesta 2020 kaupunkipuulinjaus, josta saa lisätietoa sivulta Kaupunkipuut.
Kaupungin viheralueiden suunnittelusta, rakennuttamisesta ja ylläpidosta vastaa kaupunkiympäristön palvelualue.

Sorsapuisto kerää kesän viettäjiä pelailemaan ja nauttimaan piknikistä.
Vihersuunnittelu kytkeytyy kaupunkisuunnittelun eri vaiheisiin: yleispiirteiseen maankäytön suunnitteluun, laajojen kokonaisuuksien viheraluesuunnitteluun ja yksittäisten viheralueiden rakennussuunnitteluun.
Viheralueita käsitellään maankäytön suunnittelussa yleiskaava- ja asemakaavatasoilla. Yleiskaavoissa varmistetaan viheralueiden ja reittien riittävyys ja eheys. Asemakaavassa määritellään tarkemmin viheralueiden määrä ja käyttötarkoitus sekä otetaan huomioon merkittävät luonnonarvot.
Yksittäisten viheralueiden yleissuunnitelmat hyväksytään yhdyskuntalautakunnassa. Suunnittelupäällikkö hyväksyy yleissuunnitelmat niistä kohteista, joissa tapahtuu vähäisiä muutoksia.

Hatanpään arboretum on yksi Tampereen suosituimmista puistoista.
Viherpalveluohjelmat
Viherpalveluja ovat kaikki kaupungin tiettyä tarkoitusta varten ylläpitämät toiminta- ja viheralueet. Niitä ovat esimerkiksi leikkipaikat, urheilu-, peli- ja lähikentät, kevyen liikenteen väylät, rakennetut puistot ja puistokäytävät sekä ulkoilureitit. Viherpalveluja ovat myös skeittipaikat, koirapuistot, matonpesu- ja soutuvenepaikat. Viherpalveluiksi lasketaan myös viheralueverkostot, maisemapellot ja -niityt sekä metsät ja suojelualueet.
Viherpalveluohjelmissa kartoitetaan kaupungin eri viherpalveluiden nykytilanne ja esitetään niiden pitkän tähtäimen kehittämisperiaatteet. Tavoitteena on, että palveluverkosto olisi mahdollisimman kattava ja tasapuolinen. Lähtökohtana on, että esitetyt uudistukset ja parannukset on mahdollista toteuttaa ja palveluja voidaan ylläpitää jatkossakin. Viherpalveluohjelmia on Tampereella laadittu leikkipaikoista, koirapuistoista, maisemapelloista ja -niityistä sekä kenttä- ja liikuntaympäristöistä.
Viherrakentamisen investointikohteet esitetään kullekin vuodelle laadittavassa investointiohjelmassa, jonka hyväksyy yhdyskuntalautakunta. Kohteita rakennetaan vuosittain parikymmentä. Suurin osa niistä on tällä hetkellä perusparannuskohteita, leikkipaikkoja ja historiallisia puistoja ja alle puolet uusia puistoja.
Kaupunki rakennuttaa viherkohteita puitesopimuksiin tai kilpailutukseen perustuen. Viheralueita rakentavat Tampereen Infra sekä ulkopuoliset yritykset.
Viheralueiden ylläpito jakaantuu hoitoon ja kunnossapitoon. Hoitotoimenpiteitä ovat mm. istutusten ja käytävien hoito sekä roskien kerääminen. Kunnossapitoon kuuluvat puolestaan esimerkiksi varusteiden vaihtaminen ja korjaaminen sekä käytävien päällysteiden kunnostaminen. Lisäksi ylläpidon tehtäviin kuuluvat mm. taimistot ja puiden hoito.
Jokaisella viheralueella on hoitoluokka, joka määrittelee alueen hoidon. Keskusta-alueelle on lisäksi tehty yleisille alueille puhtaanapitoluokitus, jossa esitetään roskien poistamisen, kalusteiden ja pinnoitteiden puhtaanapidon tavoitteet.
Kaupunki on jaettu yhdeksään urakka-alueeseen, joista kuutta hoitaa Tampereen Infra ja kolmea yksityinen alueurakoitsija. Kaupungin strategiaan sisältyvän monituottajamallin mukaisesti osa töistä ostetaan yksityisiltä toimijoilta. Alueurakoinnissa hoidetaan yhtenä kokonaisuutena niin liikenneväyliä kuin viheralueita.
Ulkoinen linkkiTampereen kunnossapidon urakka-alueet ja asemakaavoitettujen viheralueiden hoitoluokitus (suuri kartta) www.paikkatietoikkuna.fi/published/fi/6768
Ulkoinen linkkiAsukkaiden puunkaatopyynnöt
E-lomakkeella voi esittää puunkaatotoiveita kaupungille. Puiden tai puun kaadon tarve arvioidaan maastossa tapauskohtaisesti.
Keskustan puhtaanapitoluokitus
Keskustan puhtaanapitoluokituksessa esitetään haluttu puhtaanapidon laatutaso niin kaupungin kuin kiinteistöjenkin hoitovastuulla oleville alueille. Puhtaanapitoluokitus koskee keskusta-alueen viheralueita, toreja, kaupunkiaukioita sekä katuja, kevyen liikenteen väyliä ja jalkakäytäviä. Rajoina ovat idässä Hervannan valtaväylä, lännessä Pyynikintori, etelässä Tampereen valtatie ja pohjoisessa Paasikiventie. Puhtaanapito painottuu kesäaikaan.
Perusvaatimuksena on, että alueet ovat siistejä, puhtaita ja turvallisia käyttäjille. Puhtaanapitoluokkia on viisi P1s, P1, P2, P3, P4, P5 ja P6. Keskustan alueella käytetään pääasiassa puhtaanapitoluokkia P1s – P4. Parhaiten ja päivittäin siivottavia alueita P1s ovat Keskustori ja Koskipuisto lähialueineen sekä muun muassa Sorsapuisto.
Ulkoinen linkkiLasten liikennepuisto www.nuortentampere.fi/liikennepuisto/
Ulkoinen linkkiKatujen ja puistojen kunnossapidon palautejärjestelmä
Karttapohjaisella palautejärjestelmällä voi antaa palautetta katujen ja puistojen kunnossapidosta.