Kotihoidon tukipalvelut

Kotihoidon tukipalvelujesi tarve kartoitetaan kotihoidon palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä. Tukipalveluja on mahdollista saada joko yksittäisinä palveluina tai täydentämässä kotihoidon palveluiden kokonaisuutta. Palveluja myönnetään sosiaali- ja terveyslautakunnan päättämien kotihoidon myöntämiskriteereiden mukaisesti.

Kauppapalvelu

Kauppapalvelun avulla voit saada päivittäistavarat kotiin toimitettuna 1 - 2 kertaa viikossa. Kauppapalvelu maksaa  seitsemän euroa ostoskerralta (7 e)  ja lisäksi ostoksista maksetaan kaupan normaalit hinnat.

Lisätietoja kauppapalvelusta voit kysyä oman asuinalueesi kotihoidon asiakasohjaajalta ja Kotitorilta.

Tampereen kaupunki on tehnyt sopimuksen kauppapalvelusta Osuuskunta Taloushaltian kanssa. Ostosten tilaukset voit tehdä joko puhelimitse tai sähköpostilla viimeistään toimituspäivää edeltävänä arkipäivänä klo 15 mennessä.

Osuuskunta Taloushaltia
sähköposti tilaus.tampere(at)taloushaltia.fi
puhelin 045 871 0468
Lagerlöfinkatu 1 C, 33870 Tampere
avoinna arkisin klo 9 - 15

Saunapalvelut

Saunapalvelu kuljetuksineen voidaan myöntää kotihoidon tukipalveluna, jos pesutilat kotonasi eivät ole esteettömät ja huonon liikuntakykysi vuoksi et pääse kotona pesulle ja tarvitset peseytymiseen apua. Kuljetuksesta ja saunasta peritään erilliset maksut. Kuljetusmaksu on joukkoliikenteen kertamaksu per suunta. Saunamaksu on 6,50 euroa (sauna  ja kylvettäjä).

Tiedustelut oman alueesi kotihoidon asiakasohjaajalta.

Kannattaa huomata, että joissakin palvelukeskuksissa on tarjolla omatoimista saunapalvelua, johon voit ilmoittautua suoraan kyseiseen taloon.

Palvelukotien yleiset saunavuorot omatoimisille kävijöille:

 • Pispan lähitori
  Pispan palvelukeskuksessa on saunamahdollisuus sopimuksesta.
 • Kuuselakeskus
  Maanantaisin naisten vuoro klo 13 - 14 ja miesten vuoro klo 14 - 15. Sauna maksaa viisi euroa kerralta, ei avustajaa. Sauna maksetaan ravintolaan. Ilmoittaudu ensimmäisellä kerralla numeroon 044 512 0806, jotta sinulle esitellään saunatilat.
 • Kaukaharjukeskus
  Lenkkisauna keskiviikkoisin klo 13 - 16. Sauna maksaa viisi euroa kerralta, ei avustajaa. Saunavuoro maksetaan ravintolan kassaan klo 15 mennessä. Saunavuoron varaus: puhelin 050 377 6072.

Siivouspalvelu

Tampereen kaupungin tukemaa siivouspalvelua voivat saada pienituloiset yli 75-vuotiaat tamperelaiset, jotka täyttävät siivouspalvelun myöntämiskriteerit. Asiakkaille palvelun hinta määräytyy bruttotulojen ja asunnon koon mukaan. Kysy lisää kotihoidon asiakasohjauksesta.

Yksityisistä siivouspalvelun tarjoajista saat tietoa Kotitorilta. Siellä osataan kertoa eri palveluntarjoajien hinnoista sekä siitä, kuinka pystyt hyödyntämään palvelujen arvonlisäverottomuutta ja kotitaloustyön verovähennysoikeutta.

Kotiateriapalvelut

Turvapalvelut (turvapuhelin)

Turvapuhelimen avulla yksin asuva voi saada helposti apua ympäri vuorokauden esimerkiksi kaaduttuaan tai sairauskohtauksen vuoksi. Hälytykset tehdään rannekepainikkeella ja ne ohjautuvat turvapalvelun hälytyskeskukseen.

Turva-auttajille toimitetaan kaksi kotiavainta, millä varmistetaan että hädän sattuessa auttajat pääsevät nopeasti sisälle. Kaupungin turvapuhelimet toimivat vain asiakkaan omassa asunnossa. Omarahoitteisesti on saatavilla kodin ulkopuolella toimivia ja paikantavia turvarannekkeita.

Turvapuhelimen voit saada myös määräajaksi, kuten toipilaana olon tai omaishoitajan loman ajaksi. Lisälaitteeksi voidaan kytkeä paloturvallisuutta parantava liesivahti tai ovivahti, joka parantaa muistamattoman henkilön turvallisuutta.

Turvapuhelinpakettia haetaan oman asuinalueen kotihoidon asiakasohjaajalta.

Kaupungin kotihoidon kautta hankitusta turvapuhelinpalvelusta peritään 20 - 45 euron kuukausimaksu. Maksun suuruus riippuu bruttotuloista. Jos yksin asuvan tulo alittaa 598 euroa kuukaudessa, kaupunki tarjoaa turvapalvelun maksuttomana. Asiakasmaksuun sisältyy puhelimen asennus, käytön opastus, turva-auttajan käynnit ja tarvittaessa turvapuhelimeen kytkettävät hälyttävät lisälaitteet. Turvapalvelun kuukausimaksuun sisältyvät myös turvapalvelun lisälaitteet. Turvapuhelintuottaja laskuttaa kertaluonteisen asennusmaksun, joka on 21,90 euroa.

Lisätietoa turvapalvelujen maksuista

Tampereen kaupunki ostaa turvapuhelinpalvelut Tunstall turvapalvelukeskukselta:

Tunstall turvapalvelukeskus
sähköposti turvapalvelu(at)tunstall.com
puhelin 010 207 7177

Turvapuhelimia on saatavissa myös omarahoitteisesti eri palveluntuottajilta.

Asiakkalle tehdään kampausta päiväkeskuksessa.

Päiväkeskukset

Päiväkeskukset tarjoavat virkistystä kotona asuville, huonokuntoisille ikääntyville, jotta he voisivat selvitä kotioloissa mahdollisimman kauan ja pääsevät tapaamaan muita ihmisiä. Päiväkeskuksessa järjestetään kuntouttavaa, omatoimisuutta tukevaa ja sosiaalisia kontakteja ylläpitävää toimintaa. Päiväkeskuksessa voi saunoa ja ruokailla, käydä jalkojenhoitajalla ja osallistua pääsymaksuttomiin toiminta- ja kulttuurituokioihin.

Päiväkeskus maksaa 15 euroa päivältä. Se sisältää aamupalan, lounaan, päiväkahvin ja saunotuksen. Pelkästään saunan ja aterian sisältävä päiväkeskuspäivä maksaa 10 euroa.

Päiväkeskuspäivään kuuluu tarvittaessa asiakkaan hakeminen kotoa ja saattaminen kotiin. Kuljetus maksaa joukkoliikenteen kertamaksun per suunta: tällä hetkellä edestakainen kuljetus on kuusi euroa. Päiväkeskukseen voi tulla myös omalla kyydillä.

Päiväkeskuspalvelu perustuu palvelu- ja hoitosuunnitelmaan. Sitä voi saada yhtenä päivänä viikossa.

Päiväkeskukseen hakeudutaan oman alueen asiakasohjaajan kautta tai ottamalla suoraan yhteys päiväkeskukseen.

Kaupungin päiväkeskukset

Näytetään kaikki kohteet 5/5

Näytetään kohteista 5/5

Ei tuloksia

Katso myös

"Tervetuloa päiväkeskuspäivään!" -videolla esitellään päiväkeskusten toimintaa. Video on kuvattu Lielahden päiväkeskuksessa:

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikaista asumispalvelua kyetään tarjoamaan vain erityistapauksissa. Se on tarkoitettu tukemaan kotona selviytymistä erityistilanteissa. Kotihoidon lyhytaikaisjaksot ovat enintään kahden viikon mittaisia.

Kaupunki sekä tuottaa itse että ostaa lyhytaikaista asumispalvelua yksityisiltä palveluntuottajilta:

 • omaishoitajan lakisääteisen vapaan järjestämiseksi
 • tilapäishoitoa varten omaishoitajan sairastuessa ja
 • asiakkaan kotona selviytymisen tukemiseksi.

Kotihoidon lyhytaikaisjaksot ovat enintään kahden viikon mittaisia. Lyhytaikaispaikoille hakeudutaan kotihoidon asiakasohjaajan kautta. Omaishoidon tuki osoittaa lyhytaikaispaikat omaishoidon asiakkaille.

Palvelun myöntäminen edellyttää, että asiakas tarvitsee jatkuvaluonteista apua päivittäisissä henkilökohtaisissa toiminnoissa fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn laskun vuoksi eikä hänen tilanteensa vaadi sairaalahoitoa. Avun tarpeeseen vastataan ensisijaisesti kotihoidon palveluilla tai perhehoidon avulla. Remontin (esim. putkiremontti) aikaista apua voit kysyä Kotitorilta.

Ympärivuorokautisen hoivan ja ateriat sisältävä lyhytaikainen asuminen maksaa 27 euroa hoitopäivältä. Maksu on 11,60 euroa vuorokaudelta, kun palvelua käytetään omaishoitajan lakisääteisen vapaan järjestämiseksi.

Lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen palveluseteli

Jos olet saanut kaupungilta lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelusetelin, voit valita Tampereen kaupungin hyväksymistä palveluseteliyrittäjistä itsellesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Tarjolla olevat palveluntuottajat löydät Parastapalvelua.fi -sivustolta, jolle on koottu myös muuta palvelusetelin käyttöön liittyvää tietoa:

Vertaile palveluntuottajia

Palvelusetelituottajaksi?
Palveluntuottajaksi hakeudutaan sähköisen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän (PSOP) kautta. Palveluseteliyrittäjäksi voi hakea jatkuvasti.

Lisätietoa: Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelusetelit

Päivitetty 1.6.2022