Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla

Tavoitteena kulttuurihyvinvoinnin saatavuus ja saavutettavuus

Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla (KUPPI) - projektissa kehitetään ratkaisuja siihen, miten kulttuurihyvinvoinnin palvelut saataisiin entistä tasapuolisemmin kuntalaisten käyttöön, ja väestön hyvinvointia saataisiin siten edistettyä taiteen ja kulttuurin keinoin.

Ratkaisut kehitetään yhdessä yli toimiala- ja kuntarajojen

Kehitettävät ratkaisut jakaantuvat rakenteellisiin, kuten kuntien hyvinvointijohtamisen vahvistamiseen kulttuurihyvinvoinnin osalta, sekä toiminnallisiin, kuten erilaisten lähete- ja muiden palveluohjauksen toimintamallien käyttöönottoon kunnissa.

Projektissa kehitetään kulttuurihyvinvoinnin palvelutarjotin kuntalaisten ja palveluohjausta tekevien ammattilaisten käyttöön sekä laaditaan kulttuurihyvinvoinnin suunnitelma sairaalapalveluihin. Lisäksi tehdään suunnitelma Kaikukortin käyttöönottamiseksi Tampereen lisäksi muissa Pirkanmaan kunnissa. 

Maakunnan laajuinen toteutus

Projektissa on mukana Pirkanmaan hyvinvointialue sekä 19 Pirkanmaan kuntaa: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi, joista Tampereen kaupunki toimii projektin päätoteuttajana. Projektissa tehdään tiivistä yhteistyötä useiden alueellisten kehittämisprojektien, -ohjelmien ja sidosryhmien kanssa sekä kuntien ja hyvinvointialueen yhdyspinnalla.

Projekti saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta. Se käynnistyi vuonna 2021 ja kestää lokakuun 2023 loppuun saakka.

KUPPI-projektin antia

Projektin myötä kunnissa on toteutettu kokeiluja, joissa kehitettiin kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauskäytäntöjä. Niitä ovat erilaiset kulttuurihyvinvoinnin lähetteet, resepti-, suositus-, ja setelikäytännöt sekä kulttuurinen vapaaehtoistyö kulttuuriluotsi- ja -kaveritoiminnan muodossa. Kokeiluista on tavoitteena kehittää pysyviä käytäntöjä kuntien ja yhdyspinnan toimintaan. Kehittämisen tulokset tullaan projektin päätteeksi kokoamaan yhteen Innokylään. 

Yhteistyökumppanien tietopohjaa on lisätty kulttuurihyvinvoinnin palveluohjausta käsittelevällä koulutussarjalla (ks. lisätiedot alla). Lisäksi kuntien päättäjille, johdolle ja työntekijöille on järjestetty seminaari Elämyksen verran kohti parempaa arkea – Kulttuurihyvinvointi osana kuntalaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, joka käsitteli kulttuurihyvinvointia ja sen järjestämistä kunnan tehtävänä. Tilaisuuden tallenne on nähtävissä Kulttuuri Tampere YouTube-kanavalla.

Alustavia tuloksia projektista esitellään Taiteen edistämiskeskuksen ja Taikusydämen järjestämässä ensimmäisessä valtakunnallisessa Kulttuurihyvinvointifoorumissa Turussa 6.6.2023.

Koulutussarja kulttuurihyvinvoinnin palveluohjauksen toimintamalleista

Lisätiedot

Anna Koski
Projektipäällikkö
Puhelin:
040 154 5638
Suvi Pölönen
Projektisuunnittelija
Puhelin:
040 483 9127

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/kuppihanke