Siirry sisältöön

Seksitaudit

Epäiletkö seksitautia? Aloista Omaolosta: saat selville, kannattaako hakeutua ammattilaisen hoidettavaksi ja voit tarvittaessa olla suoraan yhteydessä kaupungin sukupuolitautien vastaanottoon testauksien sopimiseksi. Ulkoinen linkkiTee seksitautiepäilyä koskeva oirearvio


Koronavirusaika: Sukupuolitautien vastaanotolle ei saa tulla, jos jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai sinut on määrätty eristykseen tai karanteeniin tai olet ulkomaanmatkan vuoksi omaehtoisessa karanteenissa. Peruthan tarvittaessa ajan tai tapaamisen. Huolehdi hyvästä hygieniasta eli pese kädet tullessasi vastaanotolle ja sieltä lähtiessäsi sekä pidä fyysistä etäisyyttä toisiin ihmisiin myös odotustiloissa.

Sukupuolitautien vastaanotto

Sukupuolitautien vastaanotto on Tampereen kaupungin terveyspalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteistä toimintaa. Käynti ja tutkimukset ovat maksuttomia.

Sukupuolitautien vastaanotto
puhelin 03 5657 0150, ma - pe klo 8.30 - 11 ja klo 12.30 - 14.30
33900 Tampere
avoinna ma - to klo 8.30 - 15.30 ja pe klo 9 - 13

Jos sinulla on seksitautiin viittaavia oireita tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa, soita vastaanotolle soittoaikana. Lääkärinajan voit varata myös netissä, mutta kiireellisissä tapauksissa suositellaan ensisijaisesti puhelinsoittoa.

Jos olet oireeton, mutta haluat sukupuoliteitse tarttuvien tautien tutkimuksia tai epäilet saaneesi seksitaudin esim. kumppanin ilmoituksen perusteella, ota puhelimitse yhteyttä soittoaikana tai varaa verkosta sairaanhoitajan testiaika. Näytteiden otto voidaan tehdä sairaanhoitajan vastaanotolla tai lähetteellä Fimlabin toimipisteissä. Tavallisimmat testattavat taudit ovat klamydia, tippuri, HIV ja kuppa.

Tavallisin tutkimus on virtsanäyte, joten ennen näytteidenottoa tulee olla kaksi tuntia virtsaamatta. Verikokeita varten ei tarvitse paastota. Myös paikallisnäytteitä voidaan testejä varten ottaa esimerkiksi nielusta tai peräaukosta.

Kiireellisessä tilanteessa vastaanotto palvelee asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Oireettomien henkilöiden tutkimuksia tehdään vain Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien asukkaille. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Ajanvaraus verkossa

Valokuva: Kondomeja.

Muut hoitopaikat

Epäillessäsi seksitautia voit ottaa yhteyttä sukupuolitautien vastaanoton sijaan myös seuraaviin hoitopaikkoihin:

Testit

Seksitautien testausta varten voit käyttää myös seuraavia palveluja:

Tietoa seksitaudeista

Seksitaudeiksi (sukupuolitaudeiksi) sanotaan tarttuvia tauteja, jotka leviävät pääosin seksikontaktissa. Yleisimmät Suomessa esiintyvät seksitaudit ovat klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes, mutta myös tippuri, kuppa ja HIV-infektio ja eräät harvinaisemmat infektiot kuuluvat seksitauteihin.

Seksitauteja voi testata näytteillä mm. virtsasta, kohdunkaulasta, nielusta ja peräsuolesta riippuen siitä, minkälainen seksikontakti on ollut. Tavallisin seksiitautien seulontatesti on virtsasta tehtävä klamydian ja tippurin osoitus. Tämä testi voidaan tehdä luotettavasti jo viikon kuluttua yhdynnästä. Klamydia ja tippuri voivat olla oireettomia. Tavallisimmat oireet ovat virtsan kirvely ja vuoto, muita mahdollisia oireita ovat mm. alavatsakivut ja runsastuneet tai pitkittyneet kuukautisvuodot.

Verikokeesta testataan tavallisesti HIV ja kuppa. Nämä ovat luotettavia 12 viikon kuluttua tartunnan mahdollisuudesta, mutta suuren riskin tilanteissa testit otetaan tarvittaessa jo aikaisemminkin.

Klamydian, tippurin, kupan ja HIV:n testit ja hoito ovat potilaalle julkisessa terveydenhuollossa ilmaisia.

Genitaaliherpes ja kondylooma todetaan lääkärin vastaanotolla tavallisesti oireiden perusteella. Samalla käynnillä suositellaan myös muiden sukupuolitautien testausta.

Seksitauteja ehkäistään välttämällä suojaamatonta seksiä ja käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa koko kontaktin ajan.

Tärkeä osa seksitautien hoitoa on kertoa myös seksikumppanille todetusta taudista ja kehottaa häntä ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä yllämainittuihin terveydenhoitopisteisiin.

Etsi Terveyskirjastosta haluamallasi hakusanalla lisätietoa seksitaudeista:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/sukupuolitautienvastaanotto