Siirry sisältöön

Seksitaudit

Seksitautien testit

Epäiletkö seksitautia? Seksitautien testausta varten voit käyttää seuraavia palveluja:

Sukupuolitautien vastaanotto

Koronavirusaika: Sukupuolitautien vastaanotolle ei saa tulla, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita tai sinut on määrätty eristykseen tai karanteeniin tai olet ulkomaanmatkan vuoksi omaehtoisessa karanteenissa. Peruthan tarvittaessa ajan tai tapaamisen. Huolehdi hyvästä hygieniasta eli pese kädet tullessasi vastaanotolle ja sieltä lähtiessäsi, käytä maskia käynnin ajan sekä pidä fyysistä etäisyyttä toisiin ihmisiin myös odotustiloissa.

Sukupuolitautien vastaanotto on Tampereen kaupungin terveyspalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteistä toimintaa. Käynti ja tutkimukset ovat maksuttomia.

Tule vastaanotolle ainakin kymmenen minuuttia ennen varattua aikaa ja täytä aulasta löytyvä esitietolomake ennen vastaanottoa.

Sukupuolitautien vastaanotto
puhelin puhelin 03 5657 0150, ma - to klo 8.30 - 9.45 ja klo 12.30 - 13.30, pe klo 9 - 10 ja klo 12.30 - 13.30
33900 Tampere

Ilmoittaudu automaatilla: Sukupuolitautien vastaanotolla on käytössä ilmoittautumisautomaatti, joka löytyy Sarviksen B-rapun ala-aulasta.

Jos sinulla on seksitautiin viittaavia oireita tai ihomuutoksia, voit varata joko testiajan tai ajan lääkärin vastaanotolle verkossa.

Kiireellisessä tilanteessa vastaanotto palvelee asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Oireettomien henkilöiden tutkimuksia tehdään vain Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien asukkaille. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Huom! Terveydenhuollon vastaanottoajoista ja palveluista peritään 51,50 euroa, jos olet jättänyt ajan käyttämättä ja perumatta ilman hyväksyttävää syytä. Alle 18-vuotiailta maksua ei peritä. Vältyt maksulta, kun esteen sattuessa perut varatun ajan tai palvelun viimeistään 24 tuntia ennen sen alkua.

Valokuva: Kondomeja.

Muut hoitopaikat

Epäillessäsi seksitautia voit ottaa yhteyttä sukupuolitautien vastaanoton sijaan myös seuraaviin hoitopaikkoihin:

Tietoa seksitaudeista

Seksitaudeiksi (sukupuolitaudeiksi) sanotaan tarttuvia tauteja, jotka leviävät pääosin seksikontaktissa. Yleisimmät Suomessa esiintyvät seksitaudit ovat klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes, mutta myös tippuri, kuppa ja HIV-infektio ja eräät harvinaisemmat infektiot kuuluvat seksitauteihin.

Seksitauteja voi testata näytteillä mm. virtsasta, kohdunkaulasta, nielusta ja peräsuolesta riippuen siitä, minkälainen seksikontakti on ollut. Tavallisin seksiitautien seulontatesti on virtsasta tehtävä klamydian ja tippurin osoitus. Tämä testi voidaan tehdä luotettavasti jo viikon kuluttua yhdynnästä. Klamydia ja tippuri voivat olla oireettomia. Tavallisimmat oireet ovat virtsan kirvely ja vuoto, muita mahdollisia oireita ovat mm. alavatsakivut ja runsastuneet tai pitkittyneet kuukautisvuodot.

Verikokeesta testataan tavallisesti HIV ja kuppa. Nämä ovat luotettavia 12 viikon kuluttua tartunnan mahdollisuudesta, mutta suuren riskin tilanteissa testit otetaan tarvittaessa jo aikaisemminkin.

Klamydian, tippurin, kupan ja HIV:n testit ja hoito ovat potilaalle julkisessa terveydenhuollossa ilmaisia.

Genitaaliherpes ja kondylooma todetaan lääkärin vastaanotolla tavallisesti oireiden perusteella. Samalla käynnillä suositellaan myös muiden sukupuolitautien testausta.

Seksitauteja ehkäistään välttämällä suojaamatonta seksiä ja käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa koko kontaktin ajan.

Tärkeä osa seksitautien hoitoa on kertoa myös seksikumppanille todetusta taudista ja kehottaa häntä ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä yllämainittuihin terveydenhoitopisteisiin.


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/sukupuolitautienvastaanotto