Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Yleislukio

Rellussa olet ytimessä

Rellussa olet asioiden ja visioiden ytimessä. Tarjoamme sinulle laajan valikoiman eri aineiden kursseja, ja yleislukiossa sinulla on todellinen mahdollisuus itse suunnitella ja painottaa omat opintosi. Innostu, haasta itsesi ja löydä oma juttusi Rellusta!

Rellussa on monipuolinen tarjonta matemaattis-luonnontieteellisissä ja humanistis-yhteiskunnallisissa aineissa. Voit valita kursseja laajasti ihmisen biokemiasta bändikurssiin, uskontojen yhteiskunnallisesta vaikutuksesta sähkömagnetismiin, trigonometrisistä funktioista psykologiseen ajatteluun, kirjallisuushistoriasta arkkitehtuuriin – tai opiskella syventyen ja täsmällisesti kohti sinulle tärkeää tavoitetta. Suurin osa myös Eurooppa-linjan/Yhteiskuntatiedelinjan kursseista on tarjolla yleislukion opiskelijoille.

Apua opintojesi suunnitteluun saat opinto-ohjaajilta, ryhmänohjaajilta, opettajilta ja ensimmäisen vuoden rellulaisia opastavilta opiskelijatutoreilta. Lisäksi aktiivinen opiskelijakunta pitää huolen siitä, että Rellussa tapahtuu myös oppituntien ulkopuolella. Rellussa puhalletaan yhteen hiileen riippumatta ryhmätasoista tai ammattikuvasta.

Rellulainen rohkeasti kuudella kielellä

Kansainvälisyys on Rellussa jokapäiväistä eikä pelkästään erikoislinjojemme (Eurooppa/Yhteiskuntatiede ja IB) vuoksi. Eurooppa-linja/Yhteiskuntatiedelinja rakentaa yhteyksiä naapurimaihin ja Keski-Eurooppaan, unohtamatta runsaslukuisia kotimaisia yhteistyötahoja. International Baccalaureate Diploma -ohjelman kautta Rellu on osa maailmanlaajuista IB-kouluverkostoa, mikä näkyy myös konkreettisesti koulun käytävillä linjan kansainvälisten opiskelijoiden muodossa. Lisäksi monet rellulaiset opiskelevat ulkomailla eri järjestöjen vaihto-ohjelmissa. Myös vilkas Erasmus+ -toiminta – ainoana Tampereella meillä on aktiivista yhteistyötä kymmenen eurooppalaisen koulun kanssa – ja ystävyyskoulut Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa takaavat mahdollisuuden kansainvälisiin kontakteihin. Kielitaitoa pääset harjoittelemaan laajan kielivalikoiman avulla:

  • A-kielet: englanti, ranska, saksa
  • B1-kieli: ruotsi
  • B2-kielet: espanja, ranska, saksa, venäjä
  • B3-kielet: espanja, ranska, saksa, venäjä

Ylioppilas – ja vähän enemmänkin

Rellussa uskallat ottaa askeleen eteenpäin. Meillä yhdistät joustavasti opintoihisi myös yliopiston kursseja. Rellulla on toimivat yhteydet yliopistoihin ja muihin korkeakouluihin. Rellulaiset ovatkin Tampereen yliopiston aktiivisimpia lukiolaisia. Myös Tampereen kesäyliopistossa voi suorittaa opintoja sekä talvi- että kesäaikaan.


Rellun historia

Tampereen Reaalilyseo perustettiin vuonna 1884, jolloin Suomi oli vielä osa Venäjää. Koulun perustaminen oli tärkeä asia tamperelaisille, sillä sen avulla oli mahdollisuus saada suomenkielistä yliopistoon johtavaa opetusta. Reaalilyseo tarkoitti, että opetus painottui matematiikkaan, luonnontieteisiin, piirrustukseen ja uusiin kieliin, erityisesti saksaan.

Ensimmäinen koulutalo oli nykyisen Tampereen Työväenteatterin paikalla Hämeenpuistossa. Koulutalo osoittautui sangen pian liian pieneksi. Koulu muuttikin jo vuonna 1890 uuteen rakennukseen Aleksanterin kirkon viereen. 1910-luvulla koulua alkoi vähitellen vaivata tilanpuute. Jo 1910-luvulla alettiin anoa isompaa rakennusta, mutta vasta 1930-luvulla aloitettiin rakennustyöt Pyynikintorin reunalla. Koulu valmistui vuonna 1935 ja tällöin voitiin aloittaa muutto, mutta koulun varsinainen toiminta aloitettiin vasta vuonna 1936.

Valmistuessaan lyseon lukion rakennus oli yksi Suomen suurimmista kouluista. Koulun tontti oli pieni tilantarpeeseen verrattuna, joten kouluun tehtiin erikoisia arkkitehtonisia ratkaisuja. Erityisenä ansiona pidettiin myös halvaksi tullutta rakennusta. Koulun lisätiloihin tuli maalauksia, jotka esittivät vertauskuvallisesti opiskeluun liittyviä asioita.

Sota-ajan jälkeen Relluun tulivat ns. suuret ikäluokat. Koulussa oli parhaimmillaan tai pahimmillaan yli tuhat poikaa. Sotien jälkeinen aika on ollut myös muutosten aikaa Rellussa. Koulu sai oman ruokalan ja keittiön vuonna 1968. Koulua rakennettaessa ei osattu ajatellakaan, että sellaista ylellisyyttä voitaisiin tarvita.

Näkyvin muutos tapahtui vuonna 1973, jolloin tytöt tulivat Relluun. Tämän seurauksena koulun nimi päätettiin muuttaa Pyynikin yhteislyseoksi. Perinteikkään nimen hylkääminen aiheutti kuitenkin sellaisen vastalauseiden vyöryn, että parin vuoden kuluttua koulu sai takaisin entisen nimensä. Kun Tampereella siirryttiin peruskouluun vuonna 1976, muuttui Rellu pienen välivaiheen kautta Tampereen lyseon lukioksi. Alimmat luokat jäivät pois ja niiden tilalle yhdistettiin ylimmät luokat kahdesta läheisestä koulusta. Vuonna 1982 siirryttiin kurssimuotoiseen lukioon ja vuonna 1995 aloitettiin muutos kohti luokatonta lukiota.