Kerätään yhdessä miljoona roskapussia ‒ Tampere on jälleen mukana Ylen kampanjassa

Ylen järjestämä Miljoona roskapussia -kampanja starttaa jälleen. Lähde yksin tai yhdessä keräämään roskia ympäristöstä. Viime vuonna Tampereella kerättiin yhteensä jopa 4082 roskapussia roskaa.
Kuvassa kampanjan virallisena kummina toimiva Mikko ”Peltsi” Peltola pitelee roskasäkkejä.
Mikko ”Peltsi” Peltola toimii kampanjan virallisena kummina.

Keväisin lumipeitteiden alta paljastuu suuret määrät roskia, jotka pilaavat luontoa ja näyttävät rumilta. Tänäkin vuonna Ylen järjestämä Miljoona roskapussia -kampanja haastaa suomalaiset keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa. Kerätyt roskapussit ilmoitetaan Ylen roskalaskuriin. Laskuri päivittyy kerran päivässä.

Myös Tampereen kaupunki on mukana 175 muun kunnan ja kaupungin kanssa. Kampanja on käynnissä ja päättyy keskiviikkona 5.6.2024 klo 20.

Viime vuonna Tampereella kerättiin roskapusseja yhteensä 4082 kappaletta eli 17 pussia 1000 asukasta kohti. Yhteensä Miljoona roskapussia -kampanjan aikana kerättiin luonnosta 210 000 roskapussia eli 5 miljoona litraa roskaa.

Kampanjan virallisena kummina toimii Mikko ”Peltsi” Peltola. Myös Yle Galaxin Saku ja Lumi ovat mukana keräämässä roskia.

Syväkeräysastiat avataan roskankerääjien käyttöön

Tamperelaisten roskankerääjien käyttöön on avattu syväkeräysastioita, jonne kerätyt roskat voi laittaa. Kaupunkilaiset merkitsevät itse Ylen roskalaskuriin keräämänsä roskapussit sen kaupungin kohdalle, josta roskat on kerätty. Linkki laskuriin löytyy uutisen lopusta. Kaupungit voivat siis kilpailla keskenään siitä, kuka kerää eniten roskaa. Viime vuonna voiton vei Pelkosenniemi, jossa kerättiin eniten roskia suhteessa kunnan väkilukuun.

Näet syväkeräysastioiden sijainnit linkistä löytyvästä kartasta.

Lisäksi Tampereella järjestetään 4.5. Koko kaupungin -siisteystalkoot, jossa kerätään roskia yhteisvoimin talkooporukoissa Tampereen yleisiltä alueilta. Viime vuonna talkoisiin osallistui 1200 henkilöä ja roskaa kerättiin yhteensä noin 2,86 tonnia. Pirkanmaan Jätehuolto toimittaa talkoopäivänä talkooporukoiden ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettuihin paikkoihin jäteastiat ja jätesäkit. 

Voit tulla mukaan siivoamaan vielä talkoopäivänäkin liittymällä ilmoitettuun talkooporukkaan mukaan, jotka löydät lähempänä talkoopäivää Koko kaupungin siisteystalkoiden kampanjasivujen kartasta.

Kun osallistut Koko kaupungin siisteystalkoisiin, sinun ei tarvitse itse ilmoittaa keräämiäsi roskapusseja kampanjaan vaan tapahtuman järjestäjät laskevat ja ilmoittavat pussit mukaan puolestasi. Tampereen kaupunki järjestää talkoopäivän yhdessä Tampereen Infran, Pirkanmaan Jätehuollon ja Ekokumppaneiden kanssa.

Näin osallistut Ylen kampanjaan

Voit osallistua Miljoona roskapussia -kampanjaan joko keräämällä roskia roskapusseihin luonnosta itsenäisesti tai tulemalla mukaan Koko kaupungin siisteystalkoisiin keräämään roskapusseja. Kun lähdet keräämään roskia, muista seuraavat asiat.

1.    Ota mukaan hanskat, tyhjä roskapussi sekä mahdollisuuksien mukaan roskapihdit
2.    Lähde ulos – yksin tai porukalla
3.    Kerää roskia ympäristöstä
4.    Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
5.    Merkitse keräämiesi roskapussien määrä laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt
6.    Haasta ystäväsi mukaan!

Roskapussin koolla ei ole väliä, pussi voi olla esimerkiksi 25 litran muovipussi tai hedelmäpussi.

Kerätään kaikki yhdessä miljoona roskapussia.

Lisätietoja

Pentti Katajisto
Tampereen Infra Työpäällikkö
Puhelin:
050 5215009
Tiina Kuusipalo
Koko kaupungin siisteystalkoot / Ekokumppanit
Puhelin:
040 806 2619
Kuvat: Johanna Kannasmaa
Jaa sosiaalisessa mediassa