Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Sähköinen toimintaympäristö

Lukion oppitunneilla käytetään tiedonhankintaan ja työskentelyyn digitaalisia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja. Lukio-opintoihin sisältyy myös digitaalisen ylioppilastutkintojärjestelmän käytön harjoittelu Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-järjestelmässä. Monipuolinen opiskelu kartuttaa nuorille taitoja, joita tarvitaan jatko-opinnoissa ja työelämässä.


Lukiolaisen tietokone

Lukiolaisen keskeinen työväline on kannettava tietokone. Suurimmalla osalla lukiolaisista se on lukion heille opiskelujen ajaksi lainaama kannettava tietokone. Tietokone luovutetaan opiskelijalle lainaan, kun huoltaja on kuitannut lainan hyväksytyksi nuoren puolesta. Tavoite on, että jokainen lukiolainen saa ensimmäisinä koulupäivinään tietokoneen käyttöönsä. Sen tulee olla mukana ja käytettävissä aina oppitunneilla, sillä lukion oppimateriaali on pääosin digitaalista.

Jos opiskelija käyttää opinnoissaan omaa tietokonettaan, hänen vastuullaan on, että se vastaa lukion opiskeluympäristön tarpeisiin eli täyttää Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistukset tietokoneen vaatimuksista sekä lukion edellyttämän tietokoneen käytön. Osa opiskelukäyttöön tarvittavista sovelluksista sekä lisensseistä saattaa aiheuttaa kustannuksia omalle tietokoneelle asennettaessa. Tällöin kustannukset kohdistuvat opiskelijalle.

Alla olevasta linkistä löydät Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeita oikeanlaisen työvälineen hankkimiseen, jotta kannettava tietokone saadaan toimimaan Abitti-järjestelmässä ja se toimii ylioppilaskokeessa. Lisäksi opiskelijan vastuulla on huolehtia, että tietokone toimii myös langattomassa verkossa ollessaan Abitti-käytössä. Näitä ohjeita noudattamalla opiskelijalla on lukioajan käytössään työväline, jolla hän voi osallistua myös ylioppilaskirjoituksiin.

Ulkoinen linkkiAbitti-yhteensopivat tietokoneet | Ulkoinen linkkiAbitti


Abitti-tikku

Suurin osa lukion kokeista on digitaalisia Abitti-kokeita. Näitä kokeita varten opiskelija tarvitsee oman tietokoneensa lisäksi ns. Abitti-tikun. Koulu jakaa Abitti-tikut opiskelijoille lainaan lukio-opintojen ajaksi ensimmäisen lukuvuoden alussa. Opiskelijat asentavat tikulleen Abitti-käyttöjärjestelmän oppilaitoksen ohjeistamana. Lisäksi opiskelijat saavat ohjeet käyttöjärjestelmän päivittämiseen. Tikut päivitetään vain silloin, kun koulu niin ohjeistaa. Apua ja ohjeistusta Abitti-tikkuihin on saatavilla koululta koko lukuvuoden ajan. Abitti-tikku on henkilökohtainen ja sitä tarvitaan koko lukioajan.

Abitti-ohjeistus ja ajankohtainen tieto löytyy sivulta: External linkhttps://www.abitti.fi/fi/ohjeet/


Wilma

Wilma on lukion virallinen tiedotuskanava. Jokaisen tulee siis seurata Wilman viestejä, tiedotteita ja muita merkintöjä koko lukuvuoden ajan. Opintojaksotarjotin, opintojaksojen arviointi, opettajien pikaviestit, koulun tiedotteet ja opiskelijan poissaolot näkyvät Wilmassa. Opiskelija ja huoltajat viestivät opettajien kanssa Wilman kautta. Huoltaja merkitsee Wilmaan tiedon opiskelijan poissaolon syystä. Huoltajien Wilma-tunnukset sulkeutuvat, kun opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelija voi antaa Wilman lomakkeella huoltajilleen luvan jatkaa Wilman käyttöä täysi-ikäisyyden jälkeenkin.

Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Myös huoltajan Wilma-tunnus on henkilökohtainen. Älypuhelimeen kannattaa ladata helppokäyttöinen Wilma-sovellus. External linkhttps://edutampere.inschool.fi/

Opiskelija saa opintojensa alussa käyttäjätunnuksen (= Wilma-tunnus eli [email protected].) ja salasanan.

Wilma-tunnuksen salasana vanhenee puolessa vuodessa ja se vaihdetaan Wilman kirjautumissivun linkistä. Vanhentuneenkin salasanan voi vaihtaa, jos sen muistaa. Linkki on tietokonenäytössä kirjautumissivun vasemmassa laidassa, kännykässä pitää rullata alaspäin.

Opiskelijat voivat kirjautua lukioiden opetusverkon tietokoneille Wilma-tunnuksella ja salasanalla. Kirjautumistunnus on ad\wilma.tunnus (Kenoviivan \ löydät yleensä näppäimistöstä plusmerkin vierestä ja saat sen painamalla Alt Gr ja +).

Wilma-tunnuksella kirjaudutaan myös muihin palveluihin: Wilma, Teams, Moodle, Office365 sekä Toki-verkkokirjaston digitaaliset aineistot.


Langaton verkko roam.fi

Lukiossa toimii langaton verkko roam.fi, johon kirjaudutaan Wilma-tunnuksella. Sulje kuitenkin wlan-yhteys aina kun et tarvitse verkkoa, jotta se ei ylikuormitu. Lukion langaton verkko on käytössäsi opiskelua varten.


Tulostaminen

Opiskelija lähettää tulostettavan työnsä spostiosoitteeseen: [email protected]. Hän saa vastausviestinä PIN-koodin, jonka syöttää oppilaitoksessaan opiskelijatulostukseen varatulle monitoimilaitteelle. PIN-koodi vapauttaa työn tulostukseen.

Tulostusohje:
1. Lähetä tulostettava työsi sähköpostilla osoitteeseen: [email protected].
2. Saat vastausviestinä PIN-koodin, jonka syötät vahtimestarin kopin monitoimilaitteelle (tulostin/kopiokone).
3. PIN-koodin syöttämisen jälkeen tulostus käynnistyy automaattisesti.

Digitaaliset palvelut ja ohjelmat

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu tuottaa useita digitaalisia palveluja lukioille. Löydät ne osoitteesta External linkhttps://startti.tredu.fi . Startti kannattaa tallentaa aloitussivuksi tai kirjanmerkiksi selaimiin. Käyttöopastusta ja vinkkejä digitaalisiin palveluihin löytyy osoitteesta: https://osaava.tredu.fi/.

Ylioppilastutkintolautakunnan hyväksymät ohjelmat ylioppilaskirjoituksiin löytyvät ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta: External linkhttps://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto/koejarjestelman-ohjelmat

Moodle

Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jota käytetään useilla opintojaksoilla. Moodlen kursseille kirjautumiseen tarvitaan kurssikohtainen avain, jonka opiskelijat saavat kurssin opettajalta.

Ulkoinen linkkiMoodleen


Office365

Opiskelijan tulee tallentaa opiskeluun liittyvät tiedostonsa pilveen henkilökohtaiseen OneDriveen. Tämä on tärkeää, jos tietokoneelle sattuu jotain. Ensisijainen huoltotoimenpide tietokoneongelmissa on koneen palauttaminen tehdasasetuksille. Tällöin paikalliset, tietokoneelle tehdyt tallennukset häviävät. OneDrivea käytettäessä tiedostot ovat avattavissa kaikilta laitteelta, jossa on internetyhteys. OneDrive tarjoaa rajattomasti tallennustilaa (huom. kuitenkin tiedostokohtainen 15 GB rajoitus).

Office365 tarjoaa opiskelijoille myös Outlook-sähköpostin. Osoite on [email protected] tai [email protected] riippuen Wilma-tunnuksen muodosta.

Office365-palvelussa on myös muita työkaluja kuten Sway-esitysohjelma ja Teams-yhteistyöalusta, joissa opettajat ja opiskelijat voivat jakaa materiaalia ja työskennellä yhdessä.

Opiskelijan Office 365 -pilveen, Moodleen tai muihin opetuksen palveluihin tallentamat tiedostot säilytetään 7 kuukautta opinto-oikeuden päättymisen jälkeen. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Opiskelijan vastuulla on ottaa talteen opetuksen digitaalisista palveluista tarvitsemansa tiedostot, kun hän on valmistumassa.

External linkhttps://portal.office.com/home

Maksuton Office 365 ProPlus paketti Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijoille

Tampereen kaupungin lukioiden opiskelijat voivat ladata veloituksetta Office 365 ProPlus -paketin myös omalle tietokoneelleen opintojen ajaksi. Office 365 ProPlus sisältää mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook-ohjelmat. Paketin voi ladata osoitteesta External linkhttps://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx


Toki-verkkokirjasto

Toisen asteen verkkokirjaston digitaalisia aineistoja voi käyttää Wilma-tunnuksella. Etäkäyttölinkit on koottu e-aineistot-sivulle. Hyödynnä e-kirjoja, Helsingin Sanomien, Aamulehden, Iltalehden ja Kauppalehden arkistoja sekä mm. englannin, ranskan, venäjän, italian ja saksan sanakirjoja. Tokista löytyy myös hyviä linkkilistoja avoimiin verkkoaineistoihin.

Ulkoinen linkkiTOKI-verkkokirjastoon


Verkko-opinnot

Tampereen kaupungin lukioissa voi suorittaa opintoja myös verkossa. Verkkotarjottimella on lukuvuonna 2021–2022 tarjolla kursseja ja opintojaksoja lähes jokaisesta oppiaineesta viidessä eri verkkoperiodissa. Verkkokursseja ja -opintojaksoja voi valita kuhunkin verkkoperiodiin enintään kaksi ja niihin ilmoittaudutaan vain opinto-ohjaajan kautta.

Verkko-opintotarjotin on Wilmassa siellä, missä muutkin kurssitarjottimet ovat ja opinto-ohjaajalta saa myös lisätietoja kurssien suoritustavasta. Pääasialliset työskentelyalustat verkko-opinnoissa ovat Moodle ja Teams, mutta myös esimerkiksi kustantajien omia verkkoalustoja voidaan käyttää. Kurssin alkaessa opettaja ottaa yhteyttä opiskelijoihin Wilman kautta ja sen suorittaminen tulee aloittaa heti.

Verkkoperiodi Ajankohta Suoritus näkyy Wilmassa
1 1.9. - 13.10.2021 14.10.2021
2 14.10. - 30.11.2021 1.12.2021
3 2.12.2021 - 16.2.2022 17.2.2022
4 18.2. - 27.4.2022 28.4.2022
5
2.5. - 25.8.2022 26.8.2022