Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Eurooppa-linja

Eurooppa-linja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden painottaa opinnoissaan yhteiskuntaoppia ja kieliä. Tutkiva oppiminen, vierailevat asiantuntijat ja opintomatkat auttavat muodostamaan kokonaiskuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta, kansainvälisestä yhteistyöstä ja Euroopan unionin toiminnasta. Opintoihin sisältyy myös työharjoittelujakso. Lukioaikana suoritettavat yliopisto-opinnot auttavat tulevaisuuden suunnittelussa ja madaltavat kynnystä jatko-opintoihin.

Eurooppa-linja on sinulle, joka

- seuraat aikaasi
- haluat ehkä itsekin osallistua ja vaikuttaa
- haluat kehittää vuorovaikutustaitojasi
- haluat ymmärtää paremmin ympäröivää yhteiskuntaa
- haluat saada kokemuksia korkeakouluopintojen suorittamisesta
- haluat saada työelämäyhteyksiä jo lukioaikanasi


MIKSI VALITA EUROOPPA-LINJA?

"Eurooppa-linja on parasta, mitä yhteiskunnasta kiinnostunut lukiolainen voi tehdä. Sain linjalta suuntaa elämääni, työharjoittelun kautta paljon uusia kokemuksia sekä apua harjoittelupaikan saamisessa myöhemmin korkeakouluopinnoissani: Ulkoministeriön Brysselin-edustustoon hakiessani oli hakijoiden joukossa mm. EU-sivuaineen yliopistossa suorittaneita, mutta esimieheni katsoi Eurooppa-linjan jopa tätä vakuuttavammaksi meriitiksi."

- Tuuli Vanhapelto, Eurooppa-linjan ensimmäinen työharjoittelustipendin saaja v. 2012


"Yhteiskunnasta kiinnostuneelle Eurooppa-linja on ihan paras paikka. Linjalle hakeutuu yleensä hyvin samanhenkisiä ihmisiä ja yhteishenki on yhteisten projektien ja opintomatkojen takia yleislinjan luokkia yleensä suurempi ja vahvempi. "

"Olen löytänyt uusia, ihania ystäviä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita kuin itselläni, esimerkiksi yhteiskunnalliset asiat."

"Tykkään haastaa itseäni ja siksi valitsin Eurooppa-linjan. Enkä ole katunut!"

"Muiden linjalaisten into tarttuu ja innostaa opiskelemaan sekä keskustelemaan."

"Erotuin Eurooppa-linjan ansiosta hakijajoukosta ja sain paitsi työharjoittelupaikan niin samalla myös kesätyön."

"Yliopisto-opinnoissa vahvistui ajatus tulevasta opiskelualasta, kun näki että se on oma juttu."

"Eurooppa-linjan matkat ovat silmiä avaavia, ja matkoilla pääsee tutustumaan sellaisiin paikkoihin, jonne ei muuten pääsisi."

"Eurooppa-linja on niin tiivis paketti, että sinne on helppo tulla vaihtovuoden jälkeenkin ja päästä mukaan porukkaan."

- Yllä olevat kommentit ovat nykyisten ja jo linjalta valmistuneiden Eurooppa-linjalaisten näkemyksiä


Usein kysyttyä

Miten Eurooppa-linjan OPS muuttuu 2021 käyttöön otettavan opetussuunnitelman myötä?
Opetussuunnitelma pysyi rakenteeltaan samana eli pakolliset opinnot, valinnaiset opinnot, kielet, korkeakouluopinnot ja työharjoittelu muodostavat Eurooppa-linjan opintokokonaisuuden. Kieliopinnoissa on englannin ohella suoritettava yhdestä tai enintään kahdesta vieraasta kielestä vähintään 12 opintopisteen opinnot eli kuusi opintojaksoa. Pakollisiin opintoihin kuuluu lisäksi kuuden opintopisteen mittainen projektikurssi, joka sisältää opintomatkat Helsinkiin sekä Brysseliin. Korkeakouluopinnot sidotaan yhteiskunnallisiin aineisiin ja jokainen Eurooppa-linjan opiskelija suorittaa myös Eurooppa-linjalaisille varta vasten räätälöidyn yliopistokurssin. Työharjoittelu säilyy vähintään viikon mittaisena. Valinnaisissa kursseissa painotetaan yhteiskunnallisia aiheita ja valittavana on esimerkiksi taloutta niin yksilön kuin koko kansantalouden näkökulmasta, lakitietoa, ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja maailman ilmiöitä, tulevaisuuden tutkimusta sekä psykologiaa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa sekä yhteiskuntamaantiedettä ja ihmismaantieteellistä ajattelua vuorovaikutusopinnoista puhumattakaan.

Tuottaako Eurooppa-linja paljon lisätyötä?
Lukion oppimäärä sisältää vähintään 150 opintopistettä, joista pakolliset opinnot vievät noin sata opintopistettä. Jokaisen opiskelijan on siis valittava lisää opintojaksoja päästäkseen vaadittuun minimiin, joten Eurooppa-linjan 32 opintopisteen sekä vaadittujen korkeakouluopintojen jälkeen tilaa jää vielä muillekin opinnoille. Eurooppa-linjan opiskelijoista vain hyvin harvaa valmistuu lukiosta minimiopintopistein. Eurooppa-linjaan kuuluvat korkeakouluopinnot voi suorittaa milloin omaan aikatauluun sopiva kurssi on tarjolla. Monet suorittavat 1-2 yliopistokurssia tarvittavat viisi opintopistettä saadakseen, joista osa voi olla esim. verkkokursseina, jolloin voi itse valita sopivan opiskeluajankohdan.

Voiko Eurooppa-linjan keskeyttää?
Voi, mutta voidakseen siirtyä ns. tavalliselle puolelle oma sisäänpääsykeskiarvo pitää olla vähintään tavallisen puolen sisäänpääsykeskiarvo. Toisin sanoen, mikäli Eurooppa-linjalle on päässyt alhaisemmalla keskiarvolla, ei voi vaihtaa linjaa koulun sisällä. Opiskelun kannalta on tarkoituksenmukaista harkita keskeyttämistä vasta, kun on pystynyt muodostamaan kokonaiskuvaa Eurooppa-linjalla opiskelusta - esim. vuoden tai kahden kuluttua opintojen aloittamisesta.

Voiko Eurooppa-linjalta lähteä vaihtoon?
Voi; vuosittain linjan opiskelijoita on vaihdossa eri puolilla maailmaa. Yleisin aika lähtöön on ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Käytännössä vaihdosta palaavalla vaihtuu ohjausryhmä yhtä vuositasoa alemmas, mutta Eurooppa-linjan opintoja voi jatkaa normaalisti eteenpäin.

Missä Eurooppa-linjan työharjoittelun voi suorittaa ja kuka paikan hankkii?
Eurooppa-linjan palkaton, minimissään viikon mittainen, työharjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa esimerkiksi kaupungin tai kunnan hallinnossa, maakunnan liitossa, sanomalehdessä tai kansalaisjärjestössä. Oleellista harjoittelupaikassa on, että sen linkittyy tavalla tai toisella vaikuttamiseen. Opiskelija hankkii itse oman harjoittelupaikkansa, tosin lisäohjeita ja vinkkejä saa opiskeluiden aikana Eurooppa-linjan koordinaattorilta.

Mistä saan lisätietoa Eurooppa-linjasta?
Helpoin keino on ottaa yhteyttä Eurooppa-linjan koordinaattoriin sähköpostilla elina.oksanen(at)tampere.fi. Kysy rohkeasti, mikäli jokin jää askarruttamaan!


KuvatKokemuksia Eurooppa-linjalla opiskelusta

Haastateltavana keväällä 2017 Eurooppa-linjalta valmistunut Jesse Kosonen

Miksi hait Eurooppa-linjalle? Hain Eurooppa-linjalle, sillä halusin painottaa opinnoissa nimenomaan yhteiskuntaoppia ja historiaa. Tulevaisuuden uratoiveet ovat yhteiskunnallisella puolella, johon Eurooppa-linja valmistaa hyvin. Eurooppa-linjan oma opintosuunnitelma mahdollistaa myös opintomatkojen lisäksi muita hyödyllisiä asioita, kuten työharjoittelun ja yliopisto-opinnot.

Millaista opiskelu Eurooppa-linjalla on? Opiskelu Eurooppa-linjalla on erittäin mielenkiintoista, sillä monipuolinen kurssitarjotin tarjoaa mahdollisuuden syventää osaamista esimerkiksi yhteiskuntaopissa. On tietenkin selvää, että opiskelu teettää työtä, sillä Eurooppa-linjan kursseja kertyy jonkin verran. Kaikki kuitenkin vaivan arvoista!

Mitä muuta opintosuunnitelmiisi mahtui kuin Eurooppa-linjan kursseja?
Pitkälti lukujärjestys täyttyy Eurooppa-linjan kursseista, mutta niiden lisäksi suoritin aika monta musiikin kurssia.

Jäikö sinulle lukion ohella aikaa myös harrastuksiin ja rentoutumiseen? Kyllä jäi. Ei Eurooppa-linja estä harrastamista, vaikka opiskelu lukiossa onkin melko intensiivistä. Harrastukset ovat tärkeä osa elämää, ja opiskelu ei poissulje niitä.

Mikä Eurooppa-linjassa on mielestäsi parasta? Parasta linjalla on mahdollisuus painottaa opinnoissa omia mielenkiinnon kohteita. Opintomatkat, vierailut ja erilaiset projektit sekä tietenkin Eurooppa-linjan yhteishenki ovat elementtejä, jotka muodostavat lukioajasta ikimuistoisen kokemuksen, joka tarjoaa hyvän ponnahduslaudan aina kansainvälisille areenoille saakka!

Millainen paikka Rellu on opiskella? Rellu on lämminhenkinen, viihtyisä ja tasokas paikka opiskella. Yhteishenki ja niin kutsuttu "Rellulaisuus" yhdistää opiskelijoita. Rellussa on myös paljon muuta toimintaa itse opiskelun lisäksi - tylsäksi ei lukioaikasi tule jäämään!

Haastateltava Marii-Helen Masur, Eurooppa-linjan opiskelija

Miksi hait Eurooppa-linjalle? Hain Eurooppa-linjalle kiinnostuksestani maailmaa ja erilaisia ihmisiä kohtaan. Rakastan uuden oppimista, inspiroivia ihmisiä, kieliä ja minulle tärkeisiin asioihin vaikuttamista. Toivoin pääseväni viettämään lukioaikani motivoituneiden ja innostuneiden ihmisten ympäröimänä. Rellu ja Eurooppa-linja tuntuivat tähän kaikkeen juuri oikealta paikalta.

Millaista opiskelu Eurooppa-linjalla on? Eurooppa-linjalla opiskelu on ollut mielenkiintoista, monipuolista ja avartavaa. Erikoiskurssimme keskusteluineen ja projekteineen tuovat ihanaa vaihtelua intensiiviseen opiskeluarkeen ja peruspuurtamiseen, ja esimerkiksi uusien kielien opiskelu on ollut erittäin antoisaa.

Mitä muuta opintosuunnitelmiisi mahtuu kuin Eurooppa-linjan kursseja? Opintosuunnitelmaani mahtuu englannin ja ruotsin lisäksi kaksi muuta lyhyttä kieltä, pitkä matematiikka, biologiaa, maantietoa, yhteiskuntaoppia ja esimerkiksi tutorointia ja koulun ulkopuolinen johtamiskurssi.

Jääkö sinulle aikaa myös harrastuksiin ja rentoutumiseen? Ehdottomasti. Koen harrastukset yhtenä tärkeimpänä voimavaranani, enkä mistään hinnasta luopuisi niistä. Harrastukset tasapainottavat kouluarkea ja antavat energiaa jaksaa. Harrastuksille löytyy varmasti aikaa suunnitellessaan omaa ajankäyttöään ja päättämällä, ettei omista koko elämäänsä opiskelulle.

Mikä Eurooppa-linjassa on mielestäsi parasta? Ihmiset, uudet ystävät ja yhteishenki sekä luokallamme että kaikkien Eurooppa-linjalaisten kesken. Eurooppa-linjalaiselle ei ole mitään muottia. Olemme joukko hyvin erilaisia ja monista erilaisista asioista kiinnostuneita opiskelijoita. Meitä kuitenkin yhdistää innostus, kiinnostus ja halu oppia uutta toisistamme ja maailmasta.

Millainen paikka Rellu on opiskella? Rellussa on opiskeluun kannustava ilmapiiri. En pidä Rellua ollenkaan kilpailuhenkisenä, täällä vallitsee toisia tukeva ja tsemppaava kulttuuri. Jokainen kilpailee vain itsensä kanssa saavuttaakseen unelmansa. Rellussa autetaan toisia ja onnistutaan yhdessä.


Työnantajalle: Eurooppa-linjan työharjoittelu

Mikä työharjoittelu?
Eurooppa-linjan opintoihin lukeutuvan viikon mittaisen palkattoman työharjoittelun tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään sekä antaa kuvaa erilaisista työmahdollisuuksista ja aloista, minne lukion jälkeen suuntautua opiskelemaan.

Harjoittelun kesto ja aikataulu
Harjoittelun kesto on vähintään viikko (työpaikan viikkotuntimäärä), enimmäiskesto on opiskelijan ja harjoittelupaikan yhdessä sovittavissa. Harjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa siten, että viikon jakso täyttyy. Ennen harjoittelun alkua voi työnantaja valintansa mukaan antaa opiskelijalle ennakkotehtäviä työharjoitteluun liittyen.

Vastuukysymykset
Tampereen kaupunki on vakuuttanut lukion opiskelijat käytännön työharjoittelussa lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Vakuutus korvaa työharjoittelussa tapahtuneita työtapaturmia ja on voimassa kaikkialla maailmassa. Säädösten mukaisesti työnantajalla on isännänvastuu harjoittelijan työskentelyn osalta ja harjoittelijan ottava työnantaja huolehtii harkintansa ja käytäntöjensä mukaisesti kustannuksellaan muusta vakuutusturvasta.

Todistus harjoittelusta
Harjoittelua varten on koulun puolesta todistuspohja (linkki alla), jota työnantajaa pyydetään käyttämään ja toimittamaan se joko suoraan Eurooppa-linjan koordinaattorille sähköpostitse elina.oksanen[at]tampere.fi tai paperille tulostettuna.

Lisätietoa
Katso alla olevat tiedostot tai ota yhteys koordinaattoriin.