Siirry sisältöön

Eurooppa-linja

Eurooppa-linja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden painottaa opinnoissaan yhteiskuntaoppia ja kieliä. Tutkiva oppiminen, vierailevat asiantuntijat ja opintomatkat auttavat muodostamaan kokonaiskuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta, kansainvälisestä yhteistyöstä ja Euroopan unionin toiminnasta. Opintoihin sisältyy myös työharjoittelujakso. Lukioaikana suoritettavat yliopisto-opinnot auttavat tulevaisuuden suunnittelussa ja madaltavat kynnystä jatko-opintoihin.

Eurooppa-linja on sinulle, joka
- seuraat aikaasi
- haluat ehkä itsekin osallistua ja vaikuttaa
- haluat kehittää vuorovaikutustaitojasi
- haluat tutustua erilaisiin kulttuureihin
- haluat ymmärtää paremmin ympäröivää yhteiskuntaa
- haluat saada työelämäyhteyksiä jo lukioaikanasi.

MIKSI VALITA EUROOPPA-LINJA?

Eurooppa-linja on parasta, mitä yhteiskunnasta kiinnostunut lukiolainen voi tehdä. Sain linjalta suuntaa elämääni, työharjoittelun kautta paljon uusia kokemuksia sekä apua harjoittelupaikan saamisessa myöhemmin korkeakouluopinnoissani: Ulkoministeriön Brysselin-edustustoon hakiessani oli hakijoiden joukossa mm. EU-sivuaineen yliopistossa suorittaneita, mutta esimieheni katsoi Eurooppa-linjan jopa tätä vakuuttavammaksi meriitiksi.

Tuuli Vanhapelto, Eurooppa-linjan ensimmäinen työharjoittelustipendin saaja v. 2012

On tullut tehtyä asioita ja suoritettua kursseja, joita ei ilman Eurooppa-linjaa olisi tehnyt ja valinnut. On joutunut ulos omalta mukavuusalueelta, mikä on ollut hyvä juttu.

Olen saanut elämänikuisia ystäviä.

Tykkään haastaa itseäni ja siksi valitsin Eurooppa-linjan. Enkä ole katunut!

Muiden linjalaisten into tarttuu ja innostaa opiskelemaan sekä keskustelemaan.

Erotuin Eurooppa-linjan ansiosta hakijajoukosta ja sain paitsi työharjoittelupaikan niin samalla myös kesätyön.

Yliopisto-opinnoissa vahvistui ajatus tulevasta opiskelualasta, kun näki että se on oma juttu.

Eurooppa-linjan matkat ovat silmiä avaavia, ja matkoilla pääsee tutustumaan sellaisiin paikkoihin, jonne ei muuten pääsisi.

Eurooppa-linja on niin tiivis paketti, että sinne on helppo tulla vaihtovuoden jälkeenkin ja päästä mukaan porukkaan.

Yllä olevat kommentit keväällä 2017 linjalta valmistuneiden Eurooppa-linjalaisten näkemyksiä


Usein kysyttyä

Miten Eurooppa-linjan OPS muuttui syksyllä 2016 lukion opetussuunnitelmamuutoksen myötä?
Opetussuunnitelma pysyi rakenteeltaan samana eli pakolliset opinnot, omavalintaiset opinnot, kielet, yliopisto-opinnot ja työharjoittelu muodostavat Eurooppa-linjan opintokokonaisuuden. Yhteensä Eurooppa-linjan kurssimäärä on 15, joista viisi on pakollisia kursseja ja kymmenen omavalintaisia. Pakollisina kursseina jokainen suorittaa äidinkielen puhekurssin ja -diplomin sekä neljän kurssin yhteiskuntatieteellisen kokonaisuuden. Omavalintaiset kurssit valitaan talouden ja kestävän kehityksen, kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden sekä aktiivisen kansalaisen ja medialukutaidon alta.

Tuottaako Eurooppa-linja paljon lisätyötä?
Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia, joista pakollisia kursseja on 51 (pitkä matematiikka) tai 47 (lyhyt matematiikka). Eurooppa-linjan opintoja on 14 kurssia, joten vielä jää tilaa omavalintaisille kursseille. Eurooppa-linjan opiskelijat suorittavat yleensä noin 80-85 kurssia.

Eurooppa-linjaan kuuluvat yliopisto-opinnot voi suorittaa milloin omaan aikatauluun sopii. Monet suorittavat 1-2 yliopistokurssia tarvittavat viisi opintopistettä saadakseen, joista osa voi olla esim. verkkokursseina, jolloin voi itse valita sopivan opiskeluajankohdan.

Voiko Eurooppa-linjan keskeyttää?
Voi, mutta voidakseen siirtyä ns. tavalliselle puolelle oma sisäänpääsykeskiarvo pitää olla vähintään tavallisen puolen sisäänpääsykeskiarvo. Toisin sanoen, mikäli Eurooppa-linjalle on päässyt alhaisemmalla keskiarvolla, ei voi vaihtaa linjaa koulun sisällä.

Opiskelun kannalta on tarkoituksenmukaista harkita keskeyttämistä vasta, kun on pystynyt muodostamaan kokonaiskuvaa Eurooppa-linjalla opiskelusta - esim. vuoden tai kahden kuluttua opintojen aloittamisesta.

Voiko Eurooppa-linjalta lähteä vaihtoon?
Voi; vuosittain linjan opiskelijoita on vaihdossa eri puolilla maailmaa. Yleisin aika lähtöön on ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Käytännössä vaihdosta palaavalla vaihtuu ohjausryhmä yhtä vuositasoa alemmas, mutta Eurooppa-linjan opintoja voi jatkaa normaalisti eteenpäin.

Kuka maksaa Eurooppa-linjan matkat?
Opiskelijat tekevät joitakin rahankeruuprojekteja rahoittaakseen osan matkakustannuksista. Toisen lukuvuoden omavastuukustannus riippuu matkakohteesta, mutta on yleisimmin jotakin 50-70 euron väliltä, kolmannen vuoden matkaa varten opiskelijat maksavat noin 90€/opiskelija. Kaupunki maksaa osan matkakustannuksista.

Missä Eurooppa-linjan työharjoittelun voi suorittaa ja kuka paikan hankkii?
Eurooppa-linjan palkaton, minimissään viikon mittainen, työharjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa esimerkiksi kaupungin tai kunnan hallinnossa, maakunnan liitossa, sanomalehdessä tai kansalaisjärjestössä. Oleellista harjoittelupaikassa on, että sen linkittyy tavalla tai toisella vaikuttamiseen. Opiskelija hankkii itse oman harjoittelupaikkansa, tosin lisäohjeita ja vinkkejä saa opiskeluiden aikana Eurooppa-linjan koordinaattorilta.

Mistä saan lisätietoa Eurooppa-linjasta?

Helpoin keino on ottaa yhteyttä Eurooppa-linjan koordinaattoriin sähköpostilla elina.oksanen(at)tampere.fi. Kysy rohkeasti, mikäli jokin jää askarruttamaan!


Kuvia
Kokemuksia Eurooppa-linjalla opiskelusta

Haastateltavana keväällä 2017 Eurooppa-linjalta valmistunut Jesse Kosonen

Miksi hait Eurooppa-linjalle?
Hain Eurooppa-linjalle, sillä halusin painottaa opinnoissa nimenomaan yhteiskuntaoppia ja historiaa. Tulevaisuuden uratoiveet ovat yhteiskunnallisella puolella, johon Eurooppa-linja valmistaa hyvin. Eurooppa-linjan oma opintosuunnitelma mahdollistaa myös opintomatkojen lisäksi muita hyödyllisiä asioita, kuten työharjoittelun ja yliopisto-opinnot.

Millaista opiskelu Eurooppa-linjalla on?
Opiskelu Eurooppa-linjalla on erittäin mielenkiintoista, sillä monipuolinen kurssitarjotin tarjoaa mahdollisuuden syventää osaamista esimerkiksi yhteiskuntaopissa. On tietenkin selvää, että opiskelu teettää työtä, sillä Eurooppa-linjan kursseja kertyy jonkin verran. Kaikki kuitenkin vaivan arvoista!

Mitä muuta opintosuunnitelmiisi mahtui kuin Eurooppa-linjan kursseja?

Pitkälti lukujärjestys täyttyy Eurooppa-linjan kursseista, mutta niiden lisäksi suoritin aika monta musiikin kurssia.

Jäikö sinulle lukion ohella aikaa myös harrastuksiin ja rentoutumiseen?
Kyllä jäi. Ei Eurooppa-linja estä harrastamista, vaikka opiskelu lukiossa onkin melko intensiivistä. Harrastukset ovat tärkeä osa elämää, ja opiskelu ei poissulje niitä.

Mikä Eurooppa-linjassa on mielestäsi parasta?
Parasta linjalla on mahdollisuus painottaa opinnoissa omia mielenkiinnon kohteita. Opintomatkat, vierailut ja erilaiset projektit sekä tietenkin Eurooppa-linjan yhteishenki ovat elementtejä, jotka muodostavat lukioajasta ikimuistoisen kokemuksen, joka tarjoaa hyvän ponnahduslaudan aina kansainvälisille areenoille saakka!

Millainen paikka Rellu on opiskella?
Rellu on lämminhenkinen, viihtyisä ja tasokas paikka opiskella. Yhteishenki ja niin kutsuttu "Rellulaisuus" yhdistää opiskelijoita. Rellussa on myös paljon muuta toimintaa itse opiskelun lisäksi - tylsäksi ei lukioaikasi tule jäämään!

Haastateltavana Eetu Tuomisto, kolmannen vuoden Eurooppa-linjan opiskelija

Miksi hait Eurooppa-linjalle?
Hain Eurooppa-linjalle, koska tiesin haluavani Relluun ja Eurooppa-linjan kurssit, matkat ja varsinkin ryhmähenki kiinnostivat minua. En ole katunut valintaani.

Millaista opiskelu Eurooppa-linjalla on?
Opiskelu Eurooppa-linjalla ei paljon eroa normaalilinjasta, sillä suurin osa kursseista on yhteisiä normaalilinjan kanssa. Eurooppa-linjan omat kurssit tuovat vaihtelua normaaleihin, sillä ne ovat yleensä syvää pohdintaa yhteiskunnallisiin asioihin liittyen. Vaikka kurssi ei olisikaan yhteiskunnallista pohdintaa, tuntuu se silti paljon rennomalta pakollisiin kursseihin verrattuna. Tämä rentous ei kuitenkaan estä oppimasta asioita.

Mitä muuta opintosuunnitelmiisi mahtuu kuin Eurooppa-linjan kursseja?
Oma opintosuunnitelmani sisältää A-saksan, pitkän matematiikan, fysiikan, psykologian, yhteiskuntaopin ja filosofian. Tämän takia tosin joudun suorittamaan lukioni 3,5 vuodessa.

Jääkö sinulle aikaa myös harrastuksiin ja rentoutumiseen?
Opiskelu lukiossa on ollut välillä todella rankkaa, mutta oikeastaan koen harrastusten tuovan vastapainoa koulunkäynnille. Harrastan sulkapalloa, partiota ja steppi-tanssia, jotka vievät paljon aikaani viikosta, mutta olen onnistunut varaamaan aikaa myös ystävilleni.

Mikä Eurooppa-linjassa on mielestäsi parasta?
Eurooppa-linjassa on parasta sen omat kurssit, joista kaikille ei normilinjalaisilla ole edes asiaa. Eurooppalinjan ryhmähenki on käytännössä aina muita luokkia korkeampi, sillä olemme enemmän tekemisissä keskenämme kuin muut luokat. Valitettavasti tästä ryhmähengestä ei pääse aina nauttimaan, jos omia luokkalaisia ei osu omalle kurssille.

Millainen paikka Rellu on opiskella?
Rellu on loistava opiskelupaikka, sillä täällä on rento ilmapiiri ja asiantuntevat opettajat. Yleensä kaikkia rellulaisia nimitetään "hikeiksi", mutta suurin osa rellulaisista ovat ihan normaaleja opiskelijoita, joiden ajattelukapasiteetti on hieman keskivertoa ylempänä. Opettajien erinomaisuuden lisäksi pidän itse henkilökohtaisesti myös Rellun sisätiloista (esimerkiksi toisen kerroksen aula pehmeine tuolineen ja shakkilautoineen on hieno paikka).


Työnantajalle: Eurooppa-linjan työharjoittelu

Mikä työharjoittelu?
Eurooppa-linjan opintoihin lukeutuvan viikon mittaisen palkattoman työharjoittelun tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään sekä antaa kuvaa erilaisista työmahdollisuuksista ja aloista, minne lukion jälkeen suuntautua opiskelemaan.

Harjoittelun kesto ja aikataulu
Harjoittelun kesto on vähintään viikko (työpaikan viikkotuntimäärä), enimmäiskesto on opiskelijan ja harjoittelupaikan yhdessä sovittavissa. Harjoittelu suoritetaan koulun loma-aikana yhdessä tai useammassa osassa siten, että viikon jakso täyttyy. Ennen harjoittelun alkua voi työnantaja valintansa mukaan antaa opiskelijalle ennakkotehtäviä työharjoitteluun liittyen.

Vastuukysymykset
Tampereen kaupunki on vakuuttanut lukion opiskelijat käytännön työharjoittelussa lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Vakuutus korvaa työharjoittelussa tapahtuneita työtapaturmia ja on voimassa kaikkialla maailmassa. Säädösten mukaisesti työnantajalla on isännänvastuu harjoittelijan työskentelyn osalta ja harjoittelijan ottava työnantaja huolehtii harkintansa ja käytäntöjensä mukaisesti kustannuksellaan muusta vakuutusturvasta.

Todistus harjoittelusta
Harjoittelua varten on koulun puolesta todistuspohja (linkki alla), jota työnantajaa pyydetään käyttämään ja toimittamaan se joko suoraan Eurooppa-linjan koordinaattorille sähköpostitse elina.oksanen[at]tampere.fi tai paperille tulostettuna.

Lisätietoa
Katso alla olevat tiedostot tai ota yhteys koordinaattoriin.