Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2017-2018

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2017-2018

Lokakuun lopussa saimme iloisia uutisia. Keväästä 2017 jatkunut odottaminen päättyi vihdoinkin ja Tampereen klassillisen lukion luonnontiedelinja sai 1.8.2018 alkaen opetus-ja kulttuuriministeriön myöntämän valtakunnallisen erityisen tehtävän aseman. Lukiomme tekemä pitkä ja määrätietoinen työ palkittiin.

Valtakunnallisen erityisen koulutustehtävän saamisen kriteereissä kiinnitettiin huomiota seuraaviin osa-alueisiin: matemaattisluonnontieteellisten aineiden korkeatasoinen opetus ja opetussuunnitelman kehittäminen, henkilöstön erityinen osaaminen, aktiivinen itsensä ja opetuksen kehittäminen, korkeakouluyhteistyö sekä alueellinen vaikuttavuus. Lisäksi otettiin huomioon koulutuksen järjestäjän sitoutuminen ja hakijamäärät.

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen julkaisussa 26:2017 Clasua arvioitiin seuraavasti.

"Tampereen klassillisella lukiolla on todettu olevan erinomaiset edellytykset suoriutua tehtävästä: Lukiolla on alueellisesti merkittävä vaikutus, ja luonnontiedepainotteista opetusta on annettu jo aikaisemmin Tampereen kaupungin tuella. Ensisijaisia hakijoita on paljon enemmän kuin aloituspaikkoja. Erittäin hyvät tulokset opiskelijoiden kouluttamisessa yliopisto-opintoihin."

Opiskelijan kannalta päätöksessä tärkeintä on se, että hän voi jatkossa niin halutessaan korvata luonnontiedekursseilla joitakin valtakunnallisia pakollisia kursseja. Näin opintoihin tulee tarvittavaa väljyyttä ja keskittyminen itse luonnontieteisiin helpottuu. Lisäksi valtakunnallisen erityisen tehtävän asema varmistaa meille jatkossa riittävän resurssin toteuttaa korkeatasoista opetusta.

100-vuotiasta Suomea juhlittiin koulullamme itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla monin tavoin. Kaikki opiskelijat kävivät tutustumassa Tuomiokirkon historiaan ja kirkossa oleviin maalauksiin. Auditoriumissa järjestettiin Suomi 100 soi Clasussa -konsertteja. Itsenäisyysjuhlaa edeltävänä päivänä pukeuduimme juhlavasti juhla-lounasta varten. Näkyipä joillakin oppilailla ja opettajilla kansallispukujakin. Tampereen klassikot ry järjesti korkeatasoisen Studia Generalia -luentosarjan, jonka ohjelmaa on esitelty tarkemmin tästä vuosikertomuksessa. Suuret kiitokset luentosarjan suunnittelusta ja järjestelyistä kuuluvat emeritus-lehtori Pasi Takalalle.

Syksyllä järjestettiin 2. ja 3. vuoden opiskelijoille Sapere-Aude-tietokilpailu. Jokaisesta ohjausryhmästä kerättiin neljän hengen joukkue, ja kysymyksiä oli jokaisesta oppiaineesta. Parhaat joukkueet palkittiin. Tavoitteena oli testata opiskelijoiden yleissivistystä leikkimielisellä kilpailulla. Vaikka nykylukio mahdollistaa opiskelijoille keskittymisen tiettyihin aineisiin, on yleissivistyksen jakaminen edelleenkin yksi lukion tärkeimmistä tehtävistä.

Kun opiskelijat palasivat joululomalta takaisin opintojensa pariin, aiheuttivat yhdysrakennuksessa kuuluvat kummalliset äänet suurta ihmetystä.

Tampereen Klassillinen lukio oli saanut uuden ääniteoksen tiloihinsa. Tampereen taidemuseo oli tilannut Jarno Vesalalta kaksiosaisen teoksen Toisaalta. Teoksen virallinen julkistamistilaisuus pidettiin helmikuussa. Tilaisuuteen liittyvä tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan tässä vuosikertomuksessa.

Lukiomme oppilaat menestyivät jälleen erinomaisesti erilaisissa kilpailuissa. Tyttöjen lentopallo- ja salibandyjoukkueet saivat hopeaa lukioiden välisissä kilpailussa.

Kasper Koski sai valtakunnallisen fysiikkakilpailun perussarjan 1. palkinnon ja sijoittui toiseksi Helsingin yliopiston kielitieteen olympialaisissa. Jaakko Sirén sai 1. palkinnon valtakunnallisen kemiakilpailun perussarjassa. Fysiikkakilpailussa hän sijoittui 3. sijalle. Thao Mi Rintala voitti Itävalta-yhdistyksen saksankielisen valtakunnallisen kirjoituskilpailun. Vastaavasti Janet Li voitti Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton järjestämän englannin kielen kirjoituskilpailun.

Kirjoituskilpailun tuomaristo palkitsee parhaiden kirjoittajien lisäksi myös ansioituneen englanninopettajan. "The English Teacher of the Year Award" -tunnustus myönnetiin tällä kertaa lukiomme englannin kielen lehtori Annukka Suoniolle. Palkinnot jaettiin Yhdysvaltojen Helsingin suurlähetystössä toukokuussa.

Kansainvälisyys on yksi lukiomme neljästä painopistealueesta, mikä näkyi vahvasti lukuvuoden aikana. Keväällä lukiossamme kävi vieraina opiskelijaryhmiä ystävyyskouluista Italiasta ja Saksasta. Vastavuoroisesti clasulaisia vieraili ystävyyskouluissa Italiassa, Saksassa ja Tsekeissä. Lisäksi leirikoulumatkoja järjestettiin Tukholmaan ja Pietariin.

Lukiostamme jäi lukuvuoden aikana eläkkeelle äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Pirkko Turunen ja historian ja yhteiskuntaopin lehtori Kari Talikainen. Suuret kiitokset teille kuluneista vuosista. Me kaikki toivotamme teille oikein mukavia eläkepäiviä.

Ensi syksynä digitaalisten ylioppilaskokeiden joukkoon liittyvät äidinkieli, fysiikka ja kemia. Matematiikan vuoro tulee puolestaan keväällä 2019. Haasteena ensi lukuvuonna ovat ylioppilaskokeiden käytännön järjestelyt, kun kokeita joudutaan pitämään yhä useammassa tilassa. Mahdollinen Auditoriumin käyttöönottaminen digitaalisissa kokeissa helpottaisi tilannetta huomattavasti. Onneksi tekniikka on toiminut erinomaisesti, joten tältäkin osin voimme mennä luottavaisin mielin kohti kesälaitumia.

Oikein hyvää kesää teille kaikille

Kari Hanninen

Rehtori