Luvat ja ilmoitukset
Tapahtumaan tarvittavien lupien ja viranomaisilmoitusten määrä riippuu tapahtuman luonteesta ja koosta, mutta suurimmalle osalle tapahtumista pakollisia ovat ainakin tapahtumapaikan haltijan lupa (Tampereen kaupungin omistamilla alueilla maankäyttölupa tai Tampereen kaupungin katualueilla katulupa) ja poliisille tehtävä ilmoitus yleisötilaisuudesta.
Lupien hakeminen ja viranomaisilmoitusten tekeminen on tapahtuman järjestäjän vastuulla. Tapahtumajärjestäjä vastaa myös siitä, että alihankkijoiden, esimerkiksi ruokamyyjien, luvat ovat kunnossa. Ilman tarvittavia lupia tapahtumaa ei saa järjestää, ja lupien puuttuessa poliisilla on oikeus keskeyttää tapahtuma. Kun luvat ja ilmoitukset ovat kunnossa, on onnettomuuden tai muun epäonnistumisen sattuessa tapahtumajärjestäjän selusta paremmin turvattu. Huomaa, että lupiin ja ilmoituksin liittyvät käytännöt muuttuvat toisinaan, joten uusin tilanne kannattaa aina tarkistaa suoraan luvan myöntävältä viranomaiselta. Tapahtumapalvelut neuvoo myös lupa-asioissa.
Tavallisimmat yleisötapahtumia koskevat luvat:
- Ilmoitus yleisötilaisuudesta
- Maankäyttö- ja katulupa sekä lupa tapahtuman järjestämiseen valtion tiealueilla
- Yleisimmät tapahtuman turvallisuuteen liittyvät luvat (turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, turvallisuusasiakirja)
- Jätehuoltosuunnitelma
- Musiikin soittaminen, meluilmoitus ja meluntorjunta
- Elintarvike-, anniskelu- ja tupakkatuotteidenmyyntiluvat
- Eri tahojen tiedottaminen tapahtumasta
Muut yleisötapahtumia koskevat luvat:
- Tilapäiset leirintäalueet ja majoitustilat
- Lupa sijoittaa teiden ja katujen varsille tapahtumaopasteita
- Ilotulitukset ja laserlaitteet yleisötilaisuuksissa
- Katukuvauslupa (tv-kuvaukset tai vastaavat)
- Luvat tapahtumille, joissa kilpaillaan tai harjoitellaan moottorikulkuneuvoilla
- Ilmoitus yleisestä kokouksesta (=mielenosoitus)
- Tavara-arpajaislupa
Ilmoitus yleisötilaisuudesta
"Mitä aikaisemmin toimitat ilmoituksen, sitä parempi. Esimerkiksi kesäaikaan käsittely saattaa ruuhkautua." – Sisä-Suomen Poliisilaitos
Milloin ilmoitusta ei tarvita?
Pienet yleisötilaisuudet, joissa on vähän osallistujia ja jotka tilaisuuden luonteen tai järjestämispaikan takia eivät edellytä toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai erityisiä liikennejärjestelyjä, eivät edellytä ilmoitusta. Kyse voi olla sekä sisä- että ulkotiloissa järjestettävistä tilaisuuksista (mm. säännölliset elokuva-, teatteri-, ja oopperanäytökset sekä konsertit, joihin ei ole tarpeen asettaa järjestyksenvalvojia). Jos olet epävarma ilmoituksen tekemisestä, tarkista asia poliisin lupayksiköstä.
Ulkoinen linkkiIlmoitus yleisötilaisuudesta (lisätietoa ja linkit lomakkeisiin poliisin sivuilla)
Maankäyttölupa
Kun ryhdyt suunnittelemaan tapahtumaa, selvitä aina ensin Tampereen suunnittelukalenterista ja maanomistajalta muut samanaikaiset tapahtumat!
Luvan saajan on sovittava erikseen kaupungin eri yksiköiden kanssa tapahtumaan mahdollisesti liittyvistä toimenpiteistä ja kustannuksista. Tapahtumajärjestäjältä voidaan periä erikseen määriteltävä takuusumma mahdollisten jälkisiivouskulujen kattamiseksi. Ongelmitta sujuneen tapahtuman jälkeen takuusumma palautetaan.
Jos tapahtuma kestää yli 7 vuorokautta, on tapahtuman kalusteille (teltat, aidat ja muut näkyvät kalusteet), pyydettävä kaupungin hyväksyntä. Hyväksyntä anotaan maankäyttöluvan yhteydessä Tilaomaisuuden hallinnalta, ja arvioinnin kalusteista tekee Tampereen kaupungin kaupunkikuva-arkkitehti.
Jos olet järjestämässä tapahtumaa ravintolaan tai muuhun tapahtumatilaan, jossa on pysyvä henkilökunta, edellä mainittuja lupia ei tarvita. Ravintolan henkilökunta hoitaa järjestelyt.
Pysäköintisakkojen välttämiseksi maankäyttöluvassa kannattaa erikseen määritellä myös tapahtuma-alueelle pysäköitävä, tapahtuman toteutukselle välttämätön ajoneuvokalusto mukaan lukien huoltoajot; Tilaomaisuuden hallinta välittää kopion luvasta Pysäköinninvalvonnalle.
Vuokrattavalle alueelle sijoitettavista anniskelupaikoista Tampereen kaupunki veloittaa asiakaspaikkakohtaisen lisämaksun.
Maankäyttöluvan hakemisen aikataulu riippuu halutusta paikasta, ajankohdasta ja tapahtuman luonteesta. Vähemmän kiireisinä aikoina ja paikkoina saattaa riittää noin 1 – 3 kk, mutta toisinaan on syytä varata paikka jopa 24 – 36 kk ennen tapahtumaa.
Ulkoinen linkkiKaupungin maankäyttölupahakemus, kaupungin Tilaomaisuuden hallinta (sähköinen lomake)
Maanomistajan luvat kaupunkitilan käyttöön
Katulupa
Katulupahakemuksen liitteenä on toimitettava suunnitelma tilapäisistä liikennejärjestelyistä. Liikennejärjestelyjen sujuvuudesta vastaa tapahtumajärjestäjä ja tämän velvollisuutena on järjestää tapahtumapaikalle liikenteenohjaajia ja tarvittavat liikennemerkit.
Jos suljettavalla kadulla kulkee bussireitti, on tapahtumajärjestäjän sovittava Tampereen kaupungin joukkoliikenteen kanssa tilapäisistä reiteistä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Linja-autoreittien kannalta kaikkia katuja ei voi sulkea, vaan avoimeksi on aina jätettävä Hämeenpuisto, Itsenäisyydenkatu, Rautatienkatu, Satakunnankatu ja Ratinansilta. Joidenkin katujen sulkeminen voi lisäksi olla mahdotonta pelastusliikenteen vuoksi.
Hyväksytty suunnitelma tilapäisistä liikennejärjestelyistä on toimitettava myös poliisille ja pelastusviranomaiselle. Suunnitelma kuuluu yleisötilaisuusilmoituksen liitteisiin. Kadun sulkemisesta on toivottavaa tiedottaa myös lähialueen asukkaita, joihin kadun sulkemisella voi olettaa olevan vaikutuksia. Tiedottaminen voidaan toteuttaa esimerkiksi jakamalla lähitaloihin tiedote asiasta ja tiedottamalla suljettavan osuuden läheisyydessä jo etukäteen sulkemisesta. Tiedotteisiin on merkittävä tapahtumajärjestäjän nimi ja yhteystiedot mahdollisten yhteydenottojen varalle ja ajankohta, jolloin toiminnalla katsotaan olevan vaikutuksia asukkaille tai kadun käyttäjille.
Katuluvat
Linkit lomakkeisiin ja ohjeisiin, kaupungin Katutilavalvonta
Lupa järjestää tapahtuma valtion ylläpitämällä tiealueella
Ulkoinen linkkiTapahtuman liikennejärjestelyt (ELY-keskus)
Turvallisuus- ja pelastussuunnitelma
Kaikista sellaisista tapahtumista, joista pitää tehdä poliisille ilmoitus yleisötilaisuudesta, pitää myös toimittaa poliisille turvallisuussuunnitelma. Pääsääntöisesti samoista tapahtumista täytyy tai on syytä toimittaa myös pelastuslaitokselle pelastussuunnitelma. (Katso tarkemmin alla.)
Suunnitelmat voi myös yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi, kunhan siinä on huomioitu kummankin viranomaisen vaatimukset. Hyvin tehty turvallisuus- ja pelastussuunnitelma toimii myös tapahtumajärjestäjän muistilistana, joka auttaa turvallisuuteen liittyvien asioiden läpikäyntiä.
Jos tapahtumassa on tapahtumajärjestäjän lisäksi ulkopuolisia toimijoita, on niidenkin turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat sisällytettävä koko tapahtumaa koskeviin suunnitelmiin. Vaikka jonkin tapahtuman palvelun tai toiminnon (esimerkiksi ilotulitus) tuottaisikin jokin ulkopuolinen taho, on tapahtumajärjestäjä vastuussa myös tämän toiminnan turvallisuudesta.
Turvallisuussuunnitelma
Tapahtuman turvallisuudesta on tehtävä suunnitelma, joka sisältää selvityksen tapahtuman luonteesta, tapahtuman riskeistä ja niiden ennakoinnista, järjestyksenpidosta tapahtuma-alueella sekä tapahtuman turvallisuudesta vastaavien henkilöiden yhteystiedot. Turvallisuussuunnitelma toimitetaan poliisille yleisötilaisuusilmoituksen liitteenä.
Vaikka poliisi ei vaatisikaan yleisötilaisuusilmoitusta, on tapahtumajärjestäjän kuitenkin mietittävä tapahtuman turvallisuutta, sillä pienessäkin tapahtumassa voi sattua tapaturmia.
Lisätietoa tapahtuman turvallisuussuunnittelusta tapahtumajärjestäjän oppaan tapahtuman toteutus -osiossa.
Pelastussuunnitelma
Pelastussuunnitelma on toimitettava viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtuman alkua Pirkanmaan pelastuslaitokselle ([email protected]) Pelastussuunnitelman on sisällettävä kattava kuvaus tapahtuman riskeistä ja niihin liittyvistä pelastustoimista, toimintaohjeista ja yhteyshenkilöistä. Suuriin tapahtumiin on nimettävä erillinen turvallisuuspäällikkö.
Jos tapahtuma järjestetään tilassa, johon on laadittu oma pelastussuunnitelma, mutta se ei huomioi kyseistä tapahtumaa, tulee tapahtumajärjestäjän laatia oma pelastussuunnitelma. Tapahtuman pelastussuunnitelmaan voidaan sisällyttää jo olemassa oleva suunnitelma.
Pelastussuunnitelman osaksi voidaan laatia myös erillinen ensiapusuunnitelma; tämä on olennaista erityisesti suurien ja riskejä sisältävien tapahtumien kohdalla. Suunnitelman laatii tapahtuman turvallisuuspäällikkö yhteistyössä sairaanhoitopiirin ensihoitohenkilökunnan kanssa. Jos tapahtumassa on ilotulitus tai jokin muu erillistä pelastussuunnitelmaa vaativa ohjelmanumero, on sen pelastussuunnitelma toimitettava erikseen tai sisällytettävä päätapahtuman pelastussuunnitelmaan.
Jos tapahtumapaikka sijaitsee veden äärellä, on huolehdittava myös vesipelastuksesta. Toiminnan taso ja resurssit määritellään yhteistyössä pelastusviranomaisten kanssa. Pelastusyksikölle on järjestettävä esteetön pääsy riskialueille. Myös järjestyksenvalvojia voidaan käyttää vartioimaan riskialueita.
Pelastussuunnitelman laatimisen lisäksi on tapahtumajärjestäjän huolehdittava myös sen jalkauttamisesta tapahtuman toimijoiden, henkilöstön ja talkoolaisten piiriin. Suunnitelma pitää käydä läpi henkilöstön koulutus- tai infotilaisuudessa.
"Hälytysajoneuvoille tulee varata riittävät kulku- ja toimintatilat tapahtuma-alueella." – Pirkanmaan Pelastuslaitos
Pelastussuunnitelma on laadittava, jos:
- yleisömäärä on yli 200 tai
- tapahtumassa käytetään avotulta tai tehosteita tai
- poistumisjärjestelyt poikkeavat normaaleista tai
- tapahtuman luonne aiheuttaa vaaraa
(Pelastuslaki 379/2011, 16§)
Turvallisuus- ja pelastussuunnitelma sisältää:
- Tapahtuman kuvaus
- Alueen kuvaus ja kartta
- Tapahtuman rakenteet
- Riskien arviointi
- Ennaltaehkäisevät toimet (poistumistiet, alkusammutuskalusto, opastus)
- Toimintaohjeet
- Järjestyksenvalvontasuunnitelma
- Liikennesuunnitelma
- Tapahtumajärjestäjän ja turvallisuudesta vastaavan yhteystiedot
Ulkoinen linkkiSuurten yleisötilaisuuksien pelastussuunnittelu (Pirkanmaan pelastuslaitos)
Ulkoinen linkkiPalotarkastus (Pirkanmaan pelastuslaitos)
Ulkoinen linkkiSuurten yleisötilaisuuksien turvallisuusopas (Keski-Uudenmaan pelastuslaitos)
Turvallisuusasiakirja
Tapahtumasta tulee laatia kuluttajaturvallisuuslain mukainen turvallisuusasiakirja, jos tapahtumasta voi aiheutua eritystä vaaraa yleisölle tai sivullisille. Esimerkiksi tapahtumista, joissa on suuri yleisömäärä, jotka järjestetään uimarannan tai muun vesialueen välittömässä läheisyydessä tai joissa yleisö voi osallistua itse erilaisiin aktiviteetteihin, pitää laatia turvallisuusasiakirja. Tapatuman järjestäjän pitää pyytää turvallisuusasiakirjat myös niistä alihankkijoiden toteuttamista ohjelmapalveluista, joita tarjotaan asiakkaille tapahtuman osana. Esimerkiksi ponitalutuksesta ja muista ratsastuspalveluista, pomppulinnoista, tatuointipalveluista, benji-hypyistä ja kiipeilypalveluista pitää laatia erillinen turvallisuusasiakirja.
Turvallisuusasiakirja pitää laatia hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Turvallisuusasiakirjan voi yhdistää esimerkiksi pelastussuunnitelmaan, kunhan siinä riittävästi huomioidaan kuluttajaturvallisuuden näkökulma ja turvallisuusasiakirjalta vaaditut asiat, esimerkiksi
- kuvaus asiakkaisiin tai sivullisiin kohdistuvista vaaroista ja toimenpiteistä vaarojen poistamiseksi
- turvallisuuden kannalta tärkeiden tietojen antaminen kävijöille ja tarvittaessa sivullisille (esim. tapahtumassa sallitut ja kielletyt asiat sekä muut turvallisuusohjeet yleisölle)
- tapahtuman onnettomuuskirjanpito
- käytännöt vakavien tapaturmien ja läheltä piti -tilanteiden ilmoittamisesta Tukesiin.
Turvallisuusasiakirjaa ei tarvitse toimittaa etukäteen Tukesiin. Tapahtuman vakavista tapaturmista ja läheltä piti -tilanteista pitää tehdä ilmoitus Tukesiin.
Ulkoinen linkkiLisätietoja Tukesin sivuilla www.tukes.fi
Jätehuoltosuunnitelma
Tapahtuman järjestäjä on päävastuussa tapahtuman jätehuollon järjestämisestä ja roskaantuneiden alueiden jälkisiivouksesta.
Erillinen jätehuoltosuunnitelma vaaditaan suuremmilta yleisötilaisuuksilta, etenkin jos niissä on tarjolla ruokaa tai juomaa. Suunnitelmaa voidaan edellyttää myös muissa ehdoissa tai viranomainen voi erikseen pyytää sitä. Suunnitelma on hyväksytettävä Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksiköllä vähintään 30 vuorokautta ennen tapahtuman alkua.
Vaikka jätehuoltosuunnitelmaa ei tapahtuman luonteen takia tarvitsisikaan hyväksyttää, on suunnitelma silti hyvä tehdä, sillä yksikään tapahtuma ei ole roskaton. Tapahtumajärjestäjän kannattaa tehdä oma muistio siitä, millaisia roskia tapahtumasta syntyy, miten niiden syntyä voidaan ehkäistä ja miten jätehuolto tapahtumassa syntyvien jätteiden osalta järjestetään.
Jätehuoltosuunnitelmasta on käytävä ilmi mm. seuraavat asiat:
- Arvio tapahtuman kävijämäärästä sekä muodostuvista jätemääristä (kg tai t) jätelajeittain (esim. sekajäte, kartonki/pahvi, biojäte, metalli, lasi)
- Jätteen keräysastioiden määrä ja sijoittuminen jätelajeittain kartalle merkittynä
- Jätteiden lajitteluohjeet jätepisteille
- Jäteastioiden tyhjennystiheys (monipäiväiset tapahtumat)
- Jätteen kuljetusyhtiö
- Tapahtuma-alueen ja sen lähiympäristön puhtaanapito tapahtuman aikana
- Tapahtuma-alueen ja sen lähiympäristön loppusiivouksen järjestäminen
- Tilaisuudesta vastaavan yhteystiedot, puhelinnumero, josta tavoittaa myös tapahtuman aikana
Tapahtumien jätehuoltoa määrittelevät kunnalliset jätehuoltomääräykset. Jos tapahtumassa syntyy jätettä yli 50 kg, jätteestä on suositeltavaa erotella ainakin pahvi ja biojäte. Jos energiajätteeksi soveltuvia jätteitä syntyy yli 50 kg, nekin on syytä lajitella.
Jätelaki määrittelee jätteen käsittelylle etusijajärjestyksen. Ensisijaisesti jätteen määrää on pyrittävä minimoimaan, toissijaisesti on syntynyt jäte pyrittävä uusiokäyttämään, kierrättämään tai hyödyntämään muulla tavalla. Jos kierrättämätöntä jätettä kuitenkin syntyy, on sen loppukäsittelystä huolehdittava.
Ulkoinen linkkiYleisötapahtuman jätehuollon sähköinen lomake https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/14744/lomake.html
Ulkoinen linkkiOhje: Suurten yleisötilaisuuksien hygieeniset järjestelyt ja jätehuolto https://www.valvira.fi/-/suurten-yleisotilaisuuksien-hygieeniset-jarjestelyt-ja-jatehuolto
Meluilmoitus
Meluilmoituksesta tehtävä päätös on maksullinen. Melupäätöksessä määrätään mm. tiedottamisesta, toiminnan aikarajoista, meluraja-arvoista ja melumittauksista, jotka tapahtumajärjestäjän on tilattava ulkopuoliselta asiantuntijalta ja kustannettava. Jos suunnittelet yöaikaista (klo 22-24) tapahtumaa ensimmäistä kertaa, ota yhteys ympäristönsuojeluyksikköön jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa, niin vältyt yllätyksiltä. Klo 24 jälkeen ei äänentoistolle ulkoalueilla lähtökohtaisesti myönnetä lupaa.
Muista varata melumittaus ajoissa; kesäviikonloppuina asiantuntevaa mittaajaa voi olla hankalaa saada lyhyellä varoitusajalla.
Meluilmoituksen ohjeet ja lomake
Milloin ilmoitusta ei tarvita
Useimmilta klo 7–22 järjestettäviltä tapahtumilta ei edellytetä meluilmoituksen tekoa. Moottoriurheilukilpailusta tai lentonäytöksestä (yli 10 nousua ja laskua) on meluilmoitus kuitenkin tehtävä aina.
Meluntorjunnasta ja riittävästä tiedottamisesta naapurustolle on huolehdittava aina.
Meluntorjunta
Kaikista melua tai muuta häiriötä aiheuttavista tapahtumista on tiedotettava etukäteen lähialueen asukkaita ja muita häiriintyviä kohteita, ja tapahtumajärjestäjän on huomioitava melulle erityisen herkät kohteet, kuten hoitolaitokset, koulut ja kirkot. Äänentoiston pidempiaikainen käyttö erityisen herkkien kohteiden lähellä on kielletty.
Melun leviämistä tapahtuma-alueen ulkopuolelle on estettävä esimerkiksi kiinteitä rakenteita tai maaston muotoja hyödyntämällä. Lisäksi äänentoisto on pidettävä kohtuullisella tasolla ja kaiuttimet suunnattava niin, ettei melu leviä tarpeettomasti.
Ympäristönsuojelu- ja jätehuoltomääräykset
Musiikinkäyttölupa
Ulkoinen linkkiTeoston ja Gramexin yhteinen musiikinkäyttölupa eli Tapahtumalupa https://www.teosto.fi/kayttajat/tarvitsenko-luvan/tapahtumat-festivaalit-konsertit-muut
Ulkoinen linkkiSähköinen tapahtumalupapalvelu (Teosto) https://extranet.teosto.fi/web/faces/eventLicense.jsp
Ulkoinen linkkiLisätietoa tekijänoikeuksista https://tekijanoikeus.fi/
Elintarvikkeiden myynnin ja tarjoilun luvat
Liikkuvan elintarvikehuoneiston käyttöönotosta tehdään kertaluonteinen ilmoitus sen kunnan viranomaiselle, jonka alueella toiminta aloitetaan. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai oleellisen muutoksen tekemistä jo toiminnassa olevaan elintarvikehuoneistoon.
Jos liikkuva elintarvikehuoneisto on hyväksytty tai ilmoitettu viranomaiselle, tapahtuman järjestäjän tulee varmistaa, että liikkuvasta elintarvikehuoneistosta tiedotetaan niiden kuntien viranomaisille, joiden alueella toimintaa harjoitetaan. Tampereella valvontaviranomainen on Tampereen kaupungin Elintarvikevalvonta. Ilmoitus on tehtävä vähintään neljä päivää ennen toiminnan aloittamista.
Pienimuotoisesta toiminnasta, esimerkiksi yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäisestä elintarvikkeiden myynnistä tai tarjoilusta, ei ilmoitusta vaadita.
Juomaveden ja ruoanvalmistukseen, astioiden pesuun, siivoukseen ja puhdistukseen käytettävän veden tulee täyttää talousveden laatuvaatimukset. Mikäli vesi tuodaan tapahtumaan esim. tankkiautoilla, on tapahtumajärjestäjän velvollisuus varmistua veden laadusta ja sen soveltuvuudesta käyttötarkoitukseen.
Tapahtuman järjestäjän tulee varmistaa, että toimijat, jotka maahantuovat eläinperäisiä elintarvikkeita (kuten juustoja ja lihajalosteita), tekevät kirjallisen ilmoituksen ensisaapumistoiminnastaan Eviraan. Ilmoitus tulee tehdä vähintään 14 vrk ennen toiminnan aloittamista.
Lemmikkieläinten tuominen tapahtuma-alueelle on sallittua, ellei tapahtuman järjestäjä ole sitä erikseen kieltänyt. Järjestyslaki kuitenkin kieltää eläinten tuonnin toriaikana torialueelle. Edellä mainituista riippumatta näkövammaisten opaskoirat, liikuntavammaisten avustajakoirat sekä kuulovammaisten kuulokoirat saa tuoda kaikkiin niihin elintarvikehuoneistoihin ja niiden osiin, joihin asiakkailla on pääsy.
Tapahtuman järjestäjä on aina vastuussa tapahtumansa sisällä tuotettavasta toiminnasta.
Liikkuvat elintarvikehuoneistot: ohjeet ja lomakkeet
Elintarvikehuoneistot: ohjeet ja lomakkeet
Omavalvonta ja omavalvontasuunnitelma
Anniskelulupa ja -ilmoitus
Tilapäinen anniskelulupa voidaan myöntää sellaisen tilaisuuden ajaksi, jonka kesto on selvästi etukäteen määritelty, ja se myönnetään enintään yhden kuukauden ajaksi. Anniskeluluvat myöntää Aluehallintoviranomainen eli Tampereella Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto. Hakemuksen käsittelyyn on varattava aikaa noin 1-2 kuukautta. Tilapäisiä lupia myönnettäessä kiinnitetään erityistä huomiota tilaisuuden luonteeseen ja laajuuteen sekä anniskelujärjestelyihin ja hakijan edellytyksin hoitaa anniskelun valvonta ja järjestyksenpito tilaisuudessa.
Lupa voidaan jättää myöntämättä tai lupaa rajoittaa silloin, kun anniskelulupaa haetaan urheilutapahtumaan tai tilaisuuteen, joka on luonteeltaan perhetapahtuma tai johon muuten osallistuu runsaasti lapsia ja nuoria. Tilapäinen anniskelulupa voidaan myöntää vain erityisistä syistä, esimerkiksi jos alueella olevien anniskeluravintoloiden kapasiteetti ei riitä anniskelun hoitamiseen.
Mikäli tapahtuma-alue on ennakkoon hyväksytty anniskelualueeksi, anniskeluluvan omaava toimija voi anniskella alueella Aluehallintoviranomaiselle tehtävällä ilmoituksella. Ilmoitus tehdään viimeistään kolme päivää ennen anniskelun alkua. Alueen hyväksyntää anniskelualueeksi voi hakea alueen omistaja tai haltija. Tapahtumajärjestäjä voi tältä tiedustella, onko aluetta ennakkohyväksytty.
Entiset A-, B- ja C-luvat ovat poistuneet sekä osa henkilöstölle asetetuista kriteereistä on muuttunut. Nykyään anniskelualueella työvuorossa on oltava täysi-ikäinen vastuuhenkilö, jolle ei aseteta pätevyysvaatimuksia.
Ulkoinen linkkiLisätietoja tapahtuman anniskelusta (Aluehallintovirasto) https://www.avi.fi/web/avi/alkoholi
Tupakkatuotteiden myyntilupa
Tupakkatuotteiden myynti on luvanvaraista. Myyntilupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta. Tupakkatuotteiden vähittäismyyntiä ei saa aloittaa ennen kuin myyntilupa on myönnetty. Lupa on myyjä- ja myyntipaikkakohtainen. Luvan käsittelyaika on noin kuukausi. Sähkösavukkeiden mainontakielto on yhtä laaja kuin tupakkatuotteilla ja tupakointivälineillä.
Lisätietoa myyntiluvasta löydät Tampereen kaupungin Terveydensuojelun sivuilta.
Ulkoinen linkkiTupakkatuotteiden vähittäismyyntilupa (Valvira) https://www.valvira.fi/tupakka/myynti/vahittaismyynti/myyntilupahakemus
Ulkoinen linkkiTupakkalaki ulkoalueilla järjestettävissä yleisötilaisuuksissa (Valvira) https://www.valvira.fi/documents/14444/238478/Tupakkalaki_ulkoalueilla_jarjestettavissa_yleisotilaisuuksissa.pdf/
Eri tahojen tiedottaminen tapahtumasta
Lupien ja ilmoitusten lisäksi tapahtumasta on tiedotettava eri tahoja. Tiedottamisesta vastaa tapahtuman järjestäjä. Tapahtumasta on tiedotettava kaikkia niitä tahoja, joiden toimintaan tapahtumalla voi olla vaikutuksia, mutta joille ei erillistä lupahakemusta tai ilmoitusta tehdä. Näin tapahtumajärjestäjä välttyy mahdollisilta väärinkäsityksiltä. Tiedotettavia tahoja löytyy niin kaupungin yksiköistä kuin muistakin toimijoista.
Tieliikennekeskus valvoo liikennettä sekä Tampereen saapumisteillä että suurimmilla kaduilla kaupungin sisällä. Suurista tapahtumista tai tapahtumista, joilla on vaikutusta liikenteeseen, on hyvä tiedottaa tieliikennekeskusta. Keskus voi tarvittaessa alentaa nopeuksia tai tiedottaa ennakoivasti mahdollisista ruuhkista. Tieliikennekeskusta on myös tiedotettava mahdollisista suurista kuljetuksista, runsaasta lentokenttäliikenteestä tai arvovieraiden kuljettamisesta.
Tampereen kaupungin Joukkoliikennettä on tiedotettava, jotta osataan ennakoida liikkumista, bussien tarvetta tai huomioida mahdolliset poikkeusreitit. Joukkoliikennettä on hyvä tiedottaa myös konserteista, peleistä sekä turnauksista.
Tapahtuman rakennus- ja purkuvaiheissa joudutaan pysäköimään ajoneuvoja tapahtuma-alueelle. Tästä on tiedotettava Tampereen kaupungin pysäköinninvalvontaa, jotta vältyttäisiin huomautuksilta. Lisäksi varmistetaan paikan vuokraajalta mahdollisuus pysäköidä alueelle ja haetaan tarvittaessa asiaankuuluvat pysäköintiluvat.
Myös lähialueen asukkaita on tiedotettava tapahtumasta, joista voi syntyä melua tai vaikutuksia asukkaiden liikkumiseen. Tiedottaminen toteutetaan jakamalla tiedotteita lähitaloihin ja ilmoittamalla tapahtuma-alueella jo ennakkoon tapahtumasta. Tiedotteisiin on merkittävä tapahtumajärjestäjän nimi ja yhteystiedot.
Jos kaupungilla järjestetään tv-kuvauksia tai vastaavia, on kuvausten sijainnista tiedotettava poliisia ja pelastuslaitosta, jotta nämä osaavat varautua mahdollisiin hälytystilanteisiin. Jos kuvausryhmien välineistöä tai johtoja joudutaan sijoittamaan kadulle, on asiasta tiedotettava Katutilavalvontaa. Jos kyseessä on laajempi kuvausprojekti, voi toiminnalle joutua hakemaan Katutilavalvonnalta katuluvan.
Tilapäisen leirintäalueen perustaminen
Tampereen kaupungin lauta- ja johtokunnat
Ilmoitus tilapäisistä majoitustiloista
Jos tapahtumassa käytetään majoittumiseen tiloja, joita ei ole alunperin tehty siihen tarkoitukseen (esim. koulut, urheilupaikat), nämä pitää aina suunnitella tarkkojen sääntöjen mukaan ja niistä pitää tehdä ilmoitus alueen Pelastuslaitokselle.
LINKKI Katso lisää kohdasta Tapahtuman turvallisuus.
Lupa sijoittaa teiden ja katujen varsille tapahtumaopasteita
Valtion ylläpitämien maanteiden (Tampereella valtatiet 3, 9 ja 12 sekä kantatie 65) osalta lupakäytäntö uudistui 24.8.2016. Tilapäisiä tapahtumaopasteita varten ei enää tarvitse hakea erillistä lupaa ELY-keskukselta.
Tilapäisten opasteiden ja niiden sijoittelun on noudatettava Liikenneviraston määräyksiä tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta. Ilmoittaja on velvollinen perehtymään määräyksiin huolellisesti. Tilapäisten opasteiden tulee selvästi erottua virallisista liikennemerkeistä. Niitä ei saa sijoittaa liittymäalueille, alle 100 metrin päähän liittymistä, varoetäisyyttä lähemmäksi liikennemerkkejä tai moottori- ja moottoriliikenneteiden varsille. Niitä ei saa kiinnittää liikennemerkkeihin tai muihin rakenteisiin paitsi valaisinpylväisiin, joihin kiinnittäminen on sallittua, jos se niitä vahingoittamatta on mahdollista. Opasteet on kerättävä viikon kuluessa tapahtuman päättymisestä.
1.6.2020 voimaan astuneeseen tieliikennelakiin on tullut uusi iikennemerkki, Tilapäinen opastusmerkki, jolla voi olla mahdollista viitoittaa esimerkiksi tilapäistä tai kausiluonteista myyntitoimintaa tai niitä yleisötilaisuuksia, joissa ei voida käyttää tilapäisiä ilmoituksia. Tilapäisen opastusmerkin käyttämiseen tulee hakea maksullinen lupa ELY-keskukselta.
Ulkoinen linkkiTilapäiset ilmoitukset (ELY-keskus) https://www.ely-keskus.fi/web/ely/tilapaiset-ilmoitukset
Ulkoinen linkkiLiikenneviraston määräykset tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta https://julkaisut.vayla.fi/pdf8/lm_2016_tienvarsimainos_web.pdf
Ulkoinen linkkiPirkanmaan ELY-keskus www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa
Tampereen kaupungin katuverkon alueelle sijoitettaville tapahtumaopasteille tarvitaan edelleen aina lupa. Luvan myöntää Tampereen kaupungin tilaomaisuuden hallinta. Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella; käsittelyaika on vähintään kolme viikkoa. Suurista sisääntuloväylistä kaupungin ylläpitämiin teihin lukeutuvat Hervannan valtaväylä sekä osia Teiskontiestä (Kekkosentien liittymän länsipuolinen osuus) ja Lempääläntiestä (Kuokkamaantien pohjoispuolinen ja Lahdenperänkadun eteläpuolinen osuus). Yksityisteillä luvan myöntää tien omistaja.
Opasteita ei saa kiinnittää liikennemerkkipylväisiin. Niitä ei saa sijoittaa myöskään risteysten näkemäalueille eikä autojen pysähtymismatkalle ennen suojatietä, liikennevaloja tai risteävää tietä.
Mainokset kaupunki pyrkii pääsääntöisesti ohjaamaan kiinteille mainospaikoille. Tampereen kaupunki välittää tapahtumajärjestäjille maksuttomia mainospaikkoja.
Tilapäiset mainokset ja opasteet
Lisätietoja maksuttomista mainospaikoista
Ilmoitus ilotulitusnäytöksestä
Ulkoinen linkkiIlmoitus ilotulitusnäytöksestä: lisätietoja ja lomake (Poliisi) https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_ilotulitusnaytoksesta
Ilmoitus laserlaitteiden käytöstä yleisötilaisuudessa
Ulkoinen linkkiLasereiden valvonta (Stuk) https://www.stuk.fi/stuk-valvoo/lasereiden-valvonta
Ulkoinen linkkiLasereiden säteilyturvallisuus yleisöesityksissä (Stuk) https://www.stuklex.fi/fi/ohje/ST9-4
Ulkoinen linkkiIlmoitus laseresityksestä, lomake (Stuk) https://www.stuk.fi/documents/12547/445359/laser-ilmoituslomake-2015.pdf/
Ulkoinen linkkiFinavian nettisivut https://www.finavia.fi/fi
Katukuvauslupa (tv-kuvaukset tai vastaavat)
Ulkoinen linkkiPirkanmaan pelastuslaitos www.pirkanmaanpelastuslaitos.fi/
Ulkoinen linkkiTampereen pääpoliisiasema https://www.poliisi.fi/sisa-suomi
Tutustu myös Film Tampereeseen, joka auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan AV-tuotantoja Tampereella.
Ulkoinen linkkiFilm Tampere https://filmtampere.com/
Rallikilpailut ja tiensulkulupa
Nopeuskilpailuja henkilöautoille ja moottoripyörille saa järjestää vain suljetulla tiellä. Tien sulkemiseen tarvitaan lupa, jonka asemakaavan mukaiselle liikenneväylälle myöntää kunnanhallitus ja sen ulkopuoliselle tiealueelle poliisilaitos, jonka toimialueella ajoreitti tai sen pääosa sijaitsee.
Lisäksi poliisilla on tienpitäjää kuultuaan oikeus tien tilapäiseen sulkemiseen esimerkiksi urheilukilpailujen, kansanjuhlien, näyttelyiden, puolustusvoimien harjoitusten, paraatien tai näytösten vuoksi.
Ulkoinen linkkiRallikilpailut ja tiensulkulupa (Poliisi) https://www.poliisi.fi/luvat/rallikilpailut_ja_tien_sulkulupa
Maastoliikennelain mukainen lupa kilpailuihin ja harjoituksiin
Ulkoinen linkkiMoottoriruheilu Tukes https://tukes.fi/moottoriurheilu
Luvat ja ilmoitukset (Ympäristönsuojelu)
Tampereen kaupungin lauta- ja johtokunnat
Vesiliikennelain mukainen lupa kilpailuihin ja harjoituksiin
Moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla suoritettavien kilpailujen tai harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella on haettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen on haettava lupa, jos tapahtumasta on odotettavissa merkityksellisiä ympäristöhaittoja. Vesialueen omistajan on annettava suostumuksensa luvan myöntämiseen. Vapaamuotoinen lupahakemus toimitetaan Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaostolle. Käsittelyajat voivat olla useita kuukausia.
Usean kunnan alueella pidettävään kilpailuun tai harjoitukseen haetaan lupaa paikalliselta ELY-keskukselta. Usean ELY-keskuksen toimialueella pidettävään kilpailuun tai harjoitukseen myöntää luvan se ELY-keskus, jonka alueella kilpailu pääosin pidetään.
Luvat ja ilmoitukset (Ympäristönsuojelu)
Tampereen kaupungin lauta- ja johtokunnat
Ulkoinen linkkiPirkanmaan ELY-keskus https://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa
Ilmoitus yleisestä kokouksesta
Ulkoinen linkkiIlmoitus yleisestä kokouksesta: lisätietoja ja lomake (Poliisi) https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_yleisesta_kokouksesta
Tavara-arpajaislupa
Tavara-arpajaiset saa toimeenpanna vain viranomaisen antamalla luvalla (tavara-arpajaislupa), ellei arpajaislaissa toisin ole säädetty (esim. pienarpajaiset tai miniatyyriarpajaiset). Luvat tavara-arpajaisiin antaa paikallinen poliisilaitos, mikäli tavara-arpajaiset toimeenpannaan yhden poliisilaitoksen toimialueella tai toimialueen osalla (esim. yhden kunnan alueella), tai Poliisihallitus, mikäli tavara-arpajaiset toimeenpannaan yhden poliisilaitoksen toimialuetta laajemmalla alueella. Tavara-arpajaislupaa haetaan kirjallisesti. Lupa voidaan antaa enintään kuudeksi kuukaudeksi. Luvan tavara-arpajaisten järjestämiseen voi saada rekisteröity yhdistys, itsenäinen säätiö tai muu sellainen yhteisö, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus ja jonka kotipaikka on Suomessa.
Ulkoinen linkkiTavara-arpajaislupa: lisätietoja ja lomake (Poliisi) https://www.arpajaishallinto.fi/tavara_arpajaiset_bingo
Drone-lennokit
Kun drone-lennokkeja lennätetään halleissa, teltoissa tai muissa sisätiloissa osana tapahtumaa, pitää noudattaa kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia ja laatia turvallisuusasiakirja lentämisestä.
Ulkoinen linkkiLisätietoja turvallisuusasiakirjasta (Tukes) https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/kuluttajille-tarjottavat-palvelut/palveluntarjoajan-velvollisuudet/turvallisuusasiakirja#a2c10fa4
Ulkoinen linkkiLisätietoja turvallisesta drone-lennättämisestä (Trafin Droneinfo) https://www.droneinfo.fi/fi