Tullikamarin nousu

Ei ole suinkaan itsestäänselvyys, että Tampereen keskeisellä paikalla yleisöä palvelee Tullikamarin kulttuurikeskus, joka tarjoaa monipuolisen areenan erilaisille konserteille ja kulttuuritapahtumille. Tämän kulttuurin monitoimitilan perustamisesta voidaan kiittää reilut 20 vuotta sitten tapahtuneita onnekkaita yhteensattumia, sekä innovatiivisia ja tarmokkaita musiikin ja kulttuurin hyväksi toimivia ihmisiä. Toisaalta Tampereen merkittävä teollisuustausta ja myöhemmin muodostunut maine rock-kaupunkina kohtasivat Tullikamarissa, kun se ensin oli palvellut yli 80 vuotta elinkeinoelämän tarpeita tullilaitoksena ja siitä eteenpäin antoi tilan kulttuurikäytölle.

Tullikamari 1900-luvun alussa

Tampere nousi Suomen keskeiseksi tehdaskaupungiksi jo 1800-luvulla. Vuonna 1877 voimaan tulleen asetuksen mukaan ulkomailta tulevat tavarat voitiin tuoda tullaamattomina sellaisiin sisämaan kaupunkeihin, joissa oli tullikamari, ja tullata ne vasta paikallisessa tullikamarissa. Asetus paitsi helpotti teollisuutta, vaati järjestelyjä tullitoiminnan organisoimiseksi.

Tampereen ensimmäinen pakkahuone valmistuikin vuonna 1883 rautatien varteen. Tullitoimisto sijaitsi tuolloin Läntinenkatu 33:ssa, etäällä pakkahuoneesta, mikä vaikeutti tullitoimintaa. Vuonna 1889 Kauppaseura asettuikin kannattamaan uuden tullikamarin sijoittamista sen nykyiselle paikalle, jonne 1800-luvun lopussa oli ryhdytty rakentamaan myös varasto-, konttori- ja liiketiloja. Vuonna 1901 valmistui Georg Schreckin suunnittelema, punatiilestä rakennettu kaksikerroksinen tullikamari ja sen yhteyteen yksikerroksinen pakkahuone.

”Täällä yläkerrassa kummittelee”

Matthau Mikojan 10.7.2008

Vuoden 1918 tapahtumien aikana tullikamari ja pakkahuone toimivat punakaartin elintarvikkeiden varastoimispaikkana. Sisällissodan jäljet näkyvät edelleen luodinreikinä Tullikamarin puoleisen päädyn ulkoseinissä. Sodasta muistuttamaan tullikamarille on jäänyt myös kummitus. Kertoman mukaan Valtteri oli punakaartin 13-vuotias lapsisotilas, joka sai taisteluissa surmansa tullikamarin läheisyydessä. Lyhyt elämä jäi sen verran kesken, että Valtterin haamu jäi asumaan tullikamarille, missä häneen ja hänen kepposiinsa voi edelleen illan ja yön hämärinä tunteina törmätä.

Tullin pitkä historia tullikamarin tiloissa päättyi, kun Tampereen piiritullikamari sai uudet tilat Etelä-Tampereella 1980-luvun lopulla. Kaupungin omistaman kiinteistön jääminen tyhjilleen laukaisi mielenkiintoisen tapahtumakulun, jonka tuloksena vilkas kulttuuritoiminta sai sijansa vanhassa tullikamarissa.