Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kuinka kansainvälinen osaaja sujahtaa osaksi Tamperetta? Kaupunki ja korkeakouluyhteisö tukevat yhdessä osaajien rekrytointia ja kotiutumista

Julkaistu 15.10.2021 10.00

Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu tukevat yhdessä International House Tampere -toimintaa. Tavoitteena on houkutella kansainvälisiä osaajia Tampereelle ja tehdä heidän sopeutumisestaan mahdollisimman helppoa.

 

Kuinka kansainväliset osaajat ja opiskelijat löytävät Tampereen ja kotiutuvat tänne? Entä miten auttaa yrityksiä rekrytoinneissaan? Tampereen kaupunki ja Tampereen korkeakouluyhteisö (Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu) ovat sopineet kumppanuuden ja yhteistyön mallista, jonka tavoitteena on Tampereen kehittäminen opiskelijakaupunkina, kansainvälisyyden edistäminen sekä osaajien houkuttelu ja työllistyminen Tampereen seudulle.

Yksi esimerkki kumppanuussopimuksen toteuttamisesta on International House Tampere -yhteistyö. International House Tampere tarjoaa monikielistä neuvontaa, osaamisen kehittämistä sekä palveluita kansainväliseen rekrytointiin. Se tuntee ja tarjoaa palveluita niin opintojen kuin työnkin perässä muuttaville sekä muuttajien työnantajille. Mukana House-yhteistyössä ovat myös Pirkanmaan TE-palvelut ja Pirkanmaan ELY-keskus.

House on osa kansallista Talent Boost -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta houkutteleva maa kansainvälisille osaajille ja edistää työnantajien keinoja rekrytoida ulkomaista osaamista. Kansainvälistymisellä vahvistetaan myös suomalaisten yritysten kasvua.

- Tampere haluaa olla Suomen vetovoimaisin paikka kansainväliselle osaajalle. Kaupungin kansainvälisyyttä vahvistamalla meillä on mahdollisuus lisätä työpaikkoja, mutta myös saada helpotusta työvoimapulaan. Kansainvälinen yhteistyö kaupunkien ja yritysten suuntaan on jo syksyn aikana vilkastunut, ja meidän tuleekin yhdessä korkeakouluyhteisön ja eri toimijoiden kanssa ottaa siitä kaikki hyöty irti, sanoo Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Kumppanuudessa International House Tampere on nostettu keskeiseksi työkaluksi Tampereen kansainvälisen vetovoimaisuuden edistämisessä ja kansainvälisten opiskelijoiden työelämäyhteyksien parantamisessa. Tällä hetkellä maahantuloa ja kotiutumista hidastaa monimutkainen viranomaisverkosto.

Toteutuessaan yhden luukun periaate helpottaa asiointia ja viranomaisyhteistyötä sekä osaltaan nopeuttaa Tampereelle muuttavien kotiutumista ja uuden arjen aloittamista. Lisäksi toimintamallia hyödynnetään kansainvälisille osaajille suunnattujen koulutus-, työllisyys- ja yrityspalveluiden yhteensovittamisessa.

- Korkeakouluyhteisölle yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Opiskelijat tarvitsevat apua ja ohjausta monissa sellaisissa asioissa, joihin me korkeakoulut emme osaa välttämättä vastata. Siksi on tärkeää taata opiskelijoille mahdollisuudet saada sellaista tietoa, joka auttaa heitä yhteisöllisyyden tunteen syntymisessä ja juurtumisessa opiskelukaupunkiinsa Tampereelle. Opiskelijat tarvitsevat tietoa, joka liittyy esimerkiksi asumiseen, viranomaistyöhön tai vaikkapa työnhakuun. Tällä palvelulla voimme tukea kansainvälisiä opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla, sanovat rehtorit Mari Walls Tampereen yliopistosta ja Tapio Kujala TAMKista.

International House Tampere juhlii avajaisiaan 15. lokakuuta 2021.


Lisätietoja

Kansainvälisen osaamisen palveluiden johtaja
Mari Taverne
puhelin 040 801 2686
sähköposti [email protected]