Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Yhteistyö jatkuu Tampereen kaupungin maaseutualueella

Julkaistu 25.3.2021 13.35

Tampereen maaseutualueen yhteistyötä ja palveluita on kehitetty hankkeella vuosina 2019-2020. Viime vuonna hankkeessa saatiin uusia avauksia Teiskon alueen yhteistyöhön ja kaupungin tilojen käyttöön. Samalla perustettiin Kämmenniemeen lähitori Teiskon Kämppi, jota edistää jatkossakin alueen toimijoista koostuva oma lähitorityöryhmänsä.

Kesäinen Kämmenkiska Kämmenniemessä.
 

Toimintaa, kohtaamisia ja palveluja Tampereen maaseutualueelle -hankkeessa selvitettiin olemassa olevien tilojen kestävämpää käyttöä erityisesti Kämmenniemen ja Terälahden alueella, jotta erilaisten toimijoiden on helppoa tuoda palveluita ja harrastustoimintaa maaseutualueelle.

Alueen nuorten kanssa avattiin Kämmenniemen keskustaan kesällä pop up -kesäkahvila Kämmenkiska. Nuoret saivat perehdytyksen 4H:n yritysvalmennuksesta ja vetoapua antoivat kaupungin nuorisopalvelut, Kämmenniemen nuorisokeskus ja paikalliset vapaaehtoiset yritysohjaajat. Nuoret saivat tukijoita lukuisista lähiseudun yrityksistä ja kesäkahvila toimi avauksena alueelliselle yhteistyölle ja toi näkyväksi nuorten innokkuuden kesätöihin maaseutualueella.

Ryhmätoiminnalle haastavasta vuodesta huolimatta Teiskon Kämpin tiloissa päästiin järjestämään ikäihmisten keskusteluryhmiä sekä kuntosalikurssi, joille molemmille on tulossa myös jatkoa.

– Elämänlanka -hankkeelle oli hyvin luonnollista rakentaa yhteistyötä Teiskon Kämpin ja yhteisökoordinaattorin kanssa. Yksi konkreettinen monialaisen yhteistyön tulos oli Miten elät enemmän liikkuen -kuntosalin starttikurssin käynnistyminen Kämmenniemen koululla. Toive kurssiin syntyi alueen asukkailta, kertoo Tuula Pesonen Tampereen Naisyhdistykseltä.

Kuntosalikurssin ohjasi Nääsville ry:n fysioterapeutti. Ryhmän avulla kuntosalin käyttö tulee tutuksi alueen asukkaille ja kuntosalin käyttökapasiteetti tulee hyödynnettyä hyvin.

Hankkeessa ovat olleet yhteistyössä Kämmenniemen koulu, kirjasto, nuoriso- ja terveyskeskukset, liikuntapalvelut, koulun vanhempainyhdistys, paikalliset kyläyhdistykset muun muassa Terälahdesta ja Kaanaasta sekä seurakunta.

– Uudenlaiset toimintatavat esimerkiksi tilojen jakamisen suhteen usein edellyttävät joustoa vakiintuneilta toimijoilta, ja sitä on löytynyt Teiskon alueella upeasti, toteaa hanketta vetänyt yhteisökoordinaattori Noora Karumaa Tampereen kaupungilta.

Hankkeen myötä yhteistyön alueella on nähty muuttuneen tavoitteellisemmaksi. Järjestäytymistä on tapahtunut erityisesti elinympäristön suunnittelun suhteen sekä nuorten hyvinvointiin liittyvissä alueellisissa kysymyksissä.

Tärkeää on suora keskusteluyhteys kaupungin eri palvelualueille, mikä osaltaan tukee paikallista omannäköistä toimintaa. Neuvonta ja tiedotus rahoitushauista, maankäyttökysymysten selvittelyt ja keskustelut liikuntapaikkojen tilanteesta ovat keskeisiä kaupungilta kysyttyjä teemoja Teiskossa. Koillisen alueen aluekoordinaattori toimii jatkossakin linkkinä kuntalaisten, kaupungin ja alueen eri toimijoiden välillä.

Paikallisia ideoita konkretisoitui yhdistysten toimeenpanemina Terälahden liikuntapaikan kunnostuksena, frisbeegolf koreina Kämmenniemen koulun pihaan sekä kaupungin Osallistuvassa budjetoinnissa Kämmenniemen uimarannan kunnostuksen menestyksenä toteutukseen vuonna 2021.

Toimintaa, kohtaamisia ja palveluita Tampereen maaseutualueelle -hankkeen tulokset on julkaistu raporttina. Hanke on päättynyt vuoden lopussa 2020 ja sitä rahoitti Leader-ohjelma.

Raportti löytyy Teiskon Kämpin sivuilta.


Lisätietoja

Yhteisökoordinaattori
Noora Karumaa
puhelin 040 540 3346
sähköposti [email protected]

Aluekoordinaattori (koillinen)
Elina Willberg
puhelin 040 801 6258
sähköposti [email protected]


Kuvat Noora Karumaa