Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Viggo Wallensköldin laaja yksityisnäyttely avautuu Haiharan taidekeskuksessa

Julkaistu 23.6.2020 12.09

Haiharan taidekeskuksessa nähdään heinäkuussa Viggo Wallensköldin yksityisnäyttely. Wallensköldin kuvataan olevan sukupolvensa persoonallisimpia suomalaisia taidemaalareita. Hänet tunnetaan normaaliutta haastavista teoksistaan, joiden aiheena ovat tavanomaisesta poikkeavat kehot.

Haiharan taidekeskuksessa avautuu Viggo Wallensköldin laaja yksityisnäyttely lauantaina 4.7.2020. Sukupolvensa persoonallisimpiin suomalaisiin taidemaalareihin kuuluvan Wallensköldin aiheet pohjaavat voimakkaasti taiteilijan omaan alitajuntaan. Hänet tunnetaan normaaliutta haastavista teoksistaan, joiden aiheena ovat tavanomaisesta poikkeavat kehot. Wallensköldin teoksissa on kysymys jonkin toisen tason löytämisestä, pyrkimyksestä elää uudessa rinnakkaisessa todellisuudessa, joka sisältää samanaikaisesti täyttymyksen mutta myös tragiikan.

"Vuosien kuluessa teosteni aiheet ovat pysyneet osin samoina, mutta myös syventyneet. Minun on lopulta hyvin vaikeata määritellä teoksiani sanallisesti. Maalausteni aiheet perustuvat voimakkaasti omaan alitajuntaani; niihin yhdistyy myös paloja todellisuudesta tai omia tulkintojani siitä. Lopputulos on visuaalinen kokonaisuus, jota on mahdollista määritellä useistakin eri näkökulmista, mutta jonka yksi ominaisuus on sen määrittelemättömyys.

Maalauksissa on sekä kertova, tarinallinen puoli että pyrkimys kunkin teoksen omaan suggestiiviseen voimaan. Värimaailmani näyttää vähitellen yksinkertaistuneen ja niukentuneen. Tärkeimpänä on valon ja varjon suhde toisiinsa. Joissakin teoksissa tärkeimmässä osassa ovat lukuisat yksityiskohdat, kun taas jotkut maalaukset käsittävät vain muutamia suurempia väripintoja, ja niiden merkityksen luovat pienet viitteet."

Viggo Wallensköld (s. 1969) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 1995. Wallensköld on pitänyt useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Amos Andersonin taidemuseossa, Tampereen ja Hämeenlinnan taidemuseoissa, Taidesalongissa ja Venäläisessä museossa Pietarissa. Hänen teoksiaan on useissa merkittävissä kokoelmissa.

Viggo Wallensköldin näyttely Kartano on avoinna 4.7.–2.8.2020 Haiharan taidekeskuksen päärakennuksessa.


Lisätietoja

Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]


Teksti Karoliina Paappa ja Viggo Wallensköld

Kuvat Viggo Wallensköld