Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen Viinikanlahden kansainvälinen ideakilpailu ratkaistu

Julkaistu 17.4.2020 12.00

Tampereen Viinikanlahden kansainvälisen ideakilpailun voittaja on nimimerkki "Lakes & Roses". Tuomaristo arvosti kaupunki- ja maisema-arkkitehtuurin hyvää kokonaisotetta ja kaupunkikuvan selkeyttä. Nimimerkin takaa paljastui suomalainen arkkitehtitoimisto NOAN Tampereelta.

 

Kilpailun toisessa vaiheessa tuomaristo arvioi kuutta jatkoon päässyttä kilpailuehdotusta "Divercity", "Lakes&Roses", "SoBa", "Pärske", "Greenikka" ja "Natural Alliance". Kilpailun tuomaristo oli tyytyväinen kilpailijoiden monipuolisiin ideoihin ja kaupunkisuunnittelun hyvään laatuun.

- Kilpailun voittanut "Lakes & Roses" antaa erinomaiset edellytykset kehittää Viinikanlahden alueelle niin keskustamaisia asuinkortteita kuin yhtenäisen urbaanin puistovyöhykkeen Pyhäjärven rantaan, kertoo tuomariston työtä luotsannut apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Vuoteen 2035 mennessä Viinikanlahteen rakennetaan asuntoja yli 3000 asukkaalle. Määrä on samaa luokkaa kuin Tampereen vuotuinen väkiluvun kasvu.

- Tampereen keskusta pystyy uuden asuinalueen avulla kasvamaan saumattomasti Viinikanlahteen, samalla kun parhaimmat järvimaisemat avautuvat edelleen kaikille kaupunkilaisille, iloitsee Stenhäll.

Tampereen kaupunki jatkaa alueen suunnittelua ja asemakaavoitusta voittaneen kilpailuehdotuksen pohjalta. Noin viiden vuoden kuluttua jätevedenpuhdistamo puretaan ja ympäristö puhdistetaan. Sen jälkeen Viinikanlahteen rakennetaan asuntoja, koulu, päiväkoti ja muita palveluja sekä rannoille satamia, virkistysalueita ja ulkoilureittejä. Myös raitiotietä kaavaillaan.

Toukokuussa 2019 julkistetun ja huhtikuussa 2020 ratkaistun kaksivaiheisen kansainvälisen ideakilpailun järjesti Tampereen kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa. Kilpailun edistyksellinen digitaalisuus mahdollisti koronaepidemiasta huolimatta kilpailun loppuun saattamisen alkuperäisessä aikataulussa.

Kilpailuun osallistui anonyymeillä nimimerkeillä kaupunki- ja maisemasuunnittelijoita eri puolita maailmaa. Kilpailussa jaettiin palkintoja ja kunniamainintoja. Suurin osa palkituista oli suomalaisia. Kilpailuun, palkittuihin kilpailuehdotuksiin ja niiden tekijöihin sekä arvostelupöytäkirjaan ja oheisaineistoihin voi tutustua Tampereen kaupungin verkkosivulla ja kilpailusivustolla.


Lisätietoja

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja
Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin +358451378505
sähköposti [email protected]

Viinikanlahden kehittäminen
Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Minna Seppänen