Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupungin suurin syntymäpäivälahja julkistetaan lauantaina 28.9. Kulttuuritalo Laikussa

Julkaistu 25.9.2019 20.43

Aamulehden Moro-lehti ja ympäristöasioihin erikoistunut Ekokumppanit Oy keräsivät syksyllä 2018 Suomen suurimmassa kierrätystapahtumassa eli Moron peräkonttikirppiksellä kaupunkilaisilta 4 757 ylimääräiseksi jäänyttä kravattia ja tarinoita niiden historiasta. Kravatit annettiin tamperelaisille tekstiilitaiteilijoille Milla ja Petri Neuvoselle eli B & C Ensemblelle. Vuoden aikana he valmistivat kaupunkilaisten avulla 24-osaisen tekstiiliteossarjan. Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly vastaanottaa kaupungin kookkaimman 240-vuotissyntymäpäivälahjan ensi lauantaina 28.8.2019.

 

- Peräkonttikirppiksestä alkoi vuoden kestävä työskentely, jonka alkumetreillä loimme uuden tekniikan muokata kravattimateriaalia. Projektin varrella mukana oli satoja kaupunkilaisia. Tarjosimme myös syrjäytymisuhan alaisille nuorille osallistua hankkeeseen. Sopimusvuori ry:n nuortentoimintakeskus Verstaalta projektin eri vaiheisiin osallistuikin kymmeniä nuoria ja heidän ohjaajiaan, niin kravattien lajitteluun, taideteoksen osien valmistukseen, graafisen materiaalin luomiseen, tarinoiden äänikoosteen tekemiseen ja kuvakoosteen tekemiseen, Milla Neuvonen selvittää.

- Paikallisen elintarvikeliikkeen kauppias henkilökuntineen keräsi meille usean viikon ajan laatikoita kravattien kuljettamiseen ja lajitteluun.

Solmittu salaisuus -projektin lopputuotos eli 24-osainen teossarja Solmittuja päiviä esitellään ja luovutetaan Tampereen kaupungille osana sen 240-juhlavuotispäivän juhlallisuuksia.

"Kotiin jäi kolme kravattia, niillä pärjää. Ja yksi niistä on musta."

- Solmioiden tarinat kertoivat eletystä elämästä, suruista ja iloista. Moni muisteli menneitä juhlia, ihmisiä, läheisiä, kävi läpi läheisen kuolemaa, omaa odottavaa diagnoosia uusiutuvasta taudista. Kravatit liittyvät juhliin, opiskeluaikaan tai kokonaiseen työuraan ja ovat olleet konkreettisesti lähellä ihmistä, iholla. Moni lahjoittaja oli säilyttänyt esimerkiksi edesmenneen läheisen kravatteja vuosia, ennen kuin pystyi luopumaan niistä ja syy luovuttamiseen oli eritoten se, että ne tulevat osaksi taidetta ja juhlistamaan omaa kotikaupunkia, muistelee Milla Neuvonen.


Kaupunkilaiset ovat tervetulleita seuraamaan Solmittu salaisuus -projektin luovutusta Kulttuuritalo Laikkuun lauantaina 28.9.2019 noin kello 12, jolloin pormestari Lauri Lyly vastaanottaa teoksen.

Teos on yleisön nähtävillä Kulttuuritalo Laikussa vuodenvaihteeseen asti. Sen jälkeen se liitetään Tampereen kaupungin kokoelmiin.Lisätietoja

Museonjohtaja
Taina Myllyharju
puhelin 040 801 6665
sähköposti [email protected]


Teksti Harri Helin