Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere selvitti terveysasemaverkkoa

Julkaistu 1.3.2019 13.50

Tampereen kaupunki on tehnyt selvityksen terveysasemaverkosta. Sen taustalla on talouden tasapainottamisohjelmaan liittyvä ehdotus luopua Kämmenniemen terveysasemasta, jonka vaihtoehtona sosiaali- ja terveyslautakunta on halunnut selvittää mahdollisuutta luopua jostain keskustan alueen terveysasemasta. Kaupunginhallitus käsittelee jatkosuunnittelun pohjaksi ehdotettavaa selvitystä maanantaina 4.3.2019.

Selvityksen mukaan Kämmenniemen terveysaseman kiinteistöstä on mahdollista luopua. Kiinteistön korjausvelka eli kiinteistön tarvitsemien korjausten arvo on 660 000 euroa. Korjausvelka on suhteessa alueen väestöön suurin kaupungin terveysasemista. Jos Kämmenniemen terveysaseman kiinteistöstä luovuttaisiin, korvaavat palvelut järjestettäisiin Kämmenniemen lähitorilla sekä Koilliskeskuksessa Linnainmaalla.

Keskustan terveysasemien vähentäminen ei kannata

Tampereen keskisellä alueella on neljä terveysasemaa: Hatanpää, Mehiläinen Keskusta, Tammelakeskus ja Tipotie. Selvityksen mukaan mistään niistä ei kuitenkaan kannata luopua, sillä luopumisesta koituvat riskit ovat hyötyjä suuremmat. Suurimpana riskinä nähdään asiakkaiden ohjautuminen kalliimpiin palveluihin. Lisäksi Tampereen väestö kasvaa eniten keskustan alueella ja Hervannan suunnalla.

Tampereen kaupungilla on yhteensä 11 terveysasemaa, joista kahdeksan palvelut tuotetaan omana tuotantona. Lisäksi Tampereen kaupunki järjestää Oriveden terveysaseman palvelut. Tampereen kaikkien terveysasemien väestöpohja on keskimäärin 21 000 asukasta / asema. Selvityksen mukaan terveysasematoiminnon optimikoko on 20 000–40 000 asukkaan väestöpohja eikä toiminnallista tai taloudellista hyötyä keskittämisestä sitä suurempiin terveysasemiin ole osoitettavissa. 5–10 vuoden aikana kaupungin asukasmäärä lisääntyy yhden terveysaseman väestöpohjan verran.

Terveysasematoiminnan kulut 3,5 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon menoista

Selvitykseen on koottu tietoja nykyisestä terveysasemaverkosta ja -toiminnasta Tampereella kustannusten hallinnan näkökulmasta, terveysasemien keskinäisestä vertailusta, asiakasnäkökulmasta sekä muun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkon näkökulmasta. Vertailutietoa on haettu muista suurista kaupungeista, Pirkanmaan maakuntasuunnittelusta sekä hyvinvointikeskus- ja lähitorisuunnittelusta.

Terveysasematoiminta muodostaa vain noin 3,5 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon menoista. Myös menojen ylitysuhat muodostuvat muissa palveluissa.

Selvityksen mukaan terveysasemia tulee arvioida ensisijaisesti palveluna, jota kiinteistöratkaisut tukevat.

Kaupunginhallituksen jälkeen selvitys menee sosiaali- ja terveyslautakuntaan, jossa asiaa käsitellään 11.4.2019.


Lisätietoja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja
Taru Kuosmanen
puhelin 040 704 7337
sähköposti [email protected]

Kehittämisjohtaja
Anniina Tirronen
puhelin 040 801 6378
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala