Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tamperelaisia taiteen, kirjallisuuden, teatterin ja tieteen tekijöitä palkittiin

Julkaistu 11.5.2017 19.00

Kirjailijoita, teatterin tekijöitä, kääntäjiä, ammattitaiteilijoita ja tieteellisen tutkimuksen tekijöitä on perinteisesti palkittu Tampereella vuosittain. Raatihuoneella torstaina 11. toukokuuta 2017 järjestetyssä tilaisuudessa myönnettiin Tampereen kaupungin stipendit ammattitaiteilijoille, Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnot teatterin tekijöille, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot sekä Tampereen kaupungin tiederahaston toimikunnan myöntämät apurahat tieteellisen jatkotutkimuksen tekijöille.

Kuva: Kulttuurin ja tieteentekijöiden palkintojenjako Raatihuoneella
Kaupunki palkitsi Raatihuoneella kulttuurin ja tieteen tekijöitä 11.5.2017. Puhumassa apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

Tampereen kaupungin sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta on myöntänyt ammattitaiteilijoille stipendejä työskentelyyn ja jatkokoulutukseen. Vuoden 2017 ammattitaiteilijoiden stipendien haku kohdennettiin kirjallisuuden ja esittävien taiteiden alalla toimiville taiteilijoille.

Ammattitaiteilijan stipendi on kannustusraha, joka myönnetään paikallisesti tai alueellisesti ansioituneille taiteilijoille. Kaikkiaan stipendiä haki tänä vuonna 78 taiteilijaa. Sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta päätti huhtikuun kokouksessaan myöntää stipendejä tänä vuonna 18 taiteilijalle. Jaettava stipendien summa on yhteensä 25 000 euroa.

Ammattitaiteilijoiden stipendit myönnettiin seuraaville henkilöille:

Kirjallisuus
Carita Forsgren
Jenni Meresmaa
Juha Siro

Näyttämötaide
Hanno Eskola
Emmi Kaislakari
Saima Lahtinen
Kirsi Liimatainen
Petri Mäkipää
Tomi (Topi) Salmela
Laura Sariola
Terhi Syrjänen

Sirkustaide
Maiju Saarimaa

Sävellystaide
Annaleena Ilveskivi
Laura Moisio
Silja Palomäki
Jaakko Pimperi

Tanssitaide
Hanna Kahrola
Outi Yli-Viikari

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Tampereen kaupunki on myöntänyt kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1944 lähtien. Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle, jotka on julkaistu palkinnonjakoa edeltävänä vuonna. Palkinnot myöntää luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta. Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto vuonna 2016 julkaistuista teoksista myönnetään seitsemälle kirjailijalle.

Anna Elina Isoaro palkitaan teoksesta Rakkautta ja vasta-aineita. Isoaron runoteos käsittelee äitiyttä ja muitakin naisen elämän tärkeitä kysymyksiä, iloisia ja raskaita, persoonallisen räväkästi ja rohkeasti, myös lämmintä huumoria viljellen ja visuaalisestikin vaihtelevin runomuodoin.

Sami Hilvo palkitaan teoksesta Pyhä peto. Hilvon teos hämmentää lukijansa. Tarina lähtee liikkeelle sotaa edeltäneen ajan Varsovan ghetosta ja päättyy "vapaan lännen" nykypyörteisiin. Se on monitulkintainen teos vaihtuvista identiteeteistä, rakkaudesta, väkivallasta, pelosta ja syyllisyydestä. Teoksen kieli ja tyyli on komeaa.

Arto Lappi palkitaan teoksesta Sulavesien tanssi. Lapin uusin teos on jälleen kerran mestarin käsialaa: hallittuja, ytimekkäitä, viisaita runoja, koskettavia poismenneille omistettuja runoja, herkkiä luontorunoja ja mietteliäitä pohdintoja elämästä.

Reidar Palmgren palkitaan teoksesta Kirpputori. Kirpputori on hauska ja vetävästi kirjoitettu, veijarimainen romaani narsistisesta ja ärsyttävästä lurjuksesta, jonka maailmankuvassa kaikki vastoinkäymiset elämässä ovat aina muiden syytä. Paitsi kuvauksena yhdestä aikamme ihmistyypistä, kirpputori voidaan nähdä myös kriittisenä metaforana nyky-Suomesta ja maailmanmenosta. Lukijan iloksi teoksen loppu valaa uskoa parempaan huomiseen - ehkä.

Terhi Rannela palkitaan teoksesta Frau. Rannelan uusin teos perustuu taustatyöhön, jonka varaan hän on rakentanut rakenteellisesti, kerronnallisesti ja tyylillisesti hienon romaanin. Teoksen synkkä aihe, Reinhard Heydrich, Lidice, natsismin julmuus on tietysti tärkeä, mutta Rannelan Frau luo siihen taidokkaasti Heydrichin lesken kertomuksen kautta vähitellen kuoriutuvan tarinan, tutkimusmatkan pahuuteen ja sen kieltämiseen.

Kristiina Wallin palkitaan teoksesta Valon paino. Valon paino on valoisa, lohdullinen ja kaunis runoteos surusta ja menetyksestä, paikkoihin, aikaan, esineisiin, ihmisiin liittyvistä muistikuvista. Wallinin runokieli on ihastuttavan herkkää ja vivahteikasta.

Harri Veistinen palkitaan teoksesta Kotitekoisen poikabändin alkeet. Veistisen nuortenkirja on yllättävillä juonenkäänteillään, huumorillaan ja reteällä kerronnallaan todella mukaansa tempaava ja hauska teos, vaikka pääteemansa ohella käsittelee myös vakavia aiheita kuten kiusaamista ja kuolemaa. Oman pirteän lisänsä sen huumoriin tuovat kertoja-minän viljelemät alaviitteet.

Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnot

Eino Salmelaisen säätiö jakaa palkintoja ja apurahoja henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti toimineet Tampereen teatterielämän hyväksi. Vuoden 2017 apurahat myönnettiin näyttelijä Tommi Raitolehdolle, valosuunnittelija Juha Haapasalolle, näyttämömestari Antti Lauttamäelle sekä Teatteri Telakan Hullu-näytelmän työryhmälle.

Näyttelijä Tommi Raitolehto on korkean työmoraalin näyttelijä. Hän on vuodesta toiseen muuntautunut roolihenkilöstä toiseen ja luonut koskettavia henkilöhahmoja näyttämölle. Näin Kauppamatkustajan kuolemasta Seitsemään veljekseen tai Mobile Horrorista Viettelyksen vaunuun. Henkilöiden ääripäät ovat olleet kaukana toisistaan. Viime vuosilta hänen roolisuorituksistaan nousevat erikoisesti Kuninkaan puheen haavoittuva kuningas, Taivaslaulun herkkä Aleksi tai tulisieluinen Viita.

Valosuunnittelija Juha Haapasalo on taikonut upeita äänimaisemia ja videoita. Monta vuotta Juha Haapasalo loihti Kellariteatteriin toinen toistaan upeampia valomaailmoja, mutta nyt hän on räjäyttänyt myös suuren näyttämön. Hän on kehittänyt määrätietoisesti itseään työssään ja kantaa vastuuta myös yhteisistä asioista. Viime vuosilta muistetaan esimerkiksi Rakkauslaulun lyyriset valot, Pekka Töpöhännän modernin valaistuksen, Kohtalon tangon ja Cabaret´n vaikuttavan valospektaakkelin tai Ei voi auttaa, sori - näytelmän pelkistetyt valot.

Näyttämömestari Antti Lauttamäki on luotettava monitoimimies, joka ratkaisee näyttämön ja säilytyksen pulmat. Hän on osannut organisoida työt niin Tampereen Työväen Teatterissa kuin Pyynikin kesäteatterissakin. Hän on Eino Salmelaisen näyttämön "kantava" voima, joka ottaa aina vastuun kokonaisuudesta.

Teatteri Telakan Hullu on kuluvan näytäntökauden yksi merkittävimmistä puheenvuoroista. Juha Hurme on loihtinut romaanistaan Telakan pienelle näyttämölle kaunistelemattoman ja suorapuheisen esityksen, joka osuu maaliinsa. Koko työryhmä Antti Laukkarinen etunenässä nimiroolissa hengittää samaan tahtiin ja mykistää katsojat rytmillään ja heittäytymisellään. Kauden teatteritapauksia.

Tieteellistä jatkotutkimusta avustettiin 120 000 eurolla

Tampereen kaupungin tiederahaston toimikunta myöntää vuosittain apurahoja tieteellisen jatkotutkimuksen tukemiseen. Yhteissummaltaan apurahaa myönnettiin noin 120.000 euroa. Tiederahasto tukee väitöskirjatyöskentelyä 4200 euron henkilökohtaisella apurahalla sekä painatuskustannuksia 200 eurolla.

Henkilökohtaisen apurahan saivat seuraavat henkilöt:

Humanistiset tieteet
Mikko Kemppainen
Juho Kaitajärvi-Tiekso
Airi Lindvall
Jaana Tyrmi
Ilari Taskinen
Laura Pihkala-Posti

Tekniikka
Atte Kekonen
Kasmir Jolma

Luonnontieteet
Anni Saralahti
Outi Huttala

Lääketiede
Kishor Hadkhale
Laura Kummola
Elina Tolvanen
Noora Seilo
Susanna Paldanius
Mari Annukka Vehviläinen
Sanna Pitkänen
Tiina Joki

Yhteiskuntatieteet
Hanna Putkonen
Mika Sandström
Ulriika Leponiemi
Laura Paatelainen
Jenni Lauttia
Esa Sirkkunen
Anna Pekkarinen
Sami Remes


Lisätietoja

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Aila Rajamäki