Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pirkanmaalainen jätehuoltomalli kilpailee loppusuoralla kansainvälisestä palkinnosta

Julkaistu 24.10.2016 13.52

Pirkanmaan Jätehuollon jätehuoltojärjestelmä kilpailee loppusuoralla 14 muun kaupungin kanssa kansainvälisestä kaupunkikehityspalkinnosta (Guangzhou International Award for Urban Innovation). Kilpailuun osallistui 301 hakemusta, 171 kaupungista ja 59 maasta.

Kilpailussa etsitään innovatiivisia ratkaisuja kaupunkikehitykseen. Ratkaisujen tulee muun muassa parantaa kaupunkien sosioekonomisia olosuhteita, kestävää kehitystä ja asukkaiden elinolosuhteita. Pirkanmaan Jätehuollon ratkaisu kilpailee kestävän kehityksen sarjassa kiertotalousmallilla, joka yhdistää julkisen toiminnan ja yritykset.

- Pirkanmaan Jätehuollon malli perustuu koko jätehuollon arvoketjun hallintaan jätteen synnystä kierrätykseen, hyödyntämiseen ja loppusijoitukseen. Julkisen toimijan vastuulla olevalla kokonaishallinnalla mahdollistetaan ympäristön, asukkaiden ja talouden kannalta järkevät ratkaisut, oli kyse kuljetuslogistiikasta tai jätteenkäsittelyratkaisuista, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon toimitusjohtaja Harri Kallio.

- Järjestelmä perustuu julkisen toimijan ja yrittäjien väliseen vahvaan, avoimeen ja reiluun kumppanuuteen. Yhtiö muun muassa kilpailuttaa keskitetysti kaikki kuljetukset ja yhtiön alueella toimii 25 kuljetusurakoitsijaa. Yhtiöllä on lukuisia kumppaniyrityksiä myös jätteiden käsittelyssä ja materiaalihyödyntämisessä. Julkisen toimijan tehtävänä on oman asiantuntemuksensa kautta organisoida asiat parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo Kallio.

Pirkanmaan Jätehuollon malli on nyt noteerattu maailmalla 15 parhaan kestävän kehityksen esimerkin joukossa. Finalistien joukossa on muun muassa sellaisia kaupunkeja kuin Addis Abeba, Boston, Jakarta ja Kööpenhamina. Joulukuun alussa ratkeaa onko Pirkanmaan malli maailman paras.

Kilpailuhakemus jätettiin yhdessä Tampereen kaupungin ja Ekokumppanien kanssa.

Lisätietoja:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy toimitusjohtaja Harri Kallio, puh. 040 842 2600
Tampereen kaupunki kansainvälisten asioiden päällikkö, Satu Vuorinen puh. 040 538 8402
Ekokumppanit Oy toimitusjohtaja, Suvi Holm, puh. 040 704 4099

--

Päivitetty 2.12.2016:
Äänestä omaa suosikkikaupunkiasi voittoon 5.12.2016 mennessä:


Teksti Suvi Suomalainen