Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pirkanmaan pelastuslaitos antaa vinkkejä turvallisesta joulunajasta

Julkaistu 22.12.2015 12.31

Juhlapyhien lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa muutamasta tärkeästä turvallisuusasiasta, jotta meillä kaikilla säilyisi juhlamieli.

Hätätapauksissa on erittäin tärkeätä, että paloauto ja ambulanssi löytäisivät oikean osoitteeseen nopeasti. Apu ehtii nopeammin paikalle, jos asuinrakennuksessa on selkeästi näkyvä osoitenumero. Pelastusviranomaiset ovat erityisesti tänä syksynä – joka on ollut poikkeuksellisen pimeä – kiinnittäneet huomiota, että talojen osoitenumerot eivät pimeässä näy riittävän hyvin. Pihavalaistus kannattaa pitää päällä. Jos valaistus ei riitä, niin saattaa mieleen tulla ripustaa lyhty valaisemaan numerointia. Usein se saattaa vain pahentaa näkyvyyttä. Kannattaakin aina tarkistaa numeron näkyvyys, jos sen läheisyyteen jotain ripustaa.

Kynttilöiden kanssa tarkkana

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa kynttilästä syttyneistä tulipaloista voitaisiin välttää.

Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa palavan materiaalin kynttilän liekkiin. Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Palovaaran lisäksi voi valvomattomasta kynttilästä aiheutua muitakin onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen. Kasvojen alueen palovammat aiheuttavat pysyvän kosmeettisen vamman.

Tuikkukynttilät (lämpökynttilät) ovat tuoneet joulunviettoon uusia vaaratekijöitä. Lämpökynttilän kuori voi lämmetä jopa 200 - 300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä astialla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotila tulisi olla vähintään noin litran kokoinen.

Erityisen vaarallinen tilanne on, jos lämpökynttilään pääsee vettä. Kyseessä on rasvapalon tapainen ilmiö; liekki voi nousta yli metrin korkeuteen.

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 cm, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä ns. allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä.

Turvalyhty on turvallinen vaihtoehto kaikille, mutta esimerkiksi yksin asuville vanhuksille se on oiva lahjaidea. Turvalyhty palaa lasisuojuksen sisällä, ja kaatuessaan se sammuu. Paloaineena on mineraaliöljy, joka ei pöydälle valuessaan ole kuumaa eikä syty palamaan. Ruokaravintoloissa poltettavat kynttilät ovat yleensä tällaisia turvalyhtyjä.

Ulkokäyttöön tarkoitettuja kynttilöitä - hauta-, öljy- ja puutarhakynttilöitä sekä ulkotulia ja roihuja - ei saa polttaa sisätiloissa, parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle palavista rakenteista tai rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Varaudu ennakolta

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Testaa palovaroitin; se valvoo kun sinä nukut. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin. Varaudu tulipaloon pitämällä sammutuspeite (paksu huopa tai puuvillamattokin käy) tai käsisammutin käden ulottuvilla. Muistathan, että rasvapaloon ei saa käyttää vettä. Kertaa mielessäsi kodin turvalliset poistumisreitit ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka. Opeta myös lapsille, miten tulipalossa tulee toimia.

Toimi oikein tulipalossa

Toiminta tulipalossa riippuu siitä, missä tulipalo syttyy. Jos omakotitalossa tai kerrostalossa omassa asunnossa syttyy tulipalo, niin:

- Pelasta vaarassa olevat ja varoita muita vaarassa olevia.
- Sammuta palon alku, jos voit.
- Poistu huoneistosta.
- Jos huoneessa on savua, ryömi lattialla, sillä siellä on vähiten savua.
- Sulje ovet perässäsi.
- Soita 112 vasta turvallisesta paikasta.
- Opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos tulipalo syttyy kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa, ja porraskäytävässä on savua, on turvallisinta jäädä omaan asuntoon. Kerrostaloissa huoneistojen väliset rakenteet kestävät tulipaloa ainakin tunnin.

Jos porraskäytävässä on savua:

- Pysy huoneistossa.
- Tiivistä ovi mahdollisen savun takia esimerkiksi märillä pyyhkeillä.
- Soita 112 ja ilmoita tilanteesi.
- Jos mahdollista, mene parvekkeelle tai ikkunaan ja herätä pelastajien huomio.
- Odota rauhallisesti pelastajien tuloa.

Vaikka nostolava-autolla kerrostaloissa ei pääse joka paikasta pelastamaan ihmisiä, niin pelastajilla on mukanaan pelastautumishuppu, jonka avulla he voivat tuoda ihmisiä pois asunnoistaan, vaikka porraskäytävässä olisi vielä savua.

Turvallisuustietoa ja ohjeita onnettomuuksissa toimimiseen löytyy muun muassa Pirkanmaan pelastuslaitoksen verkkosivuilta.