Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hetki elämästä – Päivä Pispassa -elokuva

Julkaistu 14.12.2016 20.40
Keväällä 2016 Tampereen kaupungin verkkosivuilla haettiin osallistujia elokuiseen Tapahtumien Yöhön. Tästä syntyi idea, että jollakin tavalla Pispan palvelukeskuksessa olisimme mukana tuomassa tapahtumaa asiakkaillemme ja asukkaillemme. Yhteistyössä Pispan palvelukeskuksen, päiväkeskuksen ja tehostetun palveluasumisen hoitajien kanssa kokoonnuimme ja päätimme tehdä Tapahtumien Yöhön oman elokuvan.

Työntekijöiden innostuminen elokuvan tekemiseen tarttui mukana olleisiin Pispan tehostetun palveluasumisen asukkaisiin sekä palvelu- ja päiväkeskuksen asiakkaisiin. Elokuvan juoni eri käänteineen pohdittiin ja kirjoitettiin valmiiksi yhteistuumin muutamalla tapaamisella. Seuraavaksi päästiin itse elokuvan kuvaamiseen. Vaikka vanhimmat näyttelijät olivat kuvaushetkellä 95- ja 96-vuotiaita, ikä ei tuntunut haittaavan elokuvan tekemiseen osallistumista. Näyttelijät kokivat elokuvan tekemisen olleen niin luontevaa, etteivät edes huomanneet näyttelevänsä.

Valokuva: Pispan elokuvan tekijät yhteiskuvassa
Elokuvaa tekemässä oli niin ryhmäkotien asukkaita, palvelu- ja päiväkeskuksen asiakkaita kuin henkilökuntaakin.

Kuvattavana oleminen koettiin vähän jännittäväksi. Asukkaat kertoivat miettineensä jopa yöllä vuorosanojaan, että varmasti muistaisivat ne kaikki. Kohtauksia ei mitenkään harjoiteltu etukäteen, ja koko elokuva saatiin kuvattua kahdessa päivässä. Kukaan ei halunnut välillä edes päivälevolle!

Elokuvan tekemiseen osallistumisesta tykättiin ja siitä oltiin erittäin innostuneita. Se koettiin myös hauskaksi, sillä näyttelijät kertoivat, etteivät muista milloin viimeksi olisivat nauraneet yhtä paljon. Jälkeenpäin näyttelijät kertoivat saaneensa tavalliseen arkeensa mukavaa yhdessä tekemistä, vaikka kaikki eivät tunteneet ennestään toisiaan.

Valokuva: Kohtaus elokuvasta, jossa nainen kurkkaa käytävällä.
Elokuvassa kuoronjohtaja Pekalla riittää ihailijoita.

Päivä Pispassa -elokuvan ensi-ilta 4.8.2016 oli menestys. Elokuvaa Pispan palvelukeskukseen saapui katsomaan salin täydeltä väkeä. Ensi-illan jälkeen olemme käyneet elokuvan tekijöiden kanssa esittämässä elokuvaa ja kertomassa sen tekemisestä tähän mennessä Lielahden ja Pappilanpuiston palvelukeskuksissa. Elokuva esitettiin myös Koukkuniemen 130-vuotisjuhlassa. Elokuvaan on tehty englanninkielinen tekstityskin, sillä se esittiin syksyllä Tampereen kaupungin kansainvälisessä vanhustyön seminaarissa.

Asukkaat ovat kiertäneet mielellään esittämässä elokuvaa eri paikoissa. He kokevat sen piristävän ja tuovan vaihtelua päiviin. Samalla pääsee tutustumaan uusiin paikkoihin, joihin ei yksin tulisi lähdettyä.

Elokuva kuvattiin tavallisella kameralla, jonka kuvanlaatu riitti videoon. Editointi ja tekstitys onnistuivat Windowsin omalla ohjelmalla. Henkilökunta, joka elokuvan toteutti, koostui kolmesta virikeohjaajasta, kahdesta lähihoitajasta, fysioterapeutista ja palveluavustajasta. Kenelläkään osallistujista ei ole koulutusta elokuvan tekemiseen vaan innostus yhdessä tekemiseen ja tahto rikastuttaa asukkaiden elämää hoidon ja hoivan ohella.

Valokuva: Ella Suojalehto jakaa ruusuja elokuvan tekijöille.
Elokuvan ensi-illassa tuotantojohtaja Ella Suojalehto jakoi näyttelijöille ruusut ja arveli keikkaa heillä riittävän jatkossakin.

Tämän blogikirjoituksen kirjoittaja on Pispan palvelukeskuksen palveluvastaava Terhi Koskinen.

Kuvat: Mari Pentinniemi ja Marika Haapala

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat