Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kesäkampanjat kannustavat koululaisia kirjojen pariin

Julkaistu 21.5.2018 12.47

Kirjasto kannustaa koululaisia kirjojen ääreen tekemällä yhteistyötä koulujen kanssa ja järjestämällä erilaisia lukemistempauksia.

Lapset lainaavat kirjoja automaatilla pääkirjasto Metsossa.
 

Lukemaan oppiminen avaa lapselle oven uuteen, ihmeelliseen maailmaan. Pienet koululaiset ovatkin innokkaita kirjastokortin käyttäjiä. Lukeminen ja kirjalainaus lähtevät kuitenkin laskuun kymmenennen ikävuoden jälkeen. Lasten ja nuorten elämässä on paljon muuta houkuttelevaa, mikä kilpailee lukemisen kanssa ajankäytöstä.

– Sekä tyttöjen että poikien lukuinto laskee tasaisesti teini-ikää kohti. Yllättäen suurin romahdus lainamäärissä on viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut 12-vuotiaiden tyttöjen ikäryhmässä, lasten ja nuorten palvelupäällikkö Niina Salmenkangas sanoo.

Lasten lukuharrastuksen tukeminen on yksi Tampereen kaupunginkirjaston tärkeimmistä painopisteistä, sillä lukutaito on perustaito, joka antaa pohjan muulle oppimiselle. Lukutaitoa ei voi saavuttaa ilman työtä ja keskittymiskykyä. Kirjasto on lisännyt lasten ja nuorten aineistoihin käytettävää rahaa sekä panostanut kirjavinkkauksiin ja kouluyhteistyöhön. Myös erilaiset lukemistempaukset näkyvät lasten ja nuorten kirjastotyön arjessa.

- Satsaukset ovat selvästi kannattaneet, sillä esimerkiksi viime vuonna lasten ja nuorten aineistojen lainaus kasvoi ilahduttavasti 2,1 prosentilla. Koti, koulu ja kirjasto ovat tärkeä kolmikko kouluikäisten lasten ja nuorten lukuharrastuksen kehittäjinä. Tärkeintä on lukemismyönteinen ilmapiiri.

Bingo ja lukupassi mukaan kesälomalle

Kesälomilla kavereiden kanssa kirmatessa kirjat jäävät koululaisilta helposti hyllyyn. Pirkanmaan kirjastot kannustavat lapsia ja nuoria lukemaan myös lomalla hauskan kesäbingon avulla. Kirjastoissa ja PIKI-verkkokirjastossa on jaossa bingokuponkeja, joihin osallistujat ruksaavat kesän aikana lukemiaan kirjoja ja tavoittelevat bingosta tuttuun tapaan viiden rastin suoraa joko vaakaan, pystyyn tai vinoon.

– Lasten kuponkiin ruksin saa esimerkiksi kirjasta, jonka kannessa on eläimen kuva, tai kirjasta, jonka mummo tai pappa on lukenut pienenä. Nuorten kesäbingossa taas etsitään esimerkiksi tositapahtumiin perustuvaa kirjaa tai kirjaa, jossa rakastutaan. Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään löytämään sopivia kirjoja, Salmenkangas vinkkaa.

Tampereen kirjastoissa on bingokuponkien lisäksi jaossa lasten ja nuorten lukupasseja, joihin saa leimoja kaikista kesällä luetuista kirjoista. Täyttä passia vastaan nuoret lukijat saavat kirjastosta pienen yllätyksen.

"Puhelimesta akku loppu" ja muita hyviä syitä lukea

Kirjasto on osallistunut jo useana keväänä 4.-luokkalaisten vaikuttamispäiville. Päivien tavoitteena on opettaa 4.-luokkalaisille demokratiataitoja ja antaa heille mahdollisuus vaikuttaa kaupungin palveluihin.

Tänä vuonna kirjaston pisteellä kävi yhteensä noin 630 lasta kertomassa suosikkikirjoistaan ja suhtautumisestaan lukemiseen.

– Monet lapset kertoivat pitävänsä lukemisesta, koska se rauhoittaa, rentouttaa ja auttaa nukahtamaan. Toisaalta muutamat eivät pitäneet lukemisesta juuri siksi, että se alkaa väsyttää. Vastauksissa nousivat esiin myös lukemisen mielekkyys silloin, kun puhelimesta on akku loppu, toiseen maailmaan pääseminen kirjallisuuden kautta sekä murheiden unohtuminen lukiessa.

Toki kaikkia vastaajia lukeminen ei miellyttänyt: kiinnostavan kirjan löytäminen oli osalle vaikeaa, lukeminen koettiin tylsäksi ja jotkut kokivat olevansa enemmän esimerkiksi musiikki-ihmisiä.Teksti Emma Salmi

Kuvat Opa Latvala